61. Uluslararası Altın Portakal Film Festivali juri üyesi Yönetmen Ferzan Özpetek kimdir, nereli, nerede yaşıyor?

61. Uluslararası Altın Portakal Film Festivali juri üyesi Yönetmen Ferzan Özpetek kimdir, nereli, nerede yaşıyor?
5 Ekim Cumartesi 2024' te büyük bir açılışla başlatacak olan 61. Uluslararası Altın Portakal Film Festivali'nde yarışacak uzun metrajlı filmlerin ödüllendirileceği gecede yönetmen Ferzan Özpetek juri üyeliği yapacak.

Altın Portakal heyecanı yaklaşmışken detaylar merak konusu olmaya devam ediyor. Uzun metrajlı film dalında yarışacak olan filmlerin ödüllerini bulacağı gecede juri isimleri dikkat çekti. Yönetmen Ferzan Özpetek'te bu isimlerden biri. İşte Türk-İtalyan yönetmen, senarist, yazar Ferzan Özpetek...

wef-001.webp

Yönetmen kimliği ile bilinen aynı zamanda İtalyan senarist ve yazar olan Ferzan Özpetek 1959 yılında İstanbul'un Kadıköy ilçesinde dünyaya geldi. 1976 yılında İtalya macerasına başlayan Ferzan Özpetek bir yıl boyunca dil öğrendi sonrasında sinema eğitimleri aldı birçok önemli isimle çalıştı.

1976 yılında taşındığı İtalya'da önce Perugia Yabancılar Üniversitesi'ne giderek bir yıl boyunca İtalyanca öğrendi. Yönetmen daha sonra sinema eğitimi almak için Roma La Sapienza Üniversitesi'ne geçiş yaptı.

madonna-birthday.webp

Madonna'dan Ferzan Özpetek'e övgüler

Amerikalı şarkıcı Madonna, bir televizyon programına verdiği röportajda Ferzan Özpetek'in "bir dahi" olduğunu belirtti. Özpetek, 2009 yılında çektiği Serseri Mayınlar isimli filminin Los Angeles Film Festivali açılışındaki gösteriminden sonra John Travolta, Andy Garcia gibi isimlerden de tebrik almıştır.

thumbs-b-c-c95859fe7bf490597af8d126992446ec-001.jpg

Venedik Film Festivali juri üyeliği

Ferzan Özpetek, 2005 yılında gerçekleştirilen 42. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde, oyuncular Hülya Koçyiğit, Zuhal Olcay, Aytaç Arman, Kenan Işık ve yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın bulunduğu kurula jüri başkanlığı yapmıştır. 2007 yılında ise 75. Venedik Film Festivali'nde jüri üyeliği yapmıştır.

15 yıl boyunca yaptığı yardımcı yönetmenlik görevinden sonra, yönetmen koltuğuna ilk defa 1997 yılında çektiği Hamam filmi için oturdu.

Yönetmen koltuğuna oturduğu bazı filmleri: Harem Suare, Cahil Periler, Karşı Pencere, Kutsal Yürek, Bir Ömür Yetmezi, Serseri Mayınlar... Bu yapımlardan sayısız ödüller kazandı Ferdi Özpetek.

4 Aralık – 12 Aralık 2008 tarihleri arasında Museum of Modern Art (MoMa) yönetmenin yedi filmi için özel gösterim organize etti.

ferzan-ozpetek-en-iyi-filmleri-filmografisi.jpg

Her şeye Rağmen Paskalya

2009 yılında İtalya’nın Aquilla kentinde meydana gelen depremin acı hatırası adına hayata geçirilen ‘Molozların Altında 5 Yönetmen’ projesi için ‘Nonostante tutto è Pasqua – Her şeye Rağmen Paskalya’ isimli kısa metraj bir film çekti. Ferzan Özpetek bu filmini, şarkıcı olmak isteyen fakat depremde evinin yıkılmasıyla molozların altında kalarak hayatını kaybeden Allessandra Cora’ya adamıştır.

133653302-650x344-yonetmen-ferzan-ozpeteke-italyadan-odul-1599157782730.jpg

İlgili Haberler

Kaynak:Canan İspir

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.