Mavi dil hastalığı nedir, nasıl bulaşır, belirtileri ne, insana bulaşır mı?

Mavi dil hastalığı nedir, nasıl bulaşır, belirtileri ne, insana bulaşır mı?
Adana İmamoğlu’nda bir mahallenin karantina altına alınmasının ardından duyulan “mavi dil hastalığı” merak konusu oluyor..

Adana’nın İmamoğlu ilçesinde bir mahallede bulunan hayvanlarda görülen mavi dil hastalığı sebebiyle bölge karantinaya alındı. Haberin duyulmasının ardından birçok kişi “Mavi dil hastalığı”nın ne olduğunu araştırmaya başlarken, hastalığın belirtileri, tedavisi ve ölümcül olup olmadığı da merak ediliyor. Öte yandan mavi dil hastalığının insanlara bulaşıp bulaşmadığını da araştırıyor. İşte bir anda merak konusu olan mavi dil hastalığı hakkında bilinmesi gerekenler…

Mavi dil hastalığı neden gündemde, nerede görüldü 9 Ekim 2024?

Hayvanlarda rastlanan mavi dil hastalığı, Adana’nın İmamoğlu ilçesinin Yazıtepe Mahallesi’nin karantina altına alınması nedeniyle gündem oldu. İmamoğlu İlçe Kaymakanlığı’ndan 9 Ekim Çarşamba günü yapılan açıklama ile duyurulan karantina açıklamasında; "Yazıtepe Mahallesi, hayvanlarda görülen mavi dil hastalığı nedeni ile karantina kararı alındı. Yazıtepe Mahallesi yakınında bulunan mahallelere karantina boyunca hayvan giriş çıkışları yasaklandı. Mahallede dezenfeksiyon, çevresel ilaçlama ve gerekli eğitim çalışmaları yapıldı" ifadelerine yer verildi.

Mavi dil hastalığı nedir?

Türkiye’de de bölgesel vakalara rastlanan ve tüm dünyada görülen mavi dil hastalığı hayvanlarda görülen bir enfeksiyon olarak bilinir. Koyun, deve, sığır, keçi gibi ruminant olarak tabir edilen hayvanları etkileyen hastalık, culicoides türündeki böcekler yoluyla bulaşır.

Mavi dil hastalığının belirtileri nedir?

Bir böcek türünün hayvanları ısırması veya kanını emmesi ile bulaşan mavi dil hastalığının belirtileri arasında; yüksek ateş, dilde ve ağızda mavi renklenme, nefes darlığı salya, hareketsizlik, iştahsızlık, yaralar ve şişlikler sayılabilir.

Mavi dil hastalığının tedavisi var mı, aşısı bulundu mu?

Toplam 24 tane farklı alt tipi olan mavi dil hastalığının tedavisi bulunmamaktadır. Ancak aşılama yöntemi ile hastalığın önüne geçmek mümkündür.

Mavi dil hastalığı ölümcül mü, insanlara bulaşır mı?

Yalnızca keçi, sığır, deve ve koyun gibi hayvanlarda görülen mavi dil hastalığının insanlara bulaşıcı bir etkisi yoktur.

İlgili Haberler

Kaynak:Cansev Temuçin

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.