Mevsim geçişlerinde beslenmeye dikkat!

Mevsim geçişlerinde beslenmeye dikkat!
Kış aylarının etkisini pek göstermediği günlerde farklı sıcaklık derecelerinin yaşanması yememiz gerekenleri de etkiliyor. İyi bir beslenme düzeni hem hastalıklardan koruyor hem de yaşam standardınızı yükseltiyor.

Hava sıcaklıklarının çok sık değiştiği bu günlerde yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat etmek sağlığımızı korumamız açısından önem kazanmaktadır. İyi beslenme, güçlü bir bağışıklık sistemi ve grip, nezle, soğuk algınlığı gibi mevsimsel hastalıklardan korunabilmek için esastır. Mevsim geçişleri bağışıklık sistemini etkilediğinden özellikle çocuklarda görüldüğünü belirten Diyetisyen Melis Ece Sabri, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar, gebe ve emziren annelerin beslenmelerine bu dönemlerde daha fazla dikkat etmesi gerektiğini dile getirdi.

Hava değişiklikleri, kapalı ve kalabalık ortamlarda uzun süre kalınması gibi etkenlerle kış aylarında hastalıklara yakalanma riskimiz yükseltiyor.. Ayrıca özellikle kış aylarında hareketsizliğin artması, fazla kiloları kalın giysilerin ardına saklama düşüncesi, kışın kilo artışını da beraberinde getiriyor.

Peki kış dönemindenize en çok faydası olan besinler nelerdir? Melis Ece Sabri'nin listesi...

Karbonhidratlar
Doğru seçeceğiniz karbonhidratlar sanıldığı kadar zararlı değildir. Hatta özellikle tam tahıl grubu, yulaf ezmesi gibi kaliteli karbonhidrat sınıfı içeriğindeki beta glukan ile bağışıklığı desteklemektedir.

diyetisyen melis ece sabriProbiyotikler
Bağırsaklarımızın dostu probiyotikler, hastalık yapan mikroorganizmaların çoğalmasını önlemektedir. Yoğurt, kefir gibi süt ürünlerine beslenmede yer vererek yeterli probiyotik alımı sağlanmalı bu yolla bağışıklık sistemi desteklenmelidir.

Balık
Yüksek Omega-3 içeriği ile bağışıklığı destekleyici balık, kışın mahrum kaldığımız D vitaminin de besinsel en iyi kaynağıdır. Vücut direncini arttırıcı besin öğelerinin birkaçını beraber içeren balığa beslenmemizde sık sık yer vermeliyiz. Ayrıca somon ve yağlı mevsim balıkları triptofan, tirozin, glutamin gibi aminoasitleri barındırdığı için duygudurum dengesini sağlayıcı nörotransmitterlerin üretimini kolaylaştırır. Bu sayede depresyon riskini azaltmaktadır.

Turunçgiller
Kışın vazgeçilmezi saydığımız portakal, limon, greyfurt, mandalina C vitamini ve lif içeriği ile immün sistemi güçlendirir, enerji verici özelliğiyle de gün boyu dinç kalmamızı sağlar.

Balkabağı
Balkabağı ve havuç, kendilerine koyu turuncu rengi veren karotenoidlerin en iyi kaynağı olup, A vitamini, lif ve potasyumdan zengin olmalarıyla da cilt sağlığı ve bağışıklığı destekleyici özellik içermektedirler.

Karnabahar, brokoli ve turpgiller
Yüksek fitokimyasal içerikleri ile kanser ve inflomasyon önleyici etkilerini bildiğimiz bu sebze grubu, C ve K vitamini içerikleriyle kemik ve bağışıklık için de oldukça faydalıdır. Özellikle karnıbaharda bulunan folat çocuklarda büyüme gelişmeyi de desteklemektedir.

Zencefil
Tüm bu faydalı besinlere rağmen hastalık sizi yakaladıysa kurtarıcımız yine bitkilerden! Özellikle taze zencefil ve limon ikilisi bağışıklığınızı destekleyecek, vücut direncinizi arttıracak, özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı toparlayıcı ilaç etkisi yaratacaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.