İlk Bayraktar TB2 İHA emekli edildi

BAYKAR tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen ve gökyüzünde 1 milyon saate yakın uçuş gerçekleştiren Bayraktar TB2 filosunun 2014'te envantere giren S5 kuyruk numaralı İHA, gövde ömrünü tamamlayarak emekli edildi.

İHA, 10 bin saatlik uçuş süresini başarıyla geride bırakarak gövde ömrünü tamamlayan ilk İHA oldu.

Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar TB2 İHA önemli bir eşiği daha geçti. 2014 yılında kabul testlerini geçerek Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın envanterine giren ilk sistemde yer alan S5 kuyruk numaralı Bayraktar TB2 İHA, 10 bin saat görev yaparak gövde ömrünü tamamlayan ilk İHA oldu. Göreve veda eden Bayraktar TB2 S5 İHA, Bundan sonra da Baykar bünyesinde eğitim ve test uçuşlarında görev alarak gövde ömür devri araştırma uçağı olarak kullanılacak. Hizmet süresini tamamlayarak TSK envanterinden çıkarılan Bayraktar TB2 İHA'nın yerine Baykar tarafından üretim hattından yeni çıkan T510 kuyruk numaralı Bayraktar TB2 SİHA, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na hediye edildi.

750'DEN FAZLA SORTİ GERÇEKLEŞTİ

2014 yılında testlerin tamamlanmasının ardından Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın envanterine İHA 10 bin saat uçuş yaptı. İHA, sırayla Hendek Operasyonları, Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı, Bahar Kalkanı ve halen devam etmekte olan Pençe harekâtlarında görev yaptı. Görevi süresince 750'den fazla sorti gerçekleştirdi.

TÖREN DÜZENLENDİ

Bayraktar TB2 S5 İHA'nın göreve veda etmesi nedeniyle İstanbul'da bulunan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'nde bir tören düzenlendi. Törene Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Metin Tokel, Kara Havacılık Komutanı Tümgeneral Zeynel Abidin Erginbaş, İHAS Tugay Komutanı Tuğgeneral Sertaç Öztürk, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ve Baykar çalışanları katıldı. Törenin sonunda kesilen pasta ile takdim edilen plaket ve hediyelerin ardından Bayraktar TB2 S5 İHA, eğitim ve test uçağı olarak kullanılacağı yeni görev yerine uğurlandı.

DÜNYAYA NAM SALDI, REKOR KIRARAK DEVAM EDİYOR

Törende bir konuşma yapan BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, "Türk mühendislerinin eseri olan Bayraktar TB2, sadece dünyaya nam salmakla kalmadı, rekorları kırarak, dünya muharebe paradigmasını değiştirerek yoluna devam ediyor. Bayraktar TB2 İHA sistemleri, burada ilk günden itibaren bizlerle olan ve emek veren yol arkadaşlarımız da var - ilk uçuşunu 29 Nisan 2014 tarihinde gerçekleştirdi. Yani bundan tam 10 sene önce. Hemen sonrasında gecesini gündüzüne katmış bir tempoyla Keşan'da, milli olarak geliştirilmiş bir hava aracıyla 27.000 feet'e çıkarak Türk havacılığının irtifa rekorunu kırdık. Sonrasında 24 saat havada kalarak en uzun süre havada kalan milli hava aracı oldu. 2014 Kasım ayında ise Savunma Sanayi Başkanlığı'nın envanterine 12 adet uçak teslim edildi. 2015'te, o dönemde özellikle Güneydoğu çok karışıktı. Haziran Temmuz ayları gibi Kara Kuvvetleri'ne eğitim faaliyetlerine başladık. İlk defa Kara Kuvvetleri, Bayraktar TB2'leri teslim aldı.

Mini İHA'larımız ile de Güneydoğu'da terör bölgesinde, sırt sırta çalıştık. Kara Kuvvetleri İHA serüveninin başından itibaren üs bölgelerinde, en uç noktalarda bu teknolojinin gelişmesinde bizlerle yol arkadaşlığı yapmıştı" dedi.

9 YIL BOYUNCA TERÖRLE MÜCADELEDE GÖREV YAPTI

Bugün Bayraktar TB2 filomuz 600'den fazla uçakla 34 ülkede görev yapıyor ve 1 milyon uçuş saatine çok yaklaştı. Bayraktar TB2 S5 kuyruk numaralı da 10 bin uçuş saatini tamamlayan ilk hava aracımız oldu. Bu 10 bin uçuş saati boyunca Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yürüttüğü, Kara Kuvvetlerimizin yürüttüğü tüm büyük operasyonlarda görev aldı. Bizler de devamlı surette teknik anlamda destek olduk ve o vesileyle buna şahidiz. Hendek Operasyonu'ndan tutun da Fırat Kalkanı, sonrasında Zeytin Dalı, Barış Pınarı, Bahar Kalkanı ve Pençe Operasyonlarında görev alarak 9 yıl boyunca TSK'nın yürüttüğü tüm terörle mücadele operasyonlarında görev yaptı. 10 bin saat boyunca semalarımızı korumak için Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından uçuruldu. Biz de onu gövde ömrünü doldurduğundan test ve eğitim maksatlı ve gövde ömür devri araştırmalarında kullanmak üzere Silahlı Kuvvetlerimizden, Kara Kuvvetlerimizden geri aldık. Yerine de son teknolojiyle donatılmış, imalat hattımızdan yeni çıkmış, İHA değil de SİHA olacak şekilde, T510 kuyruk numaralı SİHA'mızı Türk Silahlı Kuvvetlerimize hediye etme kararı aldık. İnşallah T510'u da nice hayırlı görevlerde, nice 10 bin saatlerde görevde görürüz" diyerek sözlerini tamamladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Tekirdağ'da 2 yaşındaki bebeğe dayak: Anne ve iki çocuk tutuklandı

Gündem Haberleri