Hakkari'ye giden CHP Heyeti'nden "Kayyım" çıkışı

CHP'li heyet bugün Hakkari'ye gitti. Kayyım olarak atanan Vali Ali Çelik ile görüşen heyet daha sonrasında CHP il binası önünde değerlendirmelerde bulundu.

CHP Sözcüsü Deniz Yücel, CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, Bursa Milletvekili Kayahan Pala ve Antalya Milletvekili Cavit Arı'dan oluşan heyet Hakkari'ye geldi. Hakkari Belediyesi'ne kayyım olarak atanan Vali Ali Çelik ile görüşen CHP'li heyet, daha sonra Cumhuriyet Başsavcısı Harun Ünlüsoy ile görüştü. Yapılan görüşmelerin ardından CHP il binasına geçen heyet, değerlendirmelerde bulundu.

CHP SÖZCÜSÜ YÜCEL: KAYYIM UYGULAMASI ANTİDEMOKRATİKTİR, ANAYASAYA AYKIRIDIR

CHP Sözcüsü Deniz Yücel, Hakkari Belediyesi'ne kayyım ataması ile ilgili MYK toplantısında konuyu değerlendirdiklerini ve yapılan değerlendirme sonucunda bir heyetle kente geldiklerini söyledi. Yücel, "Önce kayyım olarak atanan Sayın Vali ile görüştük. Olayın hukuki boyutu ile ilgili, hukuki süreci ile ilgili başsavcı ile de görüştük. Diğer yandan buraya gelmişken Hakkarili hemşerilerimizle bir araya gelerek yaşanan anti demokratik olayla ilgili tepkilerini ve tavırlarını bizlerle paylaştılar. Şimdi şunu söylemek istiyorum: Suçlamadan ve yürütülen dava dosyasından tamamen bağımsız olarak ifade etmek gerekirse kayyım uygulaması antidemokratiktir, anayasaya aykırıdır. Hakkarili hemşerilerimiz, daha iki ay önce iradelerini ortaya koymuşlardır ve bir belediye başkanı seçmişlerdir. Buna bir idare tasarrufla, idari yaptırımla Hakkari halkının iradesinin gasbedilmesi ve yok sayılması yasaya ve anayasaya aykırıdır. Bir kere görevden alınan, gözaltında bulunan belediye başkanı, eğer seçilme yeterliliğine sahip değilse, hakkında bu kadar ağır ithamlar varsa neden aday olması ve seçilmesine izin verilmiştir? İkincisi eğer hakkında seçilme yeterliliğini engelleyecek bir delil veya mahkumiyet kararı yoksa, o zaman sandığa gittikten sonra, seçildikten sonra neden görevden alınmadı? Belediye kanununun 45'inci maddesinde 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında açıklanan 674 sayılı kanun hükmünde kararnameyle bir değişiklik yapıldı. Terör suçlamasıyla, terörle iktisatlı olarak iddia edilen soruşma açılması durumunda, hakkında bir dava açılmış olmasa da sadece soruşturma ile kayyım ataması yasalaştı. Bu bir kere anayasamızın 38'inci maddesine göre bir kişi hakkında kesinleşmiş bir mahkumiyet kararı yok ise masumdur. Dolayısıyla hakkında kesinleşmiş bir mahkumiyet kararı olmayan bir kişiye bu şekilde bir cezalandırma ve yaptırım uygulaması anayasaya aykırıdır" dedi.

'KAYYIM UYGULAMALARI AKP'NİN BELEDİYELERE ÇÖKME PROJESİDİR'

Hakkarililerin bu şekilde cezalandırılmasının doğru olmadığını söyleyen Yücel, "31 Mart yerel seçimlerinin sandık sonuçları AKP ve Cumhur İttifakı'na çok önemli mesajlar verdi. Ama hala bu mesajları almakta, idrak etmekte direndiklerini görüyoruz. Hakkari'de yaşadığımız kayyım uygulaması, 31 Mart yerel seçimlerinden sonra yaşanan ilk kayyım uygulamadır. O yüzden çok çok önemlidir. Cumhuriyet Halk Partisi her zaman kayyımın karşısında olmuştur, her zaman demokrasinin yanında olmuştur. Haksızlığa, hukuksuzluğa uğrayan, bu uğurda mağdur olan kim olursa olsun, siyasi parti gözetmeksizin, siyasi görüş gözetmeksizin CHP onun yanında olmuştur ve olmaya da devam edecektir. Birileri yumuşamadan bahsediyor. Biz ona yumuşama demiyoruz, normalleşme diyoruz. Türkiye'nin normalleşmesi gerekiyor, Türkiye'nin bu antidemokratik uygulamalardan kurtulması gerekiyor, Türkiye'nin demokrasinin bütün kurumlarıyla, gelenekleriyle yeniden hayata geçmesine, işlev hale geçmesine ihtiyacı var. Ama bu şekilde kayyım uygulamalarıyla ne normalleşme gerçekleşti ne de demokrasi yeniden hayata geçer. Şunu çok iyi biliyoruz. kayyım uygulamaları, AKP'nin belediyelere çökme projesidir. Geçmişte 2019'dan 2024'e kadar 48 seçim çevresinde kayyım uygulaması yapıldı ve 31 Mart yerel seçimlerinde bu antidemokratik uygulamaya halkımız her yerde en ağır şekilde gerekli cevabı verdi. Bundan kimse nemalanmaya, faydalanmaya heveslenmesin. Bunun sonuçları sandık geldiğinde de çok ağır olur" diye konuştu.

'KAYYIM ATAMASINA KARŞI BURAYA GELDİK'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz ise kayyım atamalarının doğru bir tercih olmadığını belirterek, "Hakkarili hemşerilerimizle dayanışma için buradayız. kayyım atamasına karşı buraya geldik. Hakkari belediyesine atanan kayyım, hukuki bir şey değildir, anayasaya aykırıdır. Darbe döneminde yapılmış bir kanun hükmünde kararname ve yasa ile Hakkari halkının iradesi yok sayılarak belediyeye bir çökme operasyonudur" dedi.

CHP'li heyet, daha sonra DEM Parti Hakkari İl Başkanlığını ziyaret etti. Heyet, kayyım atamasına ilişkin DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları Oruç'tan bilgi aldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

İletişim Başkanlığı'ndan açıklama: Erdoğan'ın MB Başkanı ve rektör atama yetkileri iptal edilmedi

Gündem Haberleri