Bayram tatilinde ağır bilanço: 72 kişi öldü, 12 bin 274 kişi yaralandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 9 günlük Kurban Bayramı tatilinde 7 bin 216 trafik kazası meydana geldiğini belirterek, 72 kişinin hayatını kaybettiğini ve 12 bin 274 kişinin yaralandığını duyurdu.

Bakan Yerlikaya, Ankara'daki Polis Müzesi Şehit Demet Sezen Konferans Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, 9 günlük Kurban Bayramı tatiline ilişkin trafik verilerini açıkladı. Yerlikaya, trafiğin; terör, asayiş ve uyuşturucu gibi en önemli güvenlik problemlerinin başında geldiğini belirterek, "Önlenebilir halk sağlığı sorunu" olarak tanımlanan trafik kazalarını en aza indirmek için büyük bir çaba içindeyiz. Özellikle 9 günlük bayram tatillerinde ülkemiz genelinde trafik akışı büyük ivme kazanıyor; yollara çıkan araç sayıları artıyor ve sonuç olarak maalesef trafik kazalarında artışlar yaşanıyor. İşte bu amaçla geçtiğimiz Ramazan Bayramı tatili öncesi, "Hayatla Yarışılmaz" dedik. Bu Kurban Bayramı tatili öncesi trafik kurallarına uyalım ki, "Yolun Sonu Bayram Olsun" dedik. Orada da hep vurguladığımız gibi; "Aşırı hızdan kaçınalım', "Araçlarımızda emniyet kemerimizi takmayı ihmal etmeyelim', "Araç kullanırken cep telefonlarımızla aramıza mesafe koyalım" dedik. Gece ve gündüz çalışan trafik ekip sayılarımızı artırdık. Denetim sayılarımızı artırdık. Bizim denetim sayılarını artırmaktaki amacımız daha fazla işlem uygulamak değil. Biz sürücülerimize işlem uyguladığımızda mutlu olmuyoruz. Ama değişmez bir gerçek var. Denetim sayıları arttıkça kaza oranlarında büyük düşüşler yaşanıyor. Özellikle virajlı ve hız yapmaya müsait yollarda radar sayılarını artırdık" diye konuştu.

EMNİYET KEMERİ UYARISI YAPAN TRAFİK POLİSİNİ TEBRİK ETTİ

Ardından Eskişehir'deki görev yapan trafik polisi Nihal Uzpeder'in Bursa-Antalya seferi yapan otobüste hayati uyarılarda bulunduğunu anımsatan Bakan Yerlikaya, salondaki Uzpeder'i sahneye davet ederek tebrik etti. Yerlikaya, "Nihal Uzpeder, yolculara mutlaka ama mutlaka emniyet kemeri takmaları gerektiğini söyledi ve o otobüs maalesef Kütahya'da şarampole yuvarlandı. Şükürler olsun ki, kazada sadece 5 vatandaşımız hafif şekilde yaralandı. Neden? Çünkü o otobüsteki yolcularımız Nihal polisimizin o uyarısından sonra emniyet kemerini takmışlardı" dedi.

Uzpeder ise bu olaydan sonra kendisine teşekkür eden yolcuları gördüğünde çok duygulandığını ve ağladığını söyledi. Aynı zamanda da bir anne olduğunu anlatan Uzpeder, "Kazadan hemen sonra yolcularımız, "Bize Eskişehir Otogarı'nda emniyet kemeri taktıran memurumuza teşekkür ediyoruz" demişler. Çok duygulandım. Ben hepsine teşekkür ediyorum, hepsine geçmiş olsun. Orada çocukların olması beni bir anne olarak çok etkiledi. Duyar duymaz ağlamaya başladım" ifadelerini kullandı.

'KURBAN BAYRAMI'NDA PERSONEL SAYIMIZI 7 BİN 500 ARTIRDIK'

Daha sonra 2023 ve 2024 yılına ilişkin bayram tatili verileni kıyaslayan Yerlikaya, "2024 yılında Ramazan Bayramı'nda 11 milyon 236 bin araç otoyolları çıktı. Ama gelin görün ki, Kurban Bayramı'nda 21 milyon 67 bin araç otoyolları kullanıyor. Yani araç hareketliliği yüzde 87,5 artmış. Metropollerden kırsala doğru bir akın olacağını da biliyorduk. Ne yaptık? 2023 Kurban Bayramı'nda 19 bin 616 olan günlük personel sayımızı 2024 Ramazan Bayramı'nda 26 bin 804 personele, Kurban Bayramı'nda da 7 bin 500 civarında arkadaş artırdık ve 34 bin 210 günlük tim ve ekip sayımıza ulaştık. Gelelim yapılan denetimlerin sayılarına; 2023 Kurban Bayramı'nda 1 milyon 939 bin araç denetledik, 2024 Kurban Bayramı'nda 3 milyon 687 bin 894 araç denetledik. 2023'te trafik ihlallerinden dolayı 348 bin 677 işlem, 2024'te ise 519 bin 242 işlem yapıldı. 2023 Kurban Bayramında 7 bin 408 trafik kazası meydana geldi. Bu yıl ise 7 bin 216 kaza yaşandı. Bu yıl 33 ilimizde 72 can kaybı yaşanırken, 48 illimizde ölümlü kaza meydana gelmedi. Daha önceki bayramda 47 ilimizde ölümlü kaza olmuştu. 2023'te 110 can kaybı, 13 bin 236 kişi yaralanırken, bu bayram 12 bin 274 kişi yaralandı" diye konuştu.

'KAZALARDA HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI AZALIYOR'

Yerlikaya, 2024 Kurban Bayramı'nda kazalardaki en büyük nedenlerin yüzde 39,1 ile aşırı hız, yüzde 15 ile geçiş önceliğine uymamak, yüzde 11,5 ile hatalı sollama, yüzde 8,6 ile arkadan çarpma olduğunu belirtti. Yerlikaya, "Geçen yılki Kurban Bayramı tatiliyle kıyasladığımızda trafik kazalarında önemli düşüş var. Kazalarda hayatını kaybedenlerin sayısı azalıyor ama yeterli değil. Çünkü biz 1 rakamını dahi çok fazla buluyoruz. El birliğiyle trafik kazalarının sayısını en aza indirebiliriz. Bunu başarabiliriz. Trafik kurallarına uydukça, trafik ekiplerimizi dinledikçe, aşırı hız yapmadıkça, emniyet kemerini ihmal etmedikçe ve diğer hassas konulara riayet ettikçe biz bunu başarabiliriz. Öncelikle bu bayram tatilinde trafik kurallarına uyan, hayatla yarışmayan, yolun sonunu bayram yapan tüm vatandaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Bayram tatili boyunca ailesinden, sevdiklerinden ayrı kalan ama büyük bir fedakarlıkla çalışan mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Beylikdüzü'nde dönel kavşağa hızlı giren otomobil kontrolden çıktı: 2 yaralı
Damacananın su fiyatına zam geldi, çeşmelerde uzun kuyruk oluştu: 'Hayati tehlikeye yol açabilir'
5 işçinin hayatını kaybettiği MKE fabrikasındaki patlama: Yeni bilirkişi raporu kararı

Gündem Haberleri