Alkolden ÖTV kalktı mı, kalkacak mı, alkolden alınan ÖTV ne kadar, alınan vergiler nereye gidiyor ?

Son zamanlarda sahte alkol yüzünden ölen kişilerin sayısında yüksek bir artış gözlemlendi. Büyük dikkat toplayan bu artış akıllara alkolden ÖTV kalkacak mı ? sorusunu getirdi.

Hüsamettin Ozan Aslan -

Alkolden ÖTV Kalkıyor Mu ?

Türkiye Tek Yetkili Satıcı Platformu Başkanı Özgür Aybaş, Türkiye'de sahte içkiden ölenlerin sayısı 50'yi geçtiğinde alkollü içkiler için TBS'nin kaldırılabileceğini belirtti. Alkollü içkilerde yüksek TBS'nin kaldırılması veya düşürülmesi talebiyle gündeme gelen Aybaş, “Alkollü içki satan firmalarla yaptığımız görüşmeden bildiğim kadarıyla alkollü içkilerden ÖTV kaldırıldı. Bunun iki sebebi olabilir, birincisi artan fiyatlar insanların kaçmasına neden oluyor, ikincisi ise düşen döviz kurları.”

Sahte içkilere bağlı ölümlerin artması ve döviz kurundaki düşüşün ardından alkollü içkilerdeki ÖTV'nin kaldırılması ihtimalini duyduğunu sözlerine ekledi.

Öte yandan CHP'li Yavuzyılmaz, alkolde ÖTV'nin düşürülmesinin veya kaldırılmasının sahte içki üretimini ve can kayıplarını azaltacağına inandığını, sahte içkinin verdiği zararın yanı sıra evlere de 1.56 milyar TL su verdiğini söyledi.

ÖTV Kalktı Mı ?

Son 6 ayda yurt içi ÜFE %22,29 oldu. Bu rakama göre alkollü içkiler ve tütünde ÖTV artışı yüzde 22,30 olarak belirlendi. Artış sonrası maktu bira vergisinin asgari tutarı 5.39 liraya yükseltildi. Enflasyon 2022'de %64,27 olarak gerçekleşti.

Alkolden Alınan Vergiler Nereye Gidiyor ?

Türkiye'de dolaylı vergilerdeki artış da dikkat çekicidir. Alkollü içkilerde yüzde 80'in üzerinde, tütün ürünlerinde yüzde 70 civarında vergi yükü var. Son 10 yılda yerli Türk içeceği rakının fiyatı 23 TL'den 142 TL'ye yükselirken, bu fiyatın %82,5'i dolaylı vergi olarak devlet kasasına gidiyor.

ÖTV Ne Kadar ?

Örneğin biradaki ÖTV 4,40 liradan 5,39 liraya, köpüklü şaraptaki ÖTV 146,48 liradan 179,14 liraya, cin ile votka ve rakıdaki ÖTV 602,48 liradan 736,77 liraya yükseldi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri