Tüketici hakem heyetine başvurmak kolaylaştı!

Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sevgi Emanet, tüketiciler ile satıcı veya sağlayıcılar arasında yaşanan uyuşmazlıkların çözüme bağlanması amacıyla görev yapan Tüketici Hakem Heyetleri ile ilgili basın açıklamasın da bulundu. Emanet, Tüketici Hakem Heyetleri'ne başvurmanın artık daha kolay olduğunu söyledi

Tüketici Hakem Heyetleri'ne ilişkin konuşan Emanet, “Yargı dışı karar merci olarak kurulan Tüketici Hakem Heyetleri yapılan istatistikler ve elimizdeki veriler doğrultusunda tüketicinin hak arama yollarını kolaylaştırmadaki işlevini açıkça ortaya sermiştir. Tüketicilerimizin yaşadığı sorunların hakkaniyete uygun olarak çözümlenmesi amacıyla kurulan tüketici hakem heyetleri , üzerine basarak ifade etmek isterimki “ yargının üzerinden, küçümsenmeyecek kadar çok yükü yerine getirdiği önemli hizmetler nedeniyle tüketici haklarının korunması konusunda lokomotif görevi üstlenmiş ve alınan kararların tarafları bağlayıcı özelliği olan tüketici hakem heyetleri kurulduğu günden bu güne 16 milyondan fazla başvuruyu karara bağladı” dedi.

Zaman sıkıntısı bitti
Mahkeme sürelerinin kısalacağının da müjdesini veren Emanet, “Vatandaşlarımız mevcut durumda 15 bin TL’ye kadar varan uyuşmazlıklar da hakem heyetlerine başvuruda bulunabiliyordu.
Tüketici mahkemelerin de davanın sonuçlanma süresi,mahkemenin iş yüküne ve dava konusu uyuşmazlığın türüne göre değişkenlik göstermektedir.Özellikle devre mülk ,devre tatil, elektronik ve Beyaz eşya , kredi ve kredi kartı borçları vs. gibi 15 bin TL üstü anlaşmazlık durumlarında Tüketicilerimiz haklarını aramaktan çoğu zaman vazgeçiyordu.Nedeni uzun süren mahkeme süreçleri , kilometrelerce gideceği yol gözünde büyüyüordu.” Sorunu vatandaşın bulunduğu, yaşadığı yerde çözmek sosyal devlet ilkesi gereğidir.” Bundan sonra hak arama yollarını kolaylaştırmak için yapılan yeni düzenleme ile ; 1/10/2022 tarihinde yürürlüğe girecek olan 6502 sayılı Kanun’un 7392 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile il ve ilçe tüketici hakem heyetleri arasındaki görev alanını belirleyen parasal sınırı ortadan kaldırılarak tüm il ve ilçe tüketici hakem heyetlerinin 30.000 (otuz bin) TL'nin altındaki uyuşmazlıklara (Ayıplı mal veya hizmetlerde) bakmakla görevli oldukları hüküm altına alınmıştır. Uyuşmazlık konusunu içeren dilekçe , delil oluşturan ilgili belgeler ile Şahsen veya e-Devlet kapısı üzerinden başvuru yapılabilir” diye konuştu.



 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri