Kirayı elden ödemenin cezası ne kadar? 2024 Kiracılar ve ev sahipleri kirayı elden alır ve öderse ne kadar ceza alacak?

Kira ödemelerini elden yapan kişilere ceza artırımı uygulamasını getiren tebliğ yürürlüğe girdi. Peki kirayı elden ödemenin cezası ne kadar? İşte kiracıları ve ev sahiplerini ilgilendiren o düzenleme...

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanmış olan Gelir Vergisi Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe girdi. Düzenleme sonrası kirayı elden ödeyenlerin ödeyeceği ceza ücreti merak edilmeye başlandı.

ELDEN KİRA VERENLERİN ÖDEYECEĞİ CEZA NE KADAR?

Yeni düzenlemeye göre gelir ve kurumlar vergisi mükellefleriyle herhangi mükellefiyet kaydı bulunmayanların yaptıkları iş yeri ve konut kiralama işlemlerine ilişkin yapılacak tahsilat ve ödemeler, bankalar ya da PTT vasıtasıyla gerçekleştirilecek.

Ayrıca haftalık, günlük ya da benzeri şekilde kısa süreli konut kiralamalarına ilişkin tahsilat ve ödemeler de tevsik kapsamında yer alacak.

Eski uygulamada iş yeri kira ödemeleri tutarına bakılmadan, konut kira ödemelerinde ise 500 lirayı aşması halinde bankalar veya PTT vasıtasıyla ödenmesi zorunlu olarak ifade edilmişti. Tebliğle beraber konut kiralarında bahsedilen sınır kaldırıldı.

Artık kira ödemelerini banka ve PTT aracılığıyla yapmayan kişilere her bir tespit için kira tutarının yüzde 10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek.

Verilecek olan ceza tutarı 5 bin liradan az olamamış olacak. Ayrıca kiracı, ödemenin elden yapıldığını, ödemeyi takip eden 5 iş günü içinde idareye bildirirse, kiracıya özel usulsüzlük cezası verilmemiş olacak.

Buna ek olarak bir takvim senesi içinde kesilecek özel usulsüzlük cezası üst sınırı da artırıldı ve 8 milyon 700 bin liradan 20 milyon liraya kadar çıkarıldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

İstanbul'da cadde ortasında silahlı saldırı: Maskeli iki kişi ateş açtı
Kredi kartı borçları tarih olacak: Yapılandırma 1 Kasım’da başlıyor
Merkez Bankası politika faizi belli oldu! 2024 Ekim ayı Merkez Bankası politika faizi ne kadar, kaç oldu?

Ekonomi Haberleri