CHP'li Gürer: TMO tüccar gibi davranamaz

CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım Orman Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, “TMO buğday alım fiyatları ile ürün satan çiftçi belini doğrulatmaz ve üretimden kopar' dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde il sınırında hasat hazırlığında olan Ereğli ilçesi Zengen Köyünde çiftçilerle buluştu. Çiftçi Şahin Tulgar, bize açıkça 'Ekmen' diyen bir iktidarın ülkeyi yönettiğini belirterek, “Bu fiyatlarla bizim ayakta durma şansımız yok. Tonu 8250 TL geçen yıl aldığı buğdaya, bu yıl 9250 TL alım fiyatı belirlemek, çiftçinin halinden bihaber olduklarını gösteriyor. Mazot geçen yıl 18 lira iken bu yıl 40 lirayı geçti. Bu şartlarla daha ekim yapmam' dedi."

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, iktidar eliyle alıma girecek TMO’nun düşük alım fiyatı yanında ürünü ayağına istediğini, tarlada alım yapmadığını belirterek, “Bu fiyattan nakliye ve zaiyatı düşün, geçen yıla göre adeta fiyat artışı yapılmadığını ortaya çıkarıyor. ÇKS olacak, randevu alınabilirse alınacak, sonra ödeme için birkaç ay beklenecek. Tonunda 1750 TL buğdaya verilen destekte bir yıl sonra enflasyonla kuşa dönünce ödenecek. Çiftçiye tam bir zulüm anlayışı ile yaklaşıyorlar. İthal ürünle yabancı ülke çiftçisine destek oluyorlar. Yılbaşından bugüne kadar 2 milyon 880 bin ton buğday ithal etmişiz. İthalat için 700 milyon 76 bin dolar ödemişiz. 2024 yılı ilk 4 ayında 17 bin 95 ton arpa ithalatına da 3 milyon 610 bin dolar yurt dışına ödemişiz. Yabancı ülke çiftçisi ürettiği, alıp işleyip satan iktidar, kendi ülke çiftçisine maliyet altında fiyat verip canına okuyor" diye konuştu.

MALİYETLER ARTTI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TÜİK’e göre dahi tarım girdi maliyetlerinin enflasyonunun %79’unu bulmuşken, TMO’nun düşük alım fiyatı açıklamasının çiftçiye vurulan bir darbe olduğunu ifade etti. Geçtiğimiz yıl TMO 12 milyon ton buğday alırken, bu yıl bütçe hedefinde 3,5 milyon ton alım hedefi konulması, iktidarın düşük alım fiyatı ile piyasayı tüccara teslim edeceğinin bir göstergesi idi ve yapılan da tam da budur. Tarla kirası, ilaç, gübre, tohum, mazot, traktör ve biçerdöver giderleri bir önceki yıla göre katlanmışken, çiftçiye reva görülen bu durum kabul edilemez. Mutlaka TMO alım fiyatlarını revize etmelidir. 15000 TL ton fiyatı ile alıma girmelidir" dedi.

BAKAN NE DEDİĞİNİ BİLMİYOR

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, çiftçinin ve üreticinin hiçbir şekilde rasyonel olmayan, gerçekçi olmayan birtakım vaatlerle adeta kışkırtıldığını iddia ederek, 'Bizleri üreticiden, çiftçimizden hiç kimsenin koparmasına izin vermeyeceğiz' dediğine dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, TMO alım fiyatını açıklanamayan Bakan'ın, çiftçi üreticiden bizi kimse koparmaz diyerek açıkladığı alım fiyatları ile çiftçiyi ezen, yok eden de biz kopmayız diyen de aynı Bakan olduğunu ifade etti. Bakanın çok iyi bildiği üzere, maliyetin altında bir alım fiyatı TMO tarafından açıklandı. Bu rakamların kamuoyu ile bir yıllık enflasyon verilerinden vazgeçilerek, tarlada üretim için kullanılan tohum, mazot, gübre, ilaç, su, kredi faizi, işçilik, traktör ve biçer döver gideri ve de tarla kira fiyatı ile mukayeseli kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Gerçekçi fiyat maliyet için ne olduğunu kamuoyu ve çiftçimiz bir de bakanın ağzından öğrenmelidir. TMO alım fiyatı çiftçi için tarımda hububattan vazgeçmekten başka bir anlam taşımamaktadır. Bakanın işi saptırmadan gerçeklerle değerlendirme yapması gerekmektedir. Borcu olmayan ve ipotekli tarlası olmayan çiftçi kalmadı diyen CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer, “TÜİK'in Mayıs ayı üretim tahminine göre 2024 yılında 1 milyon ton buğday rekolte kaybı bekleniyor. Bu fiyatlar düzeltilmezse, üründe gelecek yıl sorunlar artabilir. Ülkemizde 3,5 milyon hektara yakın hububat ekim alanı daralmışken, verim ile üretim kaybı yaşanmıyordu. Bu sefer ekimde de soruna neden olacak alım fiyatı açıklandı. Ürün çiftçiden tüccara geçince fiyatlar artacak ve üreten değil aracı kazanacak. TMO çiftçiye değil, tüccara çalışıyor" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri