Recep Tayyip Erdoğan kimdir? Hayatı, biyografisi ve siyasi geçmişi

Recep Tayyip Erdoğan kimdir? Hayatı, biyografisi ve siyasi geçmişi
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında Türkiye'de ve yurt dışında çok sayıda araştırma mevcut. Erdoğan ile ilgili birçok parametre ile sorgulama gerçekleştirilerek bilgi edinmeye çalışılıyor. Peki, Recep Tayyip Erdoğan kimdir? Hayatı, biyografisi ve siyasi geçmişi haberimizde yer alıyor.

Politikacı ve devlet adamı, Türkiye'nin 12. ve şimdiki Cumhurbaşkanı. AK Parti Kurucusu ve Genel Başkanı, eski İstanbul Belediye Başkanı, eski Başbakan.

26 Şubat 1954'te İstanbul / Kasımpaşa'da doğdu. Sahil Güvenlik'te de görev yapan Rizeli denizci bir babanın oğludur. Çocukluğu Rize'de geçti. On dört yaşında ailesiyle birlikte Rize'den İstanbul'a göç etti ve Piyale Paşa İlkokulu'nda okudu. Çocukken harçlık kazanmak için İstanbul sokaklarında limonata ve simit satardı. 1965 yılında girdiği İstanbul İmam Hatip Okulu'ndan 1973 yılında mezun oldu. Aksaray İktisadi ve Ticaret İlimleri Okulu'ndan mezun oldu, daha sonra 1981 yılında üniversite derecesi ile Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'ne geçiş yaptı. 16 yıl Camialtı, İETT ve Erokspor'da forma giydi ve 12 Eylül 1980'den sonra futbolu bıraktı. 1980'de Recep Tayyip Erdoğan İETT'den ayrılınca özel sektörde çalışmaya başladı. 1982 yılında askere gitti, terhis olduktan sonra aynı şirkette yaklaşık bir buçuk yıl çalıştı. Kariyerine başka bir şirkette genel müdür olarak devam etti. Aynı zamanda üniversite yıllarında Türkiye Milli Talebe Birliği'nin faaliyetlerine katıldı. Siyasetle ilgilendi, 1978'de Milli Selamet Partisi (MSP) Beyoğlu gençlik kolları başkanlığına, aynı yıl MSP İstanbul il başkanlığına seçildi ve fiilen siyasete atıldı. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra 1983 yılında kurulan Refah Partisi ile siyasi hayatına devam etti. 1984'te partinin Beyoğlu ilçe başkanı, 1985'te İstanbul valisi ve MKYK üyesi oldu. 1986 ara seçimlerinde, 1989'da Beyoğlu ilçe belediye başkanlığına aday oldu. Refah Partisi 1989 seçimlerinde ikinci parti oldu ve 1991'de tekrar milletvekili adayı oldu ve partisi barajı geçince milletvekili seçildi. Ancak “tercihli oy sistemi” nedeniyle Yüksek Seçim Kurulu milletvekilliğini iptal etti. Onun yerine o yıl Meclise Mustafa Baş girdi.


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı

1994 yılına kadar İstanbul İl Başkanlığı görevini sürdüren Erdoğan, medya ve anket tahminlerini altüst ederek 27 Mart 1994 yerel seçimlerinde % 25,19 oy alarak, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Dünyanın en büyük metropollerinden biri olan ve Türkiye'nin sosyal ve ekonomik başkenti olan İstanbul`da yaptığı Belediye Başkanlığı döneminde kaçak yapılaşma ve o yıllarda şehri kasıp kavuran susuzluk sorunu ile mücadele etti ve mücadelelerinde önemli başarılara ulaştığı gözlendi.

recep tayyip erdoğan


Okuduğu Bir Şiir Yüzünden Cezaevine Konuldu

Recep Tayyip Erdoğan, 12 Aralık 1997 tarihinde davet üzerine gittiği Siirt`te, katıldığı mitingde yaptığı konuşma sırasında Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğretmenlere tavsiye ettiği bir kitaptan, Ziya Gökalp'ın 1912 yılında Balkan Savaşı için yazdığı “Asker Duası” başlıklı şiirini okuduğu için, özellikle “Minareler süngü / Kubbeler miğfer / Camiler kışlamız / Müminler asker” dizeleri tartışma konusu yapılarak, Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde yargılanmaya başlandı. Yargılama sonunda Türk Ceza Kanunu'na göre "Irk ve din farklılıklarını dikkate alarak halkı kin ve nefrete alenen tahrik" suçundan 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Erdoğan bu mahkeme kararıyla 4,5 yıl görev yaptığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden 26 Mart 1999'da Kırklareli'ndeki Pınarhisar Cezaevi'ne girdi. 24 Temmuz 1999'da tahliye oldu.


Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Kurucusu

Bu süreçte kendisini beğenen ve destekleyen kişilerin yeni bir parti kurma önerilerine açıktı. Anayasa Mahkemesi'nin Fazilet Partisi'ni kapatmasının ardından bağımsızlar, "Gelenekçiler" ve "Yenilikçiler" olarak adlandırılan iki kanattan yeni bir parti kurma çabalarını sürdürdüler.
Sözde "Milli Görüşçüler" kanat Recai Kutan liderliğinde 20 Temmuz 2001'de Saadet Partisi'ni (SP) kurarken, "Değişimciler" kanadı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Adalet ve Kalkınma Partisi'ni ( AK Parti) 14 Ağustos 2001'de Parti) ve Erdoğan parti genel başkanlığına seçildi. Partisi, 3 Kasım 2002 genel seçimlerinde büyük bir zafer kazandı ve seçmenlerin %34,29'unu kazanan ilk parti oldu.
Lideri olduğu parti seçimi kazandı ancak Recep Tayyip Erdoğan seçim yasağı nedeniyle meclise giremedi. Arkadaşı ve parti liderlerinden Abdullah Gül bir süre parti genel başkanı olarak görev yaptı ve 58. hükümeti kurmak için başbakan oldu.Bu ara formülün ardından ikinci süreç yaşandı: Milletvekili seçilen Fadıl Akgündüz'ün ardından. Genel seçimlerde Siirt'in rütbesi düşürüldü ve aynı ilde AK Parti 1. milletvekili seçilen Mervan Gül adaylıktan çekildi, Siirt'te ara seçim yapıldı. Erdoğan, bu ara seçimde Siirt Milletvekili seçilerek AK Parti hükümetini Abdullah Gül'den devraldı ve 2003'te ilk kez başbakan oldu.

recep tayyip erdoğan


Başbakan Erdoğan

Başbakan Erdoğan, yönettiği hükümetler döneminde birçok reformu hayata geçirdi. Türkiye 45 yıl sonra Avrupa Birliği ile Ortaklık Anlaşması imzaladı ve Erdoğan'ın atanmasıyla Türkiye'nin AB üyelik müzakereleri başladı. Ülkede gerçekleştirdiği reformların ardından Avrupa'nın Sesi Vakfı tarafından "2004 Yılının Avrupalısı" seçildi.
2007 genel seçimlerinde Türkiye tarihinde 52 yıl sonra ilk kez bir iktidar partisi ikinci dönem için oylarını artırdı ve bu yarışmayı Erdoğan liderliğindeki Adalet ve Kalkınma Partisi %46,58 oyla kazandı. oylar.
2010 yılında, kamuoyunda uzun yıllardır devam eden anayasa değişikliği talebi karşısında, Erdoğan, özellikle darbe sırasında hazırlanan anayasa olmak üzere, daha modern ve demokratik bir anayasa talebini karşılamak için kolları sıvadı. Yeni anayasanın tamamen değiştirilmesi için ön hazırlıklar olarak 12 Eylül 2010'da referanduma konu oldu. Hazırladığı paket seçmenden destek gördü ve %57,94 evet oyu ile kabul edildi. Bu referandumun ardından 2012'de yasalaşmak üzere yeni bir anayasa hazırlamaya başladı.
2011 yılında Erdoğan liderliğindeki AK Parti, Türk siyasi hayatındaki başarısını sürdürerek, 2011 Haziran 12. Erdoğan, Türkiye'nin 61. hükümetini tek başına kurarak çalışmalarına devam etti.


Cumhurbaşkanı Erdoğan

Recep Tayyip Erdoğan, 10 Ağustos 2014 Pazar günü halk oylamasıyla. Başkan seçildi. Türkiye'nin 12. ve şu anki cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanı olarak göreve başlamadan önce 2003'ten 2014'e kadar 11 yıl başbakanlık yaptı. 2007 anayasa değişikliği referandumunun ardından 10 Ağustos 2014'te yapılan seçimde doğrudan genel oyla seçilen ilk cumhurbaşkanı oldu. Bu seçimde Erdoğan oyların %51,79'unu aldı. Kurucuları arasında yer aldığı Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 12 yıl genel başkanlığını yürütürken; 2002, 2007, 2011 ve 2015 genel seçimlerinde en çok oyu alan parti olarak bölünen Ak Parti, 2015 genel seçimlerinde de en çok oy alan parti oldu. 15 Temmuz 2016 darbe girişiminin ardından Recep Tayyip Erdoğan, cep telefonu mesajları ve internet üzerinden yaptığı konuşmalarla halkı meydanlara çıkarak darbecilere karşı ayağa kalkmaya çağırdı. Tüm şehirlerin meydanlarında toplanan milyonlarca insan, ellerinde Türk bayrağıyla günlerce gece geç saatlere kadar demokrasi nöbetini sürdürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, görevdeyken 16 Nisan 2017'de yapılan referandumda AK Parti'nin hazırladığı anayasa teklifini kabul ederek yetkilerini genişletti. Seçmenlerin %51,41'inin “Evet”, “Hayır” oylarının ise %48,59'da kaldığı bu referandumun ardından yeniden AK Parti'ye üye oldu. 29 Mayıs 2017'de AK Parti Genel Başkanı ve Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Merkezi Yönetim Kararlar Kurulu (MKYK) toplantısında bir kez daha AK Parti Genel Başkanı oldu. Recep Tayyip Erdoğan, 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 52,6 oy alarak başarılarına bir zafer daha ekledi ve yeniden seçilen Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olarak görevine devam etti.

recep tayyip erdoğan


Ayasofya ibadete açıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya'nın 10 Temmuz 2020 Cuma günü Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilerek ibadete açılmasına ilişkin kararını "hayırlı olsun" mesajıyla paylaştı. Bunun yerine karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararda, Ayasofya'nın müzeye dönüştürülmesine ilişkin 1934 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının Danıştay 10. Dairesi kararıyla iptal edildiği hatırlatıldı. Bu kapsamda Ayasofya'nın idaresi 633 sayılı Din Makamlarının Kuruluş ve İşleyişine Dair Kanun'un 35. maddesine göre yürütülmektedir. Dini konularda Cumhurbaşkanı'na devredilerek ibadete açılmasına karar verildiği açıklandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yukarıdaki cumhurbaşkanlığı kararını sosyal medya hesabından "Tebrikler" notuyla paylaştı.


Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi ve çocukları

28 Ağustos 2014'te cumhurbaşkanlığına başlayan Erdoğan, 4 Temmuz 1978'de bir konferansta tanıştığı 1955 doğumlu Emine Erdoğan (Gülbaran) ile evlidir. Ahmet Burak ve Necmettin Bilal adında iki oğlu, Esra ve Sümeyye adında iki kızı oldu.

Recep Tayyip Erdoğan kimdir? Hayatı, biyografisi ve siyasi geçmişi


Recep Tayyip Erdoğan'ın Ödülleri

Recep Tayip Erdoğan birçok ödül aldı. Bunlardan birkaçı şunlardır: 18 Nisan 2004 - "Dünyanın En Etkili 100 Kişisi"nden biri (Time dergisi), 13 Haziran 2004 - "Altın Plaka" ödülü, Amerikan Başarı Akademisi Ödülü (İngilizce: Academy of Achievement), 8 Ağustos 2006 - "Karadeniz Ülkelerinde Yılın Reformcusu ödülü" (Hazar Enerji Entegrasyonu), 15 Ocak 2008 - "Köprüleri İnşa Etmek" ödülü (Müslüman Sosyal Bilimciler Derneği), 26 Ekim 2009 - Nişan-ı Pakistan (Pakistan), 12 Ocak 2010 - "İslam'a Hizmet Ödülü" Kral Faysal Fonu), 1 Mart 2010 - "Hariri Ödülü" BM Habitat ve Refik Hariri Vakfı), 25 Kasım 2010 - "Yılın Lideri" (Arap Bankalar Birliği).

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.