Eski Devlet Bakanı Kemal Derviş kimdir? Kemal Derviş kaç yaşındaydı, hastalığı neydi?

Eski Devlet Bakanı Kemal Derviş kimdir? Kemal Derviş kaç yaşındaydı, hastalığı neydi?
Bir döneme damgasını vuran siyasetçilerden biri olan ve dün vefat eden Kemal Derviş’in hayatı merak konusu oluyor.

Fatma Müge Yücetürk - Ekonomiden sorumlu eski devlet bakanı Kemal Derviş, 8 Mayıs 2023 Pazartesi günü hayatını kaybetti. Derviş’in ölüm haberinin ardından vatandaşlar, eski siyasetçinin hayatını, yaşını ve kariyeri araştırmaya başladı. Kemal Derviş’in ölüm nedeni de en çok merak edilen konular arasında yer aldı. Eski siyasetçiye dair tüm bilmeniz gerekenleri sizler için bir araya getirdik.

Kemal Derviş kimdir?

10 Ocak 1949 tarihinde İstanbul’da dünyaya gelen Kemal Derviş, 8 Mayıs 2023 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri’nin başkenti Washington D.C.’de hayatını kaybetti. Annesi Alman, babası ise Arnavut ve Gürcü olan Derviş, lisans eğitimini İngiltere’de Londra Ekonomi Okulu’nda yaptı. Yüksek lisansını da aynı okulda gerçekleştirdi. Doktorasını Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Princeton Üniversitesi’nde iktisat alanında tamamladı.

Ekonomist, siyasetçi ve akademisyen olan Derviş, özellikle 2001 yılında Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz sırasında Bülent Ecevit hükümeti ile yaptığı çalışmalarla biliniyordu. Dönemin başbakanı Ecevit tarafından Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı olarak görevlendirildi. “Süper Bakan” olarak tanındı. 2002-2005 yılları arasında CHP İstanbul Milletvekili olarak TBMM’de görev yaptı. Derviş, 1978 yılında göreve başladığı Dünya Bankası’nda 1996-2001 yılları arasında başkan yardımcısı olarak görev yaptı. 2005-2009 yılları arasında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı başkanlığı yapan Derviş, bu görevi yapan tek Türk olmuştu.

Kemal Derviş’in Türkiye’de tanınması ise 2001 yılında Türkiye ekonomisini devralmasıyla oldu. IMF ile müzakereleri yürüttü, Güçlü Ekonomi Programı’nı hazırladı. 2002 yılının ağustos ayında görevinden istifa etti. Derviş’in o dönem başbakan yardımcısı olan Devlet Bahçeli ile anlaşamadığı iddia edilmişti. Daha sonra siyasi kariyerine devam etme kararı alan Kemal Derviş; İsmail Cem, Zeki Eker ve Hüsamettin Özkan ile birlikte Yeni Türkiye Partisi'nin kuruluş çalışmalarına katıldı. Ancak bu partiye katılmaktan vazgeçen Derviş, Cumhuriyet Halk Partisi'nden milletvekili adayı oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.