D’Hondt Sistemi nedir? D’Hondt yöntemi ile milletvekili hesaplama nasıl yapılır?

D’Hondt Sistemi nedir? D’Hondt yöntemi ile milletvekili hesaplama nasıl yapılır?
Türkiye sandık başına gitmeye hazırlanırken 14 Mayıs seçimleri ile ilgili terimler de merakla araştırılıyor. Onlardan biri de D’Hondt Sistemi… Peki nedir bu D’Hondt Sistemi?

Yüksek Seçim Kurulu seçim yasaklarının kalktığını açıkladı. Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği sonuçlarını gazetedamga.com.tr'den takip edebilirsiniz.

Fatma Müge Yücetürk - 14 Mayıs 2023 Pazar günü gerçekleştirilecek 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri sonucunda Meclis’e girecek milletvekilleri D’Hondt Sistemi ile belirlenecek. Türkiye’de uygulanan bu seçim sistemi, pek çok vatandaş tarafından merak konusu oluyor. Peki D’Hondt Sistemi ne, ne zaman ortaya çıktı? D’Hondt kim? D’Hondt Sistemi ile milletvekillikleri nasıl belirleniyor? İşte seçmenlerin kafasında soru işareti bırakan tüm konuların yanıtları…

D’Hondt Sistemi nedir?

D’Hondt Sistemi ya da yöntemi denen seçim hesaplama uygulaması, Belçikalı matematikçi ve hukukçu Victor D’Hondt tarafından geliştirildi. 1878 yılında tasarlanan yöntem, Türkiye’de 1961 yılından bu yana uygulanmaktadır. Türkiye’de gerçekleştirilen milletvekili genel seçimlerinde uygulanan bu yöntem, 14 Mayıs 2023 seçimlerinde de kullanılacaktır.

d-hondt.jpg

D’Hondt Sistemi hangi ülkelerde uygulanıyor?

D'Hondt sisiteminin Türkiye dışında uygulandığı pek çok dünya ülkesi bulunmaktadır. Bunlar arasında; Angola, Arjantin, Arnavutluk, Aruba, Avusturya, Belçika, Bolivya, Brezilya, Burundi, Cape Verde, Şili, Kolombiya, Hırvatistan, Danimarka, Dominik Cumhuriyeti, Doğu Timor, Ekvador, Ermenistan, Estonya, Fiji, Finlandiya, Grönland, Guatemala, Hollanda, İspanya, İsrail, İsviçre, İtalya (karma sistemde), İzlanda, Japonya, Kamboçya, Karadağ, KKTC, Kuzey Makedonya, Lüksemburg, Macaristan (karma sistemde), Moldova, Monako, Mozambik, Nikaragua, Paraguay, Peru, Polonya, Portekiz, Romanya, San Marino, Sırbistan, Slovenya, Türkiye, Uruguay ve Venezuela yer alır.

D’Hondt Sistemi nasıl hesaplanır?

Tüm oylar sayıldıktan sonra, her parti için bölüm hesaplanır. Hangi parti en yüksek orana sahipse, bir sonraki sandalyeyi alır ve oranları yeniden hesaplanır. Tüm sandalyeler tahsis edilene kadar işlem tekrarlanır. Bir seçim çevresinde her partinin aldığı oy toplamı, sırasıyla 1’e, 2’ye, 3’e, 4’e ... bölünür ve o seçim çevresinin çıkaracağı milletvekili sayısına ulaşıncaya kadar bu işleme devam edilir. Elde edilen paylar, parti farkı gözetmeksizin, büyükten küçüğe doğru sıralanır. Milletvekillikleri bu sıralamaya göre partilere tahsis edilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.