CHP'li Gürer: Patates değerine alıcı bulmayınca hayvan yemi oldu

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Çiftlik ilçesine bağlı Hasaköy’de 2023 yılından kalan patatesler alıcı bulamayınca hayvan yemi olduğunu söyledi.

Büyük kentlerde patates fiyatının arttığını ve vatandaşın bu sebeple patatese maddi olarak erişimde sorun yaşadığını ama üretildiği yerde ise patatesin üreticinin elinde kaldığını belirten Ömer Fethi Gürer, “Yine, patateslerin bir bölümünü satamayan üreticimiz Hasaköy köyünde patatesi hayvanlar için yeme dönüştürmüş durumda. Büyük kentlerde patatesin fiyatının arttığı yerde, köyde de üreticinin patatesi böyle çöp oluyor, ayak altında kalıyor. Bu geçen yılki patates satılamayınca, üretici hayvanlarına yediriyor., patatesler çuvalda hayvan yemi olarak ayrılmış durumda. Ürün değer bulmadığı zaman, doğal olarak hayvan yemine dönüşüyor.” diye konuştu.

TARIMSAL PLANLAMA SORUNLU

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu yaşanan sorunların başında planlamadan uzak tarım politikalarının olduğunu ve bu sebeple de üreticinin ürünün değer bulmadığını belirterek, “Buradaki sorun, planlamanın olmayışı, üreticinin ürününün değer bulmaması. Patates satılmayınca, patatesin durumu bu ve hayvan yemi oluyor. Bu yılda patates üreticisi kaygılı. Eğer tüccar bölgeye gelip iyi bir fiyat vermezse, kimi çiftçimiz hasat dahi yapmayacağını söylüyor. Onun için de mutlak suretle bu yıl Tarım Kredi Kooperatifi ve Toprak Mahsulleri Ofisi, bir planlama dahilinde patates alımı için girişimde bulunması şart.” dedi.

Gürer, ülkemizde üretim girdi maliyetleri artışına uygun fiyat oluşmadıkça sorunlar devam edeceğini belirtti. TÜİK tarafından tarımsal girdi maliyet artışı yüzde 54 olarak saptanırken, üretici ürün fiyatında aynı artışa elde edemeyince zarar ediyor. Piyasayı belirleyen tüccar, olabildiğince üreticiyi baskılıyor. Aracılar, patates fiyatını 4-5 kat artırıp tüketiciye ürün ulaştırması da tüketiciyi vuruyor. Bakanlık bu bağlamda dengeleyici önlemler almalıdır. ”diye konuştu. Çiftçilerde Ömer Fethi Gürer’e bu yıl patateste sorun yaşanmaması için Bakanlığın önlem almasını istediklerini belirttiler.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Bayat ekmekleri toplayan yaşlı adama saldırı: Tokat atıp, sopayla dövdü

Gündem Haberleri