Kamuda tasarruf mu dediniz?

Kamuda tasarruf mu dediniz?

Hazine ve maliye bakanı Mehmet Şimşek ekonominin gidişatını değiştirecek tasarruf tedbirlerini açıkladı. Üç yıl boyunca kamuya yeni taşıt alınamayacak. Kamu kuruluşları üç yıl boyunca yeni araç tahsisi yapamayacak. Yok aracım bozuk, modeli düşük, kilometresi çok yüksek, yok bunun konforu eksik. Bu devir bitti. Üç yıl boyunca aracını yenileyemeyeceksin.

Yeni lojman ve tesis alımı süresiz olarak yasaklandı. Hadi bakalım yalı dairelerini boşaltın. Öyle kafana göre bu ev bize dar geliyor, yaşam zor geliyor nutukları bitti. Ben makam ve mevki sahibi insanım gelene, gidene ve misafirlere yetmiyor devri de bitti. Yeter bu kadar villalarda şatafatlı şatolarda yaşadığınız. Hadi bakalım sığışın iki artı birlere. Emekli ve işçi oturmaya gece kondu bulamazken neyinize yetmiyor.

Emekli olan personel kadar yeni personel alabileceksiniz. 2 milyon kişiye yakın insanı üç kuruş emekli maaşına mahkûm ederek, seçim kazanmak adına emekli yaptınız. Emeklilikte yeni yasa bekleyenler kamuda tasarruf tedbiri sayesinde hayal kırıklığına uğrayacak. Farklı emeklilik yasası artık beklemeyin.

Fazla idari binalar birleştiriliyor. Yok öyle beş-on bina ile hizmet vermek. Yok kültür merkeziymiş, yok ek binaymış, yok halk merkeziymiş. Küçüleceksin kardeşim küçüleceksin. Büyümemek senin neyine. Görmüyor musun ekonominin halini? Kapat tüm birimlerini belediye binası neyine yetmiyor?

Toplantılar artık otellerde değil, sosyal tesislerde olacak. Bunca zaman otelcileri zengin ettik. Oteli komple kapattık, toplantılar ve istişareler de bulunduk. Adamların bir yılda kazanacağını bir günde verdik. O devir de bitti artık halk için açtığımız fakat, halkın pahalılıktan kullanamadığı sosyal tesislerimiz ne güne duruyor. Bari bir işe yarasın! Bundan sonra toplantılar orada yapılacak.

Sokak, cadde ve otoyolların ışıkları değişiyor. Gecenin bir yarısı korku tüneli gibi zifiri karanlıklarda, milyarlarca dolara yapılan oto yollarda yolculuk yapan sadece ben değil dirim. Gözümüz aydın artık aydınlık otoyollara kavuşacağız. Karanlık hiçbir yol kalmayacak lambaları LED ile değiştiriyoruz. Tüm dünya enerji harcamalarına çözümler üretirken bizim aklımıza yeni geliyor.

Mobilya alımları üç yıl duracak. Ben İtalyan mobilyalarımdan vaz geçmem diyenlerin sesini duyar gibiyim. Konsolum bu olsun vestiyerim şu olsun. Koltuğum deri olsun, parkem cilalı olsun, kapım çelik olsun. Odam geniş ve ferah olsun gelen beş defa baksın on defa baksın hayran kalsın. Sonuçta makam odası burası. Ben dinlenmem makam alamayacaksın.

İlave ödenek devri kapandı. Buyurun size değişemeyecek ve değiştirilemeyecek bir madde. Bankamatik memurları neredesiniz? Hiç sesiniz çıkmıyor. Beleşçilik devrini kapatıyor adam. Siz ne yersiniz ne içersiniz bilemem artık ama sayın Şimşek “ödemeyeceğim artık size maaş” diyor. Devletin kasasından geçinen iktidara şaklabanlık yaparak hayatını sürdüren bankamatik memurlarına çok üzüldüm.

Yerel basını bitirme projesi

Ülkemizin olmazsa olmazı “yerel basın” da tasarruf tedbirlerinden nasibini alacak. Ekonomik zorluklarla mücadele eden yaygın ve yerel basınımız, açıklanan Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi ile daha da büyük bir tehdit altına sokulmuş olacak. Paket kapsamındaki kısıtlamalar, yerel basının hayatta kalma mücadelesini daha da zorlaştıracak hatta birçoğunun kapısına kilit vurmasına neden olacak. Yasa sonrası basın ve yayın organlarına ilan ve reklam verilmeyecek, kamu kurumları günlük gazete alımı yapmayacak ve görev alanı dışındaki yayınlara abonelik yapılmayacak.

Tasarruf sürekli değil de neden üç yıl?

Çünkü; dördüncü yıl seçim var. Yapılan tasarrufların ekonomik düzelmeye dair değil de seçim harcamalarına yatırım amaçlı olduğu algısı çıkıyor. Sayın bakan ne demiyor; millet vekili maaşlarından kesinti yapacağım emekliye ilave edeceğim diyemiyor. Para garantili yandaş firmalara yaptırılan otoyol, köprü ve şehir hastaneleri sözleşmelerini iptal ediyorum diyemiyor. Sarayı kapatıp daha mütevazi bir yapıdan ve tasarruftan bahsedemiyor. Esnafı sanayiciyi kısacası iş vereni ekonomiye en çok katkı yapan insanları kollayacağım, iş verenin vergi yükünü azaltacağım diyemiyor.

Şu durumdaki saydığınız maddeler zaten herkes tardından bilenen ve olması gereken maddeler. Fahiş vergilerle halkın cebinden elinizi nasıl çekeceğinizi neden maddeye koymuyorsunuz. Emekliyi, işçiyi feraha erdirecek projeleriniz nerede? Sayın bakan; Ülke ekonomisini düzeltmek koltuğunu kaybetmeyi göze alarak kendinden ödün vermekle başlar. Dik duruşla başlar, boyun bükmemekle ve her şeye tamam dememekle başlar. Ya gerekeni yap halkının kahramanı ol, ya da son seçimde yaşadığınız gibi halk tarafından cezalandırılmaya hazır ol. Bizim aklımızla dalga geçmeyin! Ya bir şey yapın ya bir şey yapıyor gibi davranmayın.
Sağlıcakla…

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri