İcradan satılık toryum ruhsatı!

Türkiye’de şaşkınlık yaratan yeni bir icra haberi daha.

Açık artırmayla satılanlar kervanına toryum arama ruhsatı da katıldı, Ülke genelinde tespit edilen 374 bin tonluk toryum rezervini araştıracak şirketlerden birinin ruhsatı icradan açık artırmayla satışa çıkarıldı. Malatya Kuluncak’taki rezervi araştıracak şirketin ruhsatına 15 milyon 600 bin lira değer biçildi.

Malatya Hekimhan İcra Dairesi Türkiye'de çok konuşulacak bir satış kararına imza attı. Bir borçtan dolayı Kuluncak ilçesi sınırları içerisinde toryum rezervi arama ruhsatı açık artırmayla satışa çıkarıldı. 6 Eylül 2025 tarihinde geçerlilik süresini yitirecek olan ruhsatın muhammen bedeli 15 milyon 600 bin lira olarak belirlendi. Açık artırma yöntemiyle yapılacak satış için belirlenen tarih ise 12 Temmuz olarak açıklandı. Birinci açık artırma 7 gün sürecek. 19 Temmuz’da maden işletme ruhsatı sahibini bulamazsa ikinci açık arttırmaya geçilecek. İkinci açık artırma 15-22 Ağustos tarihleri arasında yapılacak.

Varlığı yok ruhsatı var

Toryum Madencilik Endüstriyel Hammaddeler Sanayi Ticaret ve Limited Şirketi’nin borcundan dolayı ruhsatının satılacak olması ilginç bulundu. Şirketin ruhsat dışında borcunu karşılayacak bir varlığı olmadığı için ruhsatının icralık olduğu öğrenildi. Hekimhan İcra Dairesi’nin görevlendirdiği bilirkişi ekipleri günlerce maden sahasında değerlendirme çalışmaları yaptı.

Kullanım ömrü 10 yıl

Bilirkişi, maden sahasında günler süren çalışmasından sonra şu raporu hazırladı: “Yıllık üretim miktarı (demir); 50 bin ton/yıl, (kurşun -çinko); 40 bin ton/yıl olarak beyan edilmiştir. Ayrıca söz konusu temdit işletme projesinde demir rezervinin 768 bin 667 ton ve 1 milyon 272 bin 105 ton çinko kurşun rezervinin bulunduğu belirtilmiştir. Bilirkişi incelemesinde; Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) kayıtlarında yapılan inceleme neticesinde; Sicil: 55797 sayılı IV. Grup işletme ruhsat sahası için bilirkişi heyetimiz, ruhsat hukuku bitiş süresi ve yıllık beyan edilen üretim miktarı göz önünde bulundurularak sahanın ekonomik ömrü 10 yıl kabul edilmiş, yapılacak üretim sonucunda oluşacak masraflar, ruhsat bedelleri, devlet hakları, vergiler de hesaba katarak, asgari değeri 15 milyon 602 bin 768,34 TL (kıymet takdiri) olarak belirlenmiş olup, ayrıntısı ilan ekindeki Bilirkişi raporu ve Şartnameden incelenmesi ihtar olunur.”

Bakanlığın listesindeydi

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Türkiye’de 374 bin ton toryum rezervi tespit edildiğini açıklamıştı. Bakanlık tarafından yapılan resmi açıklamada, “Toryum yatakları tespit edilmiş olan Malatya-Hekimhan-Kuluncak, Kayseri-Felâhiye, Sivas, Diyarbakır ve Burdur-Çanaklı sahalarında daha ayrıntılı arama çalışmalarının yapılması sonucunda, ülkemizin toryum rezervinin artacağı tahmin edilmektedir. Bulunan ve araştırılmakta olan toryum yatakları ile Türkiye'nin, dünyanın en büyük toryum rezervine sahip ülkelerden biri konumunda olduğu söylenebilir. Teknolojik sorunların çözülebilmesi şartıyla, Türkiye, nükleer enerji hammaddesi olan toryum açısından önemli bir potansiyele sahiptir ve zenginlik sınıflandırmasında toryum madenimiz çok zengin madenler sınıfında bulunmaktadır” ifadelerine yer verildi.

TORYUM NERELERDE KULLANILIR?

Radyoaktif bir madde olan toryumun kullanım alanları oldukça kısıtlıdır. Bu nedenle teknolojinin ilerlemesi, toryumun kullanım alanlarının da genişlemesini sağlamaktadır. Savaş uçağı motoru, füzeler, yüksek çözünürlüklü kamera mercekleri, uzay araçları, elektronik cihazlar, yüksek ısıya dayanıklı potalar, lüks lamba gömlekleri, flaman kaplamaları, bilimsel alet mercekleri ve çok sayıda kimyasal işlem gerektiren alanlarda toryumdan faydalanabilmektedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Hastalara büyük darbe! SGK'nın son ilaç listesi herkesi şoke etti

Gündem Haberleri