Asgari ücrette tünelin ucu göründü! Peki, 2023 GSS prim tutarı ne kadar olacak? Temmuz’da o ücretler de artacak!

Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından Temmuz ayı ara zammı kısa süre içinde belirlenecek. Asgari ücrette uygulanacak zam sonrasında birçok farklı ücrette de artış yaşanacak. Peki, GSS prim tutarı ne kadar olacak?

Türkiye’de son dönemde artan enflasyon ve hayat pahalılığı sonrasında asgari ücrete Temmuz ayında ara zam yapılması da gündeme gelmişti. İlk toplantısını 13 Haziran’da gerçekleştiren Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından bayramdan önce yeni asgari ücretin belirlemesi bekleniyor.

Asgari ücretin belirlenmesinden sonra birçok farklı alanda da ücret artışları yaşanıyor. GSS prim borçları da etkilenen alanlar arasında yer alıyor. 2. Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı sonrasında araştırmalar ve yeni tahminler de hız kazandı.

GSS PRİM BORCU NE KADAR?

Geçtiğimiz yıl 100’e yakın bir artış yapılan ve 2023 Ocak ayında ise yüzde 54,7 zamla net 8 bin 506 TL olan asgari ücret komisyon tarafından verilecek karar ile tekrardan artacak. Genel Sağlık Sigortası (GSS) primlerini de etkileyen asgari ücret için yeni tahminler de gelmeye başladı.

GSS hesaplamasında, geliri brüt asgari ücretin 3’te birinin altında olan vatandaşların primleri devlet tarafından karşılanıyor. Ancak gelir testi yapılan ve bu rakamın üzerinde olan sigortasız kişiler ise bu ödemeleri yapmak zorunda. Yüzde 54,55’lik zamla birlikte GSS prim tutarı 215 TL’den 332,5 TL’ye çıktı.

2023 TEMMUZ AYI GSS PRİM TUTARI NE KADAR?

GSS hesaplaması kapsamında Temmuz ayında yapılacak asgari ücret zammı baz alınacak. Eğer asgari ücrete yüzde 30 oranında bir zam uygulanırsa bu durumda en düşük GSS primi 390,3 TL olacak. Kulislerde konuşulduğu üzere eğer yüzde 40 oranında bir zam yapılırsa bu durumda 420,33 TL’ye kadar yükselecek. Yüzde 50 oranında bir zam durumunda ise 450,36 TL olacak.

Türkiye’de yaşayan herkesi kapsayan bir sigorta türü olan Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri ödenmediğinde zaman içinde birikecek ve artacaktır. Bu nedenle güncel belirlenen rakamdan sürekli olarak yatırılması gerekmektedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri