2023 asgari ücret için beklentiler değişti! Yeni asgari ücret tahminleri

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun dün gerçekleştirilen toplantısından da sonuç çıkmadı. Tarafların uzlaşma sağlayamadığı 3'üncü görüşmenin ardından TÜRK-İŞ'ten yapılan "Son teklifimiz 9 bin. Yoksa masada olmayız" açıklamasıyla birlikte beklentiler de değişti. Peki, 2023 asgari ücret için asgari ücret beklentisi ne oldu? Detaylar haberimizde.

Aralık ayının başından itibaren açıklanacağı gün sabırsızlıkla beklenen asgari ücret için birçok görüş bildirilmiş ve görüşmeler başlamıştı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 3'üncü kez toplanmasının ardından sonuç çıkması bekleniyordu ancak istenen olmadı. Çalışma Genel Müdürü Sadettin Akyıl başkanlığında toplanan taraflar arasında uzlaşma sağlanamadı. Türk-İş de görüşme sonrası yaptığı açıklama ile açlık sınırının 7 bin 785, yoksulluk sınırının ise 10 bin lira olduğunu ifade edip tekliflerinin 9 bin lira olarak sunduklarını aksi takdirde masaya oturmayacaklarını belirtti. Bu sözlerin ardından asgari ücret tahminleri de değişti.


Ne kadar olursa olsun önemi yok

CNN Türk canlı yayınında konuşan ve 2023 asgari ücret ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Vergi Uzmanı Muhammet Bayram, enflasyon konusuna değinerek "Mutabakat olmadığını farz etmemiz gerekiyor. Ancak TİSK Başkanı hala binadan ayrılmadı. 9 bin TL biraz yüksek geldi, sürpriz oldu. Ne kadar yaparsanız yapın enflasyonu engelleyemiyorsanız bu rakamların hiçbir önemi yok. Satın alma gücü ne kadar artarsa o kadar iyi olacak. Bizim tahminimizle 8 bin lira ile 8 bin 250 lira arasında bir rakam telaffuz ediyorduk. Ben 9 bin TL rakamını düşük ihtimal olarak görüyorum. Eğer 9 bin TL ortaya çıkarsa oy birliği ile olur. Muhtemelen TİSK'in daha düşük bir teklifi vardı. Ben arada bir rakamla anlaşılacağını eğer Türk-İş Başkanı masaya oturmazsa oy çokluğu ile karar alınacağını düşünüyorum." dedi.


 

Asgari ücet ne kadar olacak?

7 bin 785 lira ile başlayan pazarlıkların arıdndan 9 bin lira seviyelerine çıkan görüşmeler hakkında sözlerine devam eden Bayram, asgari ücret tahmini yaparak; "Bayram sözlerine şöyle devam etti: "Ücretlilerin asgari ücret kadar kısmını vergiden istisna ettik. Şu anda yüzde 15 vergi dilimine tabi 32 bin TL vergi oranı var. Yeniden değerleme oranı yüzde 122 ile artırılmazsa asgari ücretli 6 ayda vergi dilimine giriyor. Türk-İş'in yıllardır verdiği mücadele var. Ücretlilerin daha az vergilendirilmesi gerekiyor. Hem sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılması, gelir vergisinde düzenleme yapılırsa tekrar masaya gelecektir. Bana göre 9 bin TL rakamı yüksektir. Benim tahminim 8 bin 750 TL rakamıdır." ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri