Laboratuvar ortamında üretilen tavuk gerçeğine ne kadar yakın?

Associated Press’te (AP) gıda muhabiri olarak çalışan Jonel Aleccia, laboratuvar ortamında üretilen tavuk etini deneyimledi.

EMİNE KAŞIKCI- Upside Foods ve Good Meat şirketleri, laboratuvarda yetiştirilen etleri satmak için ABD Tarım Bakanlığının nihai onayını aldıklarını duyurmuştu.

Good Meat'den yapılan açıklamada, söz konusu onayın, doğrudan hayvan hücrelerinden üretilen tavuk etinin artık Amerikalı tüketicilere satılabileceği anlamına geldiği belirtilmişti.

Associated Press’te (AP) gıda muhabiri olarak çalışan Jonel Aleccia, deneyimini paylaştı.

Aleccia şunları aktardı:

Arkadaşlarıma ve aileme hayvan hücrelerinden yetiştirilen ilk tavuk etini haber yaptığımı söylediğimde ilk yorumları "Eww" oldu. İkinci yorumları şuydu: "Tadı nasıl?" Kısa cevap: Tadı tavuk gibi.

"Eww" yanıtında katlanan daha uzun yanıt daha inceliklidir. Evet, tamamen yeni bir et türü yemeyi düşünmek garip. Bu tavuk bir tavuktan gelmeyen tavuk.

"Et paradoksu"nun da kurbanıyım

Ben et yemeyi seven biriyim. Ayrıca, et yemeyi seven ama bunu sağlarken ölen hayvanları düşünmekten hoşlanmayan insanlarda meydana gelen psikolojik çatışmayı tanımlamak için kullandıkları bir terim olan "et paradoksu"nun da kurbanıyım.

Bu yüzden farklı türde bir et denemeye açıktım ve aynı zamanda gerçek et gibi tadı olup olmayacağını da merak ediyordum.

Peki ya tüm bunların yapaylığı? Bu yeni ekili etin, büyük çelik fıçılarda epik oranlarda büyüyen hücrelerden yapılması beni rahatsız etmedi, sadece şekillendirilip biçimlendirildi.

Bu yeni malzeme gerçekten tavuk mu, yoksa bir sahtekar mı ?

Test zamanı

Ocak ayında, Emeryville, California'daki Upside Foods üretim tesisine gittim. Orada, şef Jess Weaver ekili bir tavuk göğsünü beyaz şarap tereyağlı sosta domates, kapari ve yeşil soğanla soteledi.

Aroma, tıpkı tereyağında pişirilen herhangi bir fileto gibi baştan çıkarıcıydı. Tadı, evde yapacağım herhangi bir tavuk göğsü gibi yumuşak bir doku ile hafif ve narindi.
Geçen hafta, Good Meat'in tavuk ürünleri üretimine başlamaya hazırlandığı California, Alameda fabrikasını ziyaret ettim. Şef Zach Tyndall mayonezli füme tavuk salatası, kuru üzüm ve cevizle hazırdı.

Tadı tavuk göğsünden daha zengindi, daha çok bir butun koyu renkli etine benziyordu. Ve doku, iyi pişmiş bir tavuk budu olması gerektiği gibi hem yumuşak hem de çiğneniyordu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri