Lise tercihinde dikkat edilmesi gereken faktörler nelerdir?

2 Haziran 2024 Pazar günü düzenlenen ve milyonlarca öğrencinin ter döktüğü LGS’de tercih heyecanı başladı!

2 Haziran 2024 Pazar günü düzenlenen ve milyonlarca öğrencinin ter döktüğü LGS’de tercih heyecanı başladı! 28 Haziran günü sonuçlarını öğrenen lisa adayları, 17 Temmuz 2024 tarihine kadar puanlarına ve beklentilerine uygun en iyi liseye yerleşebilmek için tercih yapacak. Öğrencilerle birlikte ailelerin de ter döktüğü zorlu tercih döneminde nelere dikkat etmek gerekir? İyi bir lise tercih ederken hangi kritler göz önünde bulundurulmalı, nelere öncelik verilmeli? İşte yanıtlar…

Lise adaylarının tercih yaparken dikkat etmesi gerekenlerin başında; öğrencinin hedeflediği akademik başarılar, kişisel gelişim süreci ve gelecekteki hedefleri ön plana alınmalıdır.

Adaylara uygun en iyi liseyi seçerken göz önünde bulundurulması gereken önemli faktörler şöyle maddelendirilebilir:

1- Eğitim Kalitesi: Okulun akademik başarısı, mezunların üniversiteye yerleşme oranları ve öğretmenlerin niteliği değerlendirilmelidir.

2- Okulun müfredatı ve eğitim programları: Okulun sunduğu dersler, müfredat ve özel programlar (IB, AP, dil programları vb.) öğrencinin ilgi ve hedeflerine uygun olmalıdır.

3- Lisenin sınav performansları: Okulun üniversite giriş sınavlarındaki (YKS, SAT vb.) başarı oranları incelenmelidir.

4- Okulun altyapı Özellikleri: Tesisler ve donanım gibi okulun fiziksel koşulları, sınıfların durumu, laboratuvarlar, kütüphane, spor salonu gibi olanaklar değerlendirilmelidir.

5- Teknoloji kullanımına verilen önem: Okulun teknolojik altyapısı ve dijital eğitim olanakları göz önünde bulundurulmalıdır.

6- Okulun sosyal ve sportif etkinlikleri: Okulun sunduğu kulüpler, spor takımları, sanat ve kültür etkinlikleri gibi ekstra-kurumsal faaliyetler öğrencinin ilgi alanlarına hitap etmelidir.

7- Okulun Konumu: Okulun ev ile arasındaki mesafe ve ulaşım seçenekleri dikkate alınmalıdır. Uzun yolculuklar, öğrencinin günlük yaşamını ve enerjisini etkileyebilir.

8- Rehberlik ve psikolojik destek: Okulun rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetlerinin kalitesi, öğrencilerin akademik ve kişisel gelişimini destekleyici nitelikte olmalıdır. Öğrencilerin duygusal ve psikolojik ihtiyaçlarına yönelik hizmetlerin varlığı oldukça önemli bir husustur.

9- Lisenin referansları: Tercih edilecek okul hakkında bilgi sahibi olan kişilerin (mezunlar, veliler, öğrenciler) geri bildirimleri dikkate alınmalıdır.

10- İş ve staj olanakları: Erken eğitim hayatının gelecekteki kariyeri oldukça etkilediği bu dönemde tercih edilecek okulun sağladığı iş ve staj olanakları, öğrencilerin mesleki deneyim kazanmalarına yardımcı olabilir.

Öğrenciler ve ebeveynler tüm bu faktörleri göz önüne alarak, uzman danışmanlar eşliğinde yapılan değerlendirmeler sonucunda öğrencinin beklentilerine en uygun olan liseyi seçebilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri