CHP'li Gürer: 5 yılda 76 bin 156 kişi dolandırıldı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in dolandırıcılıkla ilgili çeşitli verilerin açıklanması için verdiği soru önergesine, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya yanıt verdi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, ülkemiz genelinde son beş yılda meydana gelen iletişim yoluyla dolandırıcılık (telefon dolandırıcılığı) olaylarında 76.156 kişinin mağdur edildiğini, 16.599 şüpheli şahısın yakalanarak adli makamlara teslim edildiğini ve mağdur şahısların 57.145'inin erkek, 19.011'inin ise kadın olduğunu belirtti.

GÜRER DOLANDIRICIK OLAYLARINI TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, dolandırıcılık olaylarıyla ilgili çeşitli verilerin açıklanmasını istemiyle İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya yönelttiği sorular şunlardır:

“Ülkemizde son beş yılda telefon üzerinden dolandırılan kişi sayısı kaçtır?

Eğitim durumlarına göre bir değerlendirme yapılmış mıdır?

Kadın ve erkek olarak sayısal veri var mıdır?

Kaç dolandırıcı yakalanmış?

Kaç dolandırıcı tutuklanmıştır?

En çoktan dolandırıcılık hangi illerde gerçekleşmiştir?

Dolandırma yönteminden hangi kurumların adı daha çok kullanılarak yanıltma sağlanmaktadır?

Dolandırılma yolu ile toplam ne kadar tutar alınıp ne kadarı suçlulardan geri alınabilmiştir?”

KURGU SENARYOLAR İLE DOLANDIRIYORLAR

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in dolandırıcılık faaliyetlerinde kullanılan kurumların adlarına ilişkin yönelttiği soruya İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan yanıt geldi. Bakan Yerlikaya, iletişim yoluyla gerçekleştirilen dolandırıcılık olaylarında şüphelilerin kendilerini genellikle polis, savcı, asker, banka görevlisi, sigorta çalışanı veya kargo şirketi personeli olarak tanıttıklarını belirtti. Ayrıca, bu şahısların gerçek dışı vaatler ile kurgusal senaryolar oluşturarak, tehdit, korku ve panik hali yaratarak vatandaşları dolandırdığını vurguladı.

76 BİN KİŞİ DOLANDIRILDI

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yönelttiği soruya yanıt veren İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye genelinde son beş yılda iletişim yoluyla gerçekleşen dolandırıcılık (telefon dolandırıcılığı) olayları sonucunda toplamda 76.156 kişinin mağdur olduğunu belirtti. Bu süreçte, 16.599 şüpheli şahsın yakalanarak adli mercilere teslim edildiğini ve mağdurların demografik dağılımına bakıldığında, 57.145'inin erkek, 19.011'inin kadın olduğunu ifade etti. Bununla birlikte, Bakan Yerlikaya, dolandırıcılık eylemlerinin mağdurlara ne ölçüde maddi zarar verdiği ve bu zararların ne kadarının geri alındığına dair soruları yanıtsız bırakmıştır.

CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer, “İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtı, ülkemizdeki telefon dolandırıcılığına dair ciddi bir sorunun boyutlarını ortaya koyuyor. Son beş yılda 76.156 kişinin mağdur olması ve 16.599 şüphelinin yakalanması, sorunun boyutlarını gözler önüne sermektedir.

Ancak Bakan’ın, dolandırıcıların neden olduğu maddi zararların ne kadar olduğuna ve bu zararların ne kadarının geri alındığına dair bilgi vermemesi sorunun parasal yönünün görülmesini engellemiştir. Mağdurların yaşadığı mağduriyetlerin yarattığı psikolojik durum yanında sosyal ve ekonomik anlamda oluşan kayıplarda önemlidir. Bu bağlamda özellikle tv ve sosyal medya üzerinden daha çok uyarıcı ve dolandırıcılar içinde ağır cezalara dönük uygulamalarda sağlanmalıdır.” diye konuştu.​

ETKİN MÜCADELE ŞART

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “İktidarın bu tür olaylara karşı daha etkin bir mücadele geliştirmesi önemlidir. Bu tür olayların her yaş ve eğitimde farklı kesimleri dahi dolandırma yolu açması ayrıca düşündürücüdür.”şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Depremde 29 kişinin öldüğü binanın şantiye şefinden skandal savunma: 'Benim için kaba inşaat stajı gibiydi'
İstanbul'da bir binada korkutan yangın: Alevlere teslim oldu
Çatalca’da kenevir yetiştirenlere operasyon: 6 gözaltı

Gündem Haberleri