Başlamadan konut bitti!

Amerika’nın önde gelen emlak broker’ları arasında yer alan İnternational Realty Group (IRG) İstanbul’daki ofisinde yeni konut projelerini tanıttı. Şirketin ortağı Cengiz Bayırlı, pandeminin Miami’deki lüks konutlara talebin artmasında çok etkili olduğunu belirterek daha inşaatı tamamlanmamış konutların önemli bir kısmının şimdiden tükendiğini söyledi

Amerika’nın önde gelen emlak broker şirketi İnternational Realty Group’un (IRG) kurucu ortakları Giovanna Guzman ve Cengiz Bayırlı, Zorlu Center’da açtıkları ofiste, Miami’deki yeni konut projelerinin lansmanını yaptı. Ünlü emlak broker’ları yatırım yapmak isteyen Türk yatırımcılara daha kolay ulaşmak ve yatırım yapmalarına destek olmak amacıyla yapılan toplantıda, inşaatı devam eden ‘Waldorf Astoria Residences Miami’, ‘Cipriani Residences Miami’ ve ‘St. Regis Miami the Residences’ ve ‘Okan Tower’ın da aralarında bulunduğu yeni lüks konutlara yönelik bilgi verdi. Gazetecilerin katıldığı toplantıda ABD’deki konut sektörünü ve pandeminin etkileri de değerlendirildi.

Getiri ikiye katlandı

Miami’de çok fazla alternatif olduğunu söyleyen Giovanna Guzman, “Çok fazla büyüdü ve gelişti. Yani bir şehir normalde 10 senede gelişirken Miami son bir iki senede o gelişme seviyesini yakaladı. Bir kere her şeyden önce hava diyebilirim. 365 gün güzel, güneşli bir havadan bahsediyoruz. Sonra lokasyonu çok stratejik..  Şu anda turizmde otellerin doluluk oranları yüzde 92 ve bundan dolayı hem iş için gelen hem de yaşamak için gelen çok fazla insan var. Son derece kozmopolit ve aktif bir şehirden bahsediyoruz. Bütün büyük şirketler, yeni genel merkezlerini Miami’de açıyor ya da eski genel merkezlerini Miami’ye taşıyor. Miami, lokasyon olarak bütün teknoloji şirketlerinin en büyük odağı haline geldi. Bütün bunlar da o sebeplere eklenebilir. Tabi ki de karlı, bir kere fiyatlar arttı ve artmaya devam da ediyor. Bundan bir iki yıl önce metrekare fiyatları bin dolarken 3 bin dolara yükseldi. Aynı şekilde kiralar da bir sene öncesine göre ikiye katlandı. Yatırımın geri dönüşü dediğiniz zaman yüzde 3,4’lerden yine bunların da ikiye katlandığını söyleyebiliriz. Miami çok popüler ve cazip bir yer ve daha çok talep edilmeye devam edecek. En iyi yatırım yapma zamanı şimdidir” dedi.

Yüzde 100’ü satılıyor

Miami’deki projelerin büyük bir çoğunluğu topraktan satılıyor. Topraktan satılan projelerde genelde projesine göre yine değişiyor ama genelde üç ayla en geç bir sene ya da bir buçuk sene içinde daha bina yapılmadan yüzde yüzü satılmış oluyor. Türklerin yüzde 70’i yatırım, yüzde 30’u ise oturmak amaçlı konut alıyor. Amerika’da inşaat şirketi aldığı araziyi nakit parayla almak zorunda kat karşılığı diye bir sistem yok. Aldıktan sonra da o projenin bütün izinleri her şeyi belediyeden alınıyor. Bütün her şeyi siz önceden biliyorsunuz. Hiçbir sürpriz ile karşılaşmıyorsunuz ve diyelim 1 milyon dolarlık dairenin bir ödeme planı oluyor. Paranın sadece maksimum yüzde 50’sini önümüzdeki iki veya üç sene içerisinde ödüyorsunuz. Aralarda ödeme olmadan altı aylık ya da senelik periyotlarla. Bu para tapu dairesinin yediemin hesabına gidiyor. İnşaat sahibi daireyi bitirdikten sonra siz daireyi görüyorsunuz her şey yerli yerindeyse kağıdı imzalıyorsunuz. Ondan sonra tapu dairesindeki o parayı inşaat sahibi alabiliyor. O yüzden çok güvenli bir sistem” dedi. 

DHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri