Eşitlik ve adalet

Eşitlik ve adalet

Avrupa siyasetini takip edenler biliyor. Büyük Britanya 4 Temmuz'da yeni bir parlamento seçecek. Büyük Britanya şu anda çeşitli sorunlarla karşı karşıya. Yüzde 11 civarında enflasyon, sağlıkta acil durum bunlardan bazıları. Pek çok Britanyalı, yaşam koşullarının kötüleşmesinden muhafazakar hükümeti sorumlu tutuyor. Yaklaşık 14 yıldır iktidarda olan Muhafazakar Parti'nin seçimi kaybedeceği anlaşılıyor. İngilizler, yeni bir siyasi başlangıç istiyor. Anketlere göre, İşçi Partisi Temmuz 2023'ten bu yana sürekli olarak yüzde 40'ın üzerinde seyrediyor; yüzde 21 seviyesindeki Muhafazakarların oldukça önünde yer alıyor.
* * * *
İşçi Partisi lideri Keir Starmer'ın yeni Başbakan olma ihtimali yüksek. Muhtemelen yakında Avrupa'nın en etkili ülkelerinden birini yönetecek bu siyasetçi kim? Starmer‘in, Avrupa için değil, birçok Britanyalı için de bir kara kutu olduğu söyleniyor. Dört çocuktan ikincisi olan Starmer, ailede üniversiteye gidebilen tek çocukmuş. Kendisine İşçi Partisi’nin kurucusu Keir Hardie’nin adını veren işçi sınıfından bir ailenin oğlu. Leeds ve Oxford'da hukuk okumuş. Fırsat eşitliği için mücadelesinin nedenin bu olduğu söyleniyor. ‘Eşitlik, adalet, işçi sınıfı‘; Starmer'ın siyasi tutumunu yansıtıyor. Evli ve iki çocuk babası.
* * * *
İşçi Partisi’nin 61 yaşındaki liderinin tipik bir politikacı olmadığı açık. Birçok İngiliz‘in onu sıkıcı bulduğu da bir gerçek. Avukat ve başsavcı olarak çalışmış. Siyasi tarz olarak konuşmasının sanki mahkeme salonunda konuşma biçimine benzediği, bunun da çoğu zaman sert görünmesine sebep olduğu söyleniyor. Futbolu çok seviyor. Kalabalığın içinde maç izlemeyi seviyor. Arsenal taraftarı olduğu biliniyor. Arkadaşlıklarının da son derece yoğun olduğu, halen her hafta, okuldan bir arkadaşıyla buluştuğu söyleniyor. Bu yüzden Starmer'ı şekillendiren üç şeyin aile, arkadaşlar ve futbol olduğu biliniyor.
* * * *
Takip edenler bilir. 2019'daki son genel seçimde İşçi Partisi, Jeremy Corbyn liderliğinde ağır yenilgiye uğradı. 1935'ten bu yana en düşük oy alabildi. Corbyn, 2015'ten 2020'ye kadar parti liderliği yaptığı dönemde partideki antisemitizm eğilimlere karşı yeterince kararlı önlem almamakla suçlanmıştı. O dönemde birçok milletvekili protesto amacıyla partiden istifa etmişti. 2020’de partinin başına Starmer geçmiş, 40 yıldır milletvekili olan Corbyn daha sonra partiden uzaklaştırılmıştı. 74 yaşındaki eski lider Corbyn şimdi seçime bağımsız aday olarak katılıyor.
* * * *
İşçi Partisi lideri, güç değişimini, bir şirketin devralınması gibi sistemli bir şekilde planlıyor. Şöyle diyor; ‚‘Yeni bir hükümetle sayfayı açmak, ülkemizin şu anda karşı karşıya olduğu köklü zorlukların üstesinden gelmek için tek başına yeterli değil. Hükümet iş dünyası, sendikalar, sivil toplum ile beraber çalışırsa en iyi performansı gösterir. Ancak ortak projeler olmadan bu zor. Dolayısıyla, yeni bir yaklaşıma da ihtiyacı var: Misyon odaklı bir yönetim. Bu, daha birleşik, gücü topluluklara aktaran ve yeni teknolojiden yararlanan yeni bir hükümet. hepsinin tek bir hedefi var: Ülkeyi yeniden emekçilerin hizmetine sunmak.‘
* * * *
İşçi Partisi’nin seçim kampanyası sloganı ‘değişim‘ Sağlık reformu, ekonomik büyüme ve iklim açısından nötr enerji, Starmer'ın ele almak istediği ana konulardan bazıları. Starmer, üst sınıfı alt sınıftan ayıran ve aşmak istediği cam tavandan bahsediyor. BBC ile yaptığı bir röportajda, ‘Genç yetişkinlerin geleceği, yeteneklerinden ziyade ebeveynlerinin kazandıklarından etkileniyor. Bu affedilemez. Bu yüzden bunu değiştirme konusunda kararlıyım‘ diyor. Başarabilir mi ? Starmer neredeyse bir peri masalından çıkmış bir aday gibi görünüyor.
* * * *
Bir siyasi analist şöyle yazmış. ‘Bir liderin insanlara ilham vermesi önemlidir. Starmer bu yeteneğe sahip değil. Pek vizyoner gibi gözükmüyor. Ancak sakinleştirici veya sakin biri. Bu yararlı olabilir. İnsanları büyük değişikliklerden korkutmazsınız.‘ Bir başka analist ise ‘Görev bilincine sahip, yönetici ruhlu, biraz da sıkıcı —Keir Starmer,kimsenin aklına ateşli bir politikacı gelmiyor‘ İngiltere’de siyasetçiler için ‚‘Parlak cilalı parke bir zeminde çok değerli bir Çin yapımı Ming vazosunu düşürüp kırmadan taşımak‘ derler. Starmer, vazoyu şimdilik kırmadan taşıyor sanırım. Az bir süre kaldı. Bekleyip göreceğiz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri