Geçmişten bugüne MKE’de yaşanan patlamalar

Bugün Ankara Kayaş’ta yaşanan patlamanın ardından bir kez daha gözler MKE’ye çevrildi. Kurumda geçmişte yaşanan patlamalar merak konusu oldu.

Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE), patlama haberleri ile bir kez daha gündemde. 18 Temmuz 2023 Salı günü Ankara Kayaş’ta bulunan fabrikada bir patlama meydana geldi. Kapsül fabrikasında yaşanan patlamada 1’i ağır 4 kişi yaralandı. Bugün yaşanan patlama geçmişte meydana gelen benzer patlamaları da gündeme getirdi. MKE’de geçmişte yaşanan patlamalar vatandaşlar tarafından merakla araştırılmaya başlandı.

MKE nedir, ne zaman kuruldu, ne üretiyor?

1950 tarihinde Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı olarak kurulan Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE), Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla faaliyete başladı. 2021 yılında anonim şirkete dönüştürülen kurum, Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları arasında yer alıyor. Genel merkezi başkent Ankara’da bulunan kurumun üç farklı ilde 10 fabrikası ve iki müdürlüğü bulunuyor. Kırıkkale ve Çankırı ile Ankara, MKE’nin faaliyet gösterdiği kentler arasında yer alıyor.

Bir ay önce 5 kişi ölmüştü

Dönem dönem patlama haberleri ile gündeme gelen MKE’de son olarak 13 Haziran 2023 tarihinde bir patlama meydana gelmişti. Ankara'nın Elmadağ ilçesindeki Makine ve Kimya Endüstrisi'ne ait Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda patlamada 5 işçi hayatını kaybetmişti.

Geçmiş patlamalar

19 Eylül 2022 tarihinde ise Kırıkkale'de bulunan Makine Kimya Endüstrisi (MKE) Barut Fabrikası’nda yaşanan patlamada 2 kişi yaralanmıştı.

Yine 19 Haziran 2014 tarihinde Ankara´nın Elmadağ ilçesinde bulunan Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumuna (MKE) ait Barut ve Patlayıcı Fabrikası'nda yaşanan patlamada 3 işçi yaralanarak hastaneye kaldırılmıştı.

Barut fabrikasında patlama ve yangın

Ayrıca Kırıkkale’de MKE fabrikasında 29 Ağustos 2008 tarihinde yaşanan patlama ve ardından çıkan yangında 2 taşeron işçi ölmüş, 16 kişi ise yaralanmıştı.

Kırıkkale’de 2’si çocuk 4 kişi can vermişti

Öte yandan, Kırıkkale’de MKEK yerleşkesi içerisinde bulunan mühimmat fabrikasında 3 Temmuz 1997 tarihinde meydana gelen patlamada ise 1'i işçi, 2'si çocuk toplam 4 kişi hayatını kaybetmişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

MKE fabrikasındaki patlamasında 3 tutuklama
CHP heyeti MKE fabrikasını ziyaret etti: Konunun takipçisi olacağız

Gündem Haberleri