John Travolta kimdir, nereli, kaç yaşında ?

John Travolta kimdir, nereli, kaç yaşında ?
John Travolta, Saturday Night Fever, Grease, Pulp Fiction, Face/Off gibi unutulmaz Hollywood filmlerinde rol alan Amerikalı aktör, dansçı ve müzisyendir.

Fatma Müge Yücetürk - John Joseph Travolta, 18 Şubat 1954'te Englewood, New Jersey, Amerika Birleşik Devletleri'nde doğdu. Altı çocuğun en küçüğü olan Travolta'nın babası yarı profesyonel bir futbolcu olan Salvatore Travolta, annesi ise yerel bir aktris ve seslendirme sanatçısı olan Helen Cecillia'dır. Baba tarafından İtalyan, anne tarafından İrlandalı olan Travolta, ağırlıklı olarak İrlandalı-Amerikan bir mahallede büyüdü.

11688-0.jpg

Kariyeri

Dwight Morrow Lisesi'nden mezun olduktan sonra Travolta, New York City, Here'a taşındı! Broadway müzikalinde sahne aldı. İlk olarak 1972'de yayınlanan Acil! 1976 yapımı korku filmi Carrie ve T.V.'de yardımcı rolde yer alan Travolta. Welcome Back dizisi Kotter ile tanınır.

1969'da Düşlerimi Kurdun Müzik, İyi Geceler Mr. Moon and Rainbows adlı üç single'ıyla müzik dünyasını etkisi altına alan Travolta, ilk olarak Over Here! Müzikalin soundtrack'inde yer aldı. 1976 yılında çıkardığı John Travolta albümü ile ABD'ye üye oldu. Müzik listelerine 39 numaradan giren, 1974'ten 2007'ye kadar Amerika Birleşik Devletleri'nde dördü olmak üzere performans sergileyen sanatçı. Top 200 listesine giren toplam 10 albümde yer aldı.

john-travolta.webp

1977'de oynadığı Saturday Night Fever müzikalleri ve bir yıl sonra vizyona giren Grease, Travolta'nın adının dünya çapında tanınmasını sağladı. Cumartesi Gecesi Ateşi filmiyle Oscar'a aday gösterilen hit oyuncu, bu ödüle aday gösterilen en genç dördüncü kişi oldu. Grease film müziğinin bazı şarkılarını da seslendiren Travolta, bu geleneği sürdürdü ve filmdeki şarkıların çoğunu 1980 yapımı Urban Cowboy filminde seslendirdi.

Blow Out, Staying Alive, Perfect vb. birçok filmde gişede başarısız olan şehirli kovboyları oynadıktan sonra, Travolta'nın kariyeri hızla yokuş aşağı gitti. 1980 ve 1993 yılları arasında gişe, Quentin Tarantino'nun yönettiği 1994 hit filmi Ucuz Roman ile geri döndü. Ucuz Roman dalında Akademi Ödülü ve Altın Küre'ye aday gösterilen Travolta, Barry Sonnenfeld'in 1995 yapımı Get Shorty filmiyle Altın Küre kazandı.

Travolta, 90'ların sonu ve 2000'lerin Face/Off, The Thin Red Line, Swordfish, Be Cool gibi birçok hit filminde rol aldı. 2007 yapımı Hairspray filmiyle yeniden müzikallere dönen başarılı oyuncu, bu filmdeki performansıyla bir kez daha Altın Küre'ye aday gösterildi. Travolta son olarak 2010'da vizyona giren From Paris with Love'da rol aldı.

Özel Hayatı

john-travolta-kelly-preston-vefat.jpg

Kendisi gibi oyuncu olan eşi Kelly Preston ile 1991 yılında evlenen Travolta'nın bu evlilikten Jett ve Ella adında iki çocuğu var. Jett Travolta, 2009 yılında küçük çocuklarda olan Kawasaki sendromunun etkilerinden öldü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.