Elden ödenen kiralara ceza geliyor! Ev sahipleri ve kiracılar dikkat

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kira bedelinin elden verilmesinin önüne geçmek amacıyla bir tebliğ hazırlandı. Yapılan yeni düzenleme ile elden ödenen kiralara artık ceza uygulaması yapılacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ev sahibi ve kiracıları yakından ilgilendiren bir gelişme yaşandı. Artık kirayı elden ödeyene ceza uygulanacak. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın hazırlamış olduğu tebliğ taslağına göre elden ödenen her ay için ceza uygulaması gerçekleştirilecek.

ELDEN KİRA ÖDEMESİNE CEZA GELİYOR

Eğer ay itibarıyla kiranın yüzde 10'luk kısmına göre hesaplanan tutar 5 bin liralık özel usulsüzlük cezasının alt rakamında kalırsa 5 bin liralık ceza uygulaması gerçekleştirilecek.

Gelir İdaresi Başkanlığı 2 Ağustos 2024 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanmış olan 7524 sayılı yasa ile getirilen banka üzerinden ödeme zorunluluğu ile ilgili uygulamaya açıklık getirmek üzere bir tebliğ taslağı düzenledi. Düzenlenen "Kira Ödemelerinde Tevsik Yükümlülüğüne İlişkin Gelir Vergisi Tebliğ Taslağı"na göre konutu ve işyerini kiraya veren ve kiralayan kişilerin, kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerini bankalar veya PTT tarafından düzenlenen belgelerle "tevsik etmeleri" (ve bunları belgelendirmeleri) zorunlu olmuş olacak.

HAFTALIK, GÜNLÜK GİBİ KİRALAMALAR DA KONU KAPSAMINDA

Ayrıca haftalık, günlük ya da benzeri şekilde kısa süreli konut kiralamalarına ilişkin yapılan tahsilat ve ödemeler de tevsik kapsamında sayıldı. Ödemeler artık PTT veya bankalar aracılığıyla gerçekleştirilecek.

CEZASI 5 BİN LİRA OLACAK

Tebliğ taslağına göre getirilen zorunluluğa uymayan kişiler için özel usülsüzlük cezası kesilecek. Ayrıca ceza, zorunluluğa uymayanların her birine ve yapılan her bir işlem için uygulanacak.

Bunun yanı sıra elden ödeme yapan kişiler eğer durumu takip eden 5 işgünü içerisinde durumu kendiliğinden idareye bildirirse özel usülsüzlük cezası ise kesilmemiş olacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

FED faiz kararı ne zaman, saat kaçta açıklanacak? Faiz kararı açıklandı mı, faiz beklentisi ne oldu?
Altın fiyatları ne kadar oldu? 14 Eylül altın fiyatları ne kadar? İşte güncel gram altın, yarım altın ve tam altın fiyatları
Asgari ücret zammında net rakamlar belli oldu! Asgari ücret 25 bin TL'yi geçecek mi?

Ekonomi Haberleri