Bağ-Kur için prim eşitlemesi düzenlemesi torba yasada yer aldı mı? 1800 gün erken emeklilik için ne gerekiyor?

Gözler bir süredir memur ve emekli maaşlarına uygulanacak olan zamlardaydı. Bununla birlikte torba yasada yer alan konular arasında SSK ve Bağ-Kur prim eşitlenmesinin olup olmadığı konusu da gündeme geldi. Bağ-Kur emeklilerinin prim eşitlemesi ne durumda?

Asgari ücret zammı ile memur ve emekli maaş zamları netlik kazandı. Asgari ücrete uygulanan yüzde 34’lük zam ile birlikte net asgari ücret 11.402 TL’ye çıkarıldı. Bununla birlikte memur maaşlarına ise 8.077 TL zam uygulandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından seçim öncesinde yapılan açıklamada, Bağ-Kur prim eşitlemesi yapılacağı belirtilmişti. Gelinen noktada prim eşitlemesi ne durumda?

Bakanlık tarafından gelen açıklama sonrası 6 Mayıs tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı açıklamada prim eşitlemesi yapılacağını dile getirmişti. Bu açıklama ile birlikte prim eşitlemesi haberi de teyit edilmiş oldu. Vatandaşlar, asgari ücret ile memur ve emekli maaş zammı sonrasında SSK ve Bağ-Kur prim eşitlenmesi konusunda araştırmalarına devam ediyor. Bağ-Kur prim eşitlenmesinde son durum ne? İşte detaylar…

BAĞ-KUR PRİM EŞİTLEMESİ AÇIKLANDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından seçim öncesinde yapılan açıklamaya ek olarak Bağ-Kur prim eşitlemesi yapılacağını dile getirmişti. Bu açıklama haberi teyit etti ve gelen açıklama sonrası Bağ-Kur için haber de kesinlik kazandı. Buna göre torba yasada SSK ve Bağ-Kur için prim eşitlemesi düzenlemesi de yer alacak. Bağ-Kur emeklileri için 7200 prim ödeme gün sayısı belirlendi.

1800 GÜN ERKEN EMEKLİLİK

Bağ-Kur’lu vatandaşların daha önce prim ödeme gün sayısı en az 9000 gündü. Bu noktada vatandaşlar Bağ-Kur için uzun süredir prim eşitlemesi yapılması için düzenleme bekliyordu ve yapılacak düzenleme ile Bağ-Kur için prim ödeme gün sayısı 9.000 günden 7.200 güne düşürülecek. Yani bu düzenleme ile birlikte Bağ-Kur’lu vatandaşlar 1.800 gün erken emekli olabilecek.

Bağ-Kur’lu vatandaşlar için en az 9.000 prim günü ödenmesi gerekiyordu. Bağ-Kur’lu vatandaşlar için ayrıca kısmi emeklilik 50 yaş olarak belirlendi. Buna ek olarak 15 yıl sigortaya ek 5.400 gün prim ödeme süresi de gerekiyor. Bu düzenleme ile Bağ-Kur emekli olma süresi 5 yıl öne çekildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri