Yatırımcılar neden gelmez?

Devletin yanı sıra biz gazetecilerin ısrarla üzerinde durduğu ama her ne hikmettir denilerek bir tülü istenenin olmadığı işlerden biri de başta memleketim Ardahan gibi Doğu Anadolu, Güneydoğu hatta orta Anadolu bölgelerinde yaşanan ve devam eden göçün önüne geçecek olan iş adamlarının bu bölgelere yatırım yapmamasıdır.

Devletin yanı sıra biz gazetecilerin ısrarla üzerinde durduğu ama her ne hikmettir denilerek bir tülü istenenin olmadığı işlerden biri de başta memleketim Ardahan gibi Doğu Anadolu, Güneydoğu hatta orta Anadolu bölgelerinde yaşanan ve devam eden göçün önüne geçecek olan iş adamlarının bu bölgelere yatırım yapmamasıdır.
Devletin onca teşviklere, biz bölge insanlarını bir o kadar çağrılarına rağmen istenen yatırım mekanizmasının önünde ki en büyük engelde bürokrasi ve bürokratların yanı sıra bölge insanları olduğunu da kabul etmek gerekir. Evet, bunun en son örneği Gürcistan ve Ermenistan'a komşu Serhat Ardahan'da yaşanmakta ve Ardahan'ın yanı sıra Doğu Anadolu Bölgesinin Abant'ı olması gerekirken etrafına turistik testilerin yapılmasına izin vermeyen Çıldır Gölü Kıyı Kenar Çizgisi ve bu çizginin de içinde bulunduğu alanda bir türlü imara açılmamasına benzer saçma sapan uygulamalardır, iş adamlarının bölgeye yatırım yapmalarını engelleyen..
Bunun en son örneği eğitim, sağlık, ekonomi ve onca saçma sapan bürokratik engellemeler başta olmak üzere bir çok neden ile İstanbul'a ve diğer batı kentlerine göç etmek zorunda kalan ve oralarda verdikleri mücadele sonuçları doyup, kazandıkları ile doğdukları bölgelerine yatırım yapmak isteyen ama başlarına gelmedik, sarılmadık işler gelen Ardahanlı iş adamları oldu.
Son olarak Hollan'da da kazandıklarını getirip, Ardahan'a yem fabrikası ve hala olmayan et kesim tesisleri kuran ama saydığımız ve sayamadığımız bin bir engelin getirdiği streslerle kalp krizi sonucu hayata göz yuman iş adamı gibi yıllar önce yapılmasına karşın bugüne dek özel bir sektörün yatırım yapmadığı ve yapıldığı ile kalan Ardahan Organize Sanayi Bölgesinin içler acısı durumdur.
Ve son olarak Trakya Gümrüğünden çıkarılıp, onca yol boyunca yakalanmadan Gürcistan sınırına kadar getirilip, Ardahan üzerinden Gürcistan'a götürülmek istenen ve resmi evraklarda tekstil olarak görünen ama içinde kaçak sigara olduğu anlaşılıp yapılan bir operasyonla ortaya çıkan ve birinin de ortaya çıkıp, 'evet benimdir' demesine rağmen serbest kaldığı ama bu sigaraların emanet diye konulduğu yatırımcıların da içinde bulunduğu bir çok insanın tutuklanıp, aranması olayıdır iş adamlarını bölgeden ürküten, yatırım yapmasını engelleyen, yapanını da pişman ettiren..
Her Ardahanlının yakından tanıdığı, yatırımlarını, yardımlarını gördüğü ve ülke ekonomisine katkıları saklanamayacak olan bu iş adamlarının batı illerinde kazandıkları milyonları harcayıp, gerçekleştirdikleri iş yerlerine sadece 'emanet' diye aldıkları ve resmi kayıtlarda 'Tekstil' olarak götüren, kargocular gibi bir çok insanın içinde ne olduğunu bilmedikleri ve birisinin ortaya çıkıp, 'Mal benimdir' demesine rağmen serbest kaldığı kaçak sigara operasyonu dolaysıyla moralleri gibi kariyerleri bozulan insanlar bir daha devletin üstüne teşvikler verdiği yatırımlar yaparlar mı?
Tabi ki hayır!..
Çünkü iş adamı bir kuş misalidir.. Ürkütüldü mü uçar gider ve onun gittiğini gören diğer iş adamları da bir daha bu tür riskli     bölgelere yatırımı göze alamaz ve onlarla     birlikte bölgede ki insanlarda göç adı altında çekip gider buralara da..
Son ve takibimiz de olan ve yaşanan gelişmeleri yakından izlediğimiz bu bölgede ki kaçakçılık olayında yaşananlarda bundan ibarettir..
Kısacası bin bir bürokratik engellerle karşın bölgeye yatırım yapanları ürkütmemek ve ağ ile karayı iyice belirledikten sonra adına operasyon mu yoksa destek, moral mi ne diyecekseniz onu deyin derim.
Yoksa o çok beklenen yatırımcılar zor gelir bu işsizliğin diz boyu, göçün devam ettiği bölgeler..

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri