100 yıl önce Everest Dağı'nda kaybolan dağcıdan şaşırtan yeni bulgular

Bir dağcılık ekibi, 1924 yılında Everest'e tırmanırken kaybolan Andrew Irvine'e ait olduğuna inanılan insan kalıntılarını keşfetti

100 yıl önce Everest Dağı'nda kaybolan İngiliz dağcının kalıntılarının nihayet bulunduğu düşünülüyor.

Çorap, bot ve ayak kalıntıları keşfedildi

National Geographic , Cuma günü belgesel ekiplerinden birinin geçen ay Everest Dağı'nın kuzey yüzünün altında bulunan Central Rongbuk Buzulu'na tırmanırken bir bot keşfettiğini bildirdi.

Daha detaylı inceleme sonucunda ekip, botun içinde bir ayağın kalıntılarının ve bir çorabın bulunduğunu bildirdi.

Çorapta dağcının ismi yer alıyor

Fotoğrafçı ve yönetmen Jimmy Chin, "Çorabı kaldırdım," dedi, "ve üzerinde AC IRVINE yazan kırmızı bir etiket vardı."

Everest'e tırmanan ilk insanlar

1924'te, İngiliz dağcı Andrew Irvine ve tırmanış partneri George Malloy, Everest'e tırmanan ilk insanlar olma girişiminde bulunurken kayboldular. Malloy'un kalıntıları 1999'da bulunmuş olsa da, Andrew Irvine'e ne olduğu bir gizemli kaldı.

Everest'in zirvesine başarıyla ulaştılar mı?

Chin, bu keşfin önemini ilişkin, uzmanları dağcılık tarihinin en büyük sorularından birine daha da yaklaştırabileceğini söyledi:

Mallory ve Irvine, Everest'in zirvesine başarıyla ulaştılar mı? (Şu an itibariyle bu onur, 1953'te Everest'e başarıyla tırmanan Edmund Hillary ve Tenzing Norgay'a ait.)

Chin, Irvine'in yaşayan akrabalarına da bir kapanış getirebileceklerini umduğunu söyledi. Aslında, aradığı ilk kişilerden birinin Irvine'in büyük yeğeni ve hayatı hakkında bir kitabın yazarı olan Julie Summers olduğunu söyledi.

"Jimmy bana botun içindeki çorabın üzerindeki etikette AC Irvine adını gördüğünü söylediğinde kendimi gözyaşlarına boğulmuş buldum," dedi Summers. "Olağanüstü ve dokunaklı bir andı ve öyle olmaya devam edecek."

Irvine ve Mallory'nin dağın zirvesine ulaşıp ulaşmadıkları konusunda henüz kesin bir cevap olmasa da Chin, İngiliz dağcılara tam olarak ne olduğunu gösterebilecek daha fazla kanıt olduğuna inandığını söyledi.

Kalıntıların nerede bulunduğuna gelince, Chin, kupa avcılarının kendi aramalarını başlatmasını teşvik etmek istemediği için bu bilgiyi açıklamayacağını söyledi.

Chin ayrıca, Çin-Tibet Dağcılık Derneği'nden (CTMA) botu dağdan indirme izni aldığını, böylece botun zarar görmemesi için izin alındığını ve ekibin bulgularını kesin olarak kanıtlamak amacıyla DNA örnekleri aldığını söyledi.

"Ama demek istediğim, dostum," diye ekledi Chin. "Üzerinde bir etiket var."

CBS News'e göre , Everest keşif gezileri 1920'lerde başladığından beri 300'den fazla kişi öldü.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Nur Sürer "İstanbul Sözleşmesi" çağrısı yaptı, ödülünü Yılmaz Güney'e adaması tepki çekti

Gündem Haberleri