KOAH öldürür mü?

KOAH öldürür mü?
KOAH’ın dünyada en sık yaşam kaybına neden olan dördüncü hastalık olduğunu söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Seha Akduman, bundan 8 sene sonra ise hastalığın üçüncü sıraya çıkacağının öngörüldüğüne işaret etti. Dr. Akduman, KOAH’ın nadir görülen bir hastalık olmadığının altını çizerek, KOAH hastalığı ile ilgili doğru bilinen yanlışları anlattı

KOAH bugün dünya genelini etkileyen bir sorun olmakla birlikte tanı alan hastalar hala buzdağının görünen yüzü olarak kabul ediliyor. Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Göğüs hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Seha Akduman bu durumu yaratan en önemli unsurların başında hastalığın hala yeterince tanınmaması olduğunu söyledi. Son yıllarda konuyla ilgili farkındalığın artmasına karşın hastalıkla ilgili toplumda hala bazı yanlış bilgilerin olduğuna dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Akduman, konuyla ilgili bazı önemli bilgiler paylaştı. 


Sadece sigara içmekle gelişmez

KOAH’ın gelişen pasif maruziyette bazı meslek hastalıklarında ya da sürekli toz dumana ve gaza maruz kalan insanlarda da gelişebildiğine değinen Dr. Öğr. Ü. Akduman, “Sigara içmeyen insanlarda da KOAH gelişebilmektedir. Mesleki maruziyet, genetik hastalıklar ya da pasif sigara içiciliği bu duruma neden olabiliyor. Bununla birlikte sigaranın KOAH gelişiminde etkili olduğu bilinen bir gerçek. Her KOAH hastası sigara içmemekle birlikte tanı alan kişilerin yüzde 90’ının sigara kullandığı görülüyor” diye konuştu. 


Akciğer hastalığı denemez

Hastalık konusunda yanlış bilinen bir başka noktanın da KOAH’ın sadece akciğerleri ilgilendirdiği algısı olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Ü. Akduman, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:  “KOAH sadece akciğer hastalığı gibi görünse de tüm sistemleri oksijen ve karbondioksit düzeyinde etkilediği için öncelikli kalp ve daha sonrası tüm sistemleri olumsuz yönde etkiler. Başlangıçta erken evrelerde sadece akciğer hastalığı gibi görülürken ilerleyen dönemlerde artık kalp, nörolojik sistemler ve tüm vücut sistemleri bundan etkilenir. Yaşam kaybında öncelikle olarak yine alevlenmeler sonra sebep olduğu kalp krizi ve yine sebep olduğu ağır zatürreler yaşam kaybına neden olur.” 


Spor yapmanıza engel olmaz

Hasta ve yakınları tarafından KOAH hastasının egzersiz yapamayacağı, yapmaması gerektiğine dair yanlış bilginin olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Ü. Akduman, “Aslında KOAH'lı hastalar da egzersiz yapabilir ve hatta yapması hastalık açısından gerekli ve önemli. KOAH ta dört tane evremiz var. Erken evrelerde nefes darlığı ya da efor kısıtlanması görülmeyebilir. Ve bu tür erken evre hastalarda efor yapması, egzersiz yapması önerilir. İlerleyen evrelerde ise hasta gerçekten nefes darlığı nedeniyle egzersiz yapamayabilir. Bu hastalarda da yine günlük düşük tempolu egzersizlerle günlerine devam etmesi önerilir” diye konuştu. 

DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.