Koalisyon nedir? Hangi şartlarda koalisyon kurulur 2023

Koalisyon nedir? Hangi şartlarda koalisyon kurulur 2023
Bir kitap okurken, bir film ya da dizi izlerken ya da bir sohbet sırasında ilk kez karşılaştığımız ya da aşina olduğumuz kelimelerin anlamlarını düşünürüz. Bunların arasında koalisyon kelimesinin anlamı nedir ?

Yüksek Seçim Kurulu seçim yasaklarının kalktığını açıkladı. Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği sonuçlarını gazetedamga.com.tr'den takip edebilirsiniz.

Berrin Yeşiltepe - Koalisyonun ne anlama geldiği ile ilgili sorular genellikle edebiyat severler, öğrenciler, öğretmenler tarafından merak edilir. Bildiğiniz gibi her Türkçe kelimenin bir anlamı vardır. Peki koalisyon ne demek ?

Koalisyon Ne Demek, Ne Anlama Gelir? (TDK Anlamı)

  • Çeşitli güçlerin bir araya gelmesiyle oluşturulan birlik, ortak yönetim
  • Koalisyon hükûmeti anlamına gelmektedir.

Koalisyon Nedir ?

Koalisyon hükümeti, birden fazla siyasi parti veya grubun üyelerinin oluşturduğu karma bir hükümettir. Bir partinin parlamentoda çoğunluğu sağlayamadığı durumlarda, kural, en çok sandalyeye sahip olan partinin liderinin hükümeti kurmak üzere aday gösterilmesidir. Bu durumda diğer siyasi parti veya gruplarla (bağımsızlar) meclisten güvenoyu almak üzere anlaşma yapılır ve ortak hükümet kurulur.

Koalisyon Hangi Şartlarda Kurulur ?

Bir partinin parlamentoda çoğunluğu sağlayamadığı durumlarda kural, en çok sandalyeye sahip olan partinin genel başkanının hükümeti kurmak üzere seçilmesidir. Bu durumda diğer siyasi parti veya gruplarla (bağımsızlar) meclisten güvenoyu almak üzere anlaşma yapılır ve ortak hükümet kurulur. Koalisyon hükümetleri, seçimlerde orantılı temsilin olduğu ülkelerde daha yaygındır. Çoğunlukçu bir seçim sisteminde, bir parti parlamentoda mutlak çoğunluğa ulaşırsa kolayca kendi hükümetini kurabilir ve güvenoyu alabilir. Partilerin ülke genelindeki oy sayılarına yakın bir oranda parlamentoda temsil edilmesini sağlayan nispi temsil yöntemi ile hükümet koalisyonlarının oluşması çoğu zaman kaçınılmaz oluyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.