"Göçebe Sporu"nun kapısını dünyaya açtılar!

Dünyadaki geleneksel sporların olimpiyatları olarak nitelendirilen Dünya Göçebe Oyunlarının 5’incisi Kazakistan’ın başkenti Astana’da gerçekleşti.

‘’BÜYÜK BOZKIRDA BULUŞMA’’ adıyla yapılan organizasyona, 89 ülkeden, 21 geleneksel spor dalında 2 binden fazla sporcu katıldı.

Göçebe oyunları, sadece geleneksel spor olarak değil aynı zamanda Kazakistan’ın hanlık döneminden günümüze kültürel renklerin tanıtıldığı görsel bir şölene dönüştü.

Astana’da 8 Eylül’de görkemli açılış töreniyle başlayan 5. Dünya Göçebe Oyunları 5 gün sürdü.

İlk gün yapılan Astana Arena Spor salonundaki açılışta, Kazakistan, adeta misafirlerine şov yaptı. Oyunlara katılan sporcu ile temsilcilerin bayrak yürüyüşü ve tanıtımı yaklaşık 2 saat sürdü. Yüzlerce sanatçı, izleyicilere Kazakistan’ın kadimi topraklarındaki hanlığın kuruluşu ve günümüze kadar olan gelişimini dijital efektler eşliğinde sundu.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev yaptığı açılış konuşmasında, uluslararası ölçekteki bu etkinliği izlemek için bizzat gelen kardeş devletlerin liderlerine teşekkür etti.

Dünyadaki göçebe uygarlığının doğduğu ve geliştiği toprakların Kazakistan sınırları olduğuna işaret eden Tokayev, şöyle konuştu:

“Binlerce yıl önce göçebeler atı evcilleştirerek tüm dünyaya yayılan bir binicilik kültürünün temelini oluşturdular. Ustaları, gelişmiş silahlar ve mücevherler yaptılar. Bunun canlı kanıtı Saka dönemine ait “Altın elbiseli adamlardır. Kazak toprakları dünyaya Farabi ve Hoca Ahmet Yesevi gibi bilimin ve hümanist fikirlerin gelişmesine önemli katkılarda bulunan seçkin şahsiyetleri kazandırdı. Bu uçsuz bucaksız bozkırda farklı zamanlarda Hun İmparatorluğu ve Türk Kağanlıkları, Altın Ordu ve Kazak Hanlığı yükseldi.”

Astana Arena Stadı'nda düzenlenen açılış törenine Özbekistan Cumhurbaşkanı Şefket Mirziyoyev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Türkmenistan Halk Maslahatı Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan’ın Reisi Rüstem Minnihanov, Yakutistan (Saha) Cumhuriyeti Başkanı Aysen Nikolayev, Moğolistan’ın eski Cumhurbaşkanı Enhbayar Nambarın, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Necmettin Bilal Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev’in yanı sıra Birleşmiş Milletler, UNESCO, Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), Türk Yatırım Fonu, Türk Devletleri Parlamenterler Asamblesi (TÜRKPA), Türk Kültür ve Miras Vakfı, Avrupa Birliği gibi uluslararası teşkilatların da temsilcileri katıldı.

Yaklaşık 2,5 saat süren 5. Dünya Göçebe Oyunları’nın açılış töreni, dünyaca ünlü Kazak sanatçı Dimaş Kudaybergen’in sahnesi ile sona erdi.

Göçebe oyunlarında sporcular, at yarışları, geleneksel entelektüel oyunlar, dövüş sanatları yarışmaları, ulusal kuş avcılığı ve halk oyunları da dahil olmak üzere 21 alanda yarıştılar.

KÖKPAR

At sırtındaki ekipler, olağanüstü beceri, güç ve strateji sergileyerek bir keçi karkası kontrolü için yarıştı. Bu spor, Oyunlarda yer alan diğer pek çok sporla birlikte, atların Kazak kültüründeki önemli rolünü vurguluyor. 27 ülkeden 78 sporcunun katıldığı “Türk tarzı at üstünde okçuluk” dalında yapılan müsabakalarda Türk sporcu Yiğit Kerem ikinci oldu, “Kökbörü” oyununda ABD ile karşılaşan Türkiye mücadeleyi 2-1 kazandı.

Geleneksel sporlarda ayrıca Kökpar'ın yanı sıra okçuluk, güreş, kartal avcılığı gibi oyunlar da yer aldı.

KAZAKİSTAN BİRİNCİ OLDU

5 gün süren Dünya Göçebe Oyunlarında Kazakistan, en çok altın madalya alanülke olarak birinci, Türkiye ise oyunları beşinci sırada tamamladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Trabzonspor - Beşiktaş: 1-1
Hendek’te makarna fabrikasında patlama!
Kabin ekibine hakaret etti uçaktan indirildi!

Dünya Haberleri