Milyonlarca çalışını ilgilendiriyor! Asgari ücrete ek olarak 105,75 TL ödenecek! SGK primleri, işsizlik maaşı ve birçok ücret...

Asgari ücret zammı sonrasında birçok kalemde artış yapıldı. 1 Temmuz itibariyle geçerli olacak. İşveren ayrıca asgari ücrete ek olarak 105,75 TL ödeme yapacak. Asgari ücret sonrasında tek tek hesaplandı!

Asgari ücrete ara zam sonrasında birçok ücrette de artış yaşandı. Asgari ücrete bağlı olarak Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri, kıdem tazminatı, işsizlik maaşı, staj ücretleri, doğum ve askerlik borçlanması gibi kalemlerde de artış yaşandı.

11 bin 402 TL’ye çıkarılan asgari ücret sonrasında maaşa ek olarak işveren tarafından ödenene yemek yardımlarında da rakamlar tekrardan hesaplandı. Bu kapsamda asgari ücrete ek olarak 105,75 TL yemek istisnası tutarı belirlendi.

2023 YEMEK İSTİSNASI TUTARI NE KADAR?

Yeni asgari ücret zammı sonrasında 1 Temmuz itibariyle birçok kalemde artış yapılacak. Bunlardan bir tanesi de işverenler yemek istisnası tutarı oldu. Milliyet’te yer alan habere göre 2023 Temmuz ve Aralık dönemine ait yemek bedelinden istisna edilecek sigorta primine esas kazanç tutarı 105,75 TL olarak hesaplandı.

İşverenlerin işçilere sağladığı sosyal yardımlar nedeniyle asgari ücretten herhangi bir indirim yapılamaz maddesi ise geçerliliğini koruyor. Bu kapsamda yemek bedeli asgari ücrete ek olarak verilecek.

İŞSİZLİK ÖDENEĞİ NE KADAR OLDU?

Asgari ücrete Temmuz ara zammı sonrasında ayrıca işsizlik ödeneği de arttı. Son 4 aylık sigorta primin esas kazanç dikkate alınarak yapılan hesaplamaya göre, 2023 yılı Temmuz ayı ve sonrasında en az 4 ay çalışan bir işçi şartları sağlaması halinde asgari ücretin yüzde 40’ı, üst sınırda ise yüzde 80’i kadar ödeme alacak. Bu kapsamda en düşük işsizlik maaşı 5 bin 325 TL oldu.

KIDEM TAZMİNATI YENİDEN HESAPLANDI!

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren bir diğer unsur ise kıdem tazminatı oldu. Asgari ücretli çalışan bir kişi bir yıllık çalışmasının karşılığında brüt asgari ücret tutarında kıdem tazminatı alıyor. Yeni asgari ücret sonrasında yıllık kıdem tazminatı 13 bin 414 TL olarak yeniden hesaplandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri