İstanbul'da bu hafta açılan sergiler, 14 Eylül 2024

İstanbul'da bu hafta açılan sergiler, 14 Eylül 2024
Eylül ayı sanatseverlerin en sevdiği aylardan birisi, her hafta şehirde yeni sergiler açılıyor. Hafta sonunu sergilere ayırmak ve sanatla değerlendirmek isteyenler için bu hafta yeni başlayan sergilerin rehberi haberin detayında...

Doug Aitken: İçimdeki Şehir

Borusan Contemporary

1920x1080-cmsv2-6e185bf6-b220-5e32-9674-8419c2c79677-8728622.webp

Borusan Contemporary, yeni kültür sanat sezonunun açılışında sanatseverleri, çağdaş sanatın önde gelen isimlerinden Doug Aitken ile iz bırakacak bir yolculuğa davet ediyor. 1990’lı yıllardan bu yana sanatın var olabileceği tüm biçimlerin sınırlarını zorlayan Amerikalı multidisipliner sanatçı, günümüz varoluşuyla özdeşleşmiş hiperbağlantılılığın karmaşıklıkları ve çelişkilerinin küreselleşmiş neoliberal toplumlardaki özgürlüğün anlamının ve tüm bunların bireyin izolasyonu üzerindeki etkilerinin izlendiği bir anlatı sunuyor. Çağdaş sanat alanının saygın isimlerinden Jérôme Sans’ın küratörlüğünde, günümüz dünyasının insanlık durumunu resmederken modern yaşamın olağanüstü bir izdüşümünü sunan monografik sergi, sanatçının 2007’den 2024’e kadar olan dönemi kapsayan eserlerini bir araya getirecek.

whatsapp-image-2024-09-13-at-14-nycf-cover-jpg.webp

Kariyerinde Venedik Bienali Altın Aslan, Nam June Paik Art Center gibi önemli ödüller de bulunan Aitken’ın farklı medyumları kullanmakta ustalaşmış sanatsal pratiğini deneyimsel alanlar yaratarak sunan sergi, ziyaretçileri pasif bir gözlemciden öte, içinde bulundukları mekânın ritmiyle etkileşime giren birer katılımcıya dönüştürecek.

Sanatçının Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu siparişiyle üretilen mekâna özgü yerleştirmesini de içeren Türkiye’deki ilk sergisi, ziyaretçilerini Aitken’ın sıra dışı dünyası ile yakın bir bağ kurmaya ve etkileyici bir deneyim yaşamaya çağırıyor.

14 Eylül 2024 - 17 Ağustos 2025 arasında izlenebilir. Sergi girişleri ücretlidir.

Jono Toh: Once Upon That Time

Muse Contemporary

811fa73c56610b545f76af7e427b6e9196a7dfea-2148x1430.webp

Muse Contemporary, Avustralyalı sanatçı Jono Toh'un kişisel sergisi Once Upon That Time’a 11-28 Eylül tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor.

Jono Toh Türkiye’deki ilk kişisel sergisi, Once Upon That Time’la sanatseverlerle buluşuyor.

Toh'un çalışmalarında geometrik soyutlamanın canlı ve dinamik orkestrasyonu, sanatçının iç dünyasına çıktığı keşif ve kişisel gelişim sürecinin bir yansıması olarak çalışmalarında hayat buluyor. İzleyicilere kendi anlam ve çağrışımlarını keşfetme fırsatı sunan Toh, kişisel yoruma ve yaratıcı sohbetlere alan sağlayan eserleriyle, derin insan ilişkilerinin oluşumunu teşvik etmeyi amaçlıyor.

Toh, uluslararası bir moda tasarımcısı olarak kariyerini Avustralya, New York ve Hong Kong’da sürdürdükten sonra, resim üzerine çalışmaya karar verdi. Akabinde Hong Kong, Paris ve Şanghay’da düzenlediği sergilerden sonra Türkiye’deki ilk sergisini Muse Contemporary bünyesinde açtı.

Jono Toh'un Once Upon That Time sergisi 28 Eylül tarihine kadar Muse Contemporary'de ziyaret edilebilir. Ücretsiz giriş yapabilirsiniz.

Georg Baselitz: Son On Yıl

Sakıp Sabancı Müzesi

georg-baselitz-2024-son-on-yil-sergisi-sakip-sabanci-muzesinde.webp

Georg Baselitz: Son On Yıl ile Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), çağdaş sanatın önde gelen isimlerinden Alman ressam, baskı sanatçısı ve heykeltıraş Georg Baselitz’in eserlerine Akbank'ın desteği ile ev sahipliği yapıyor. Sanatçının yakın geçmişte ürettiği yüze yakın anıtsal boyuttaki resim ve heykellerinden oluşan sergi, SSM’nin tüm galeri alanlarına ve bahçesine yayılıyor. Ana serginin yanı sıra sanatçının gravür çalışmalarından kapsamlı bir seçki eşzamanlı olarak Akbank Sanat’ta ziyaretçiyle buluşuyor.

Sergi, 13 Eylül 2024 - 2 Şubat 2025 izlenebilir. Sergi girşleri ücretlidir.

Tasarımcının Notu

Salt Beyoğlu

dsc0335-1-jpg-780-5000-false.jpg

Tasarımcının Notu, 20. yüzyılın son çeyreğinde Türkiye’de grafik tasarım alanında yaşanan hızlı ve etkili değişimi kitap üzerinden ele alıyor. Eda Sezgin tarafından programlanan sergi, 11 Eylül 2024–2 Şubat 2025 tarihlerinde Salt Beyoğlu’nda ücretsiz görülebilir. Sergi paralelindeki kamu programları saltonline.org ve Salt’ın sosyal medya kanallarında duyurulacak.

Tasarımcılar: Yurdaer Altıntaş, Serdar Benli, Savaş Çekiç, Gülizar Çepoğlu, Yeşim Demir Pröhl, Mustafa Eren, Aydın Erkmen, Bülent Erkmen, Ulaş Eryavuz, Cem Günübek, Joelle İmamoğlu, Sadık Karamustafa, Esen Karol, Sait Maden, Hakkı Mısırlıoğlu, Cemalettin Mutver, Nazlı Ongan, Nilgün Öneş, Ersu Pekin, Tibet Sanlıman, Alper Tunga Şen, İlhami Turan, Mehmet Ulusel, Timuçin Unan, Erkal Yavi

Sergi, 1 Eylül 2024–2 Şubat 2025 tarihlerinde izlenebilir. Ücretsiz giriş yapabilirsiniz.

Peter Halley

Sevil Dolmacı Gallery

gunjvgmwmaar2ig.jpeg

1953’te New York’ta doğan Halley, daha çok geometrik resimleriyle tanınıyor.

Peter Halley’in geometrik resimleri, yirmi beş yılı aşkın bir süredir “hapishaneler” ve “hücreler” olarak adlandırdığı ve sosyal alanın giderek artan geometrikleşmesini yansıtan bir ilişki oyununa girişmiştir. New York’un ızgaralı şehir planından ve içerideki insanın izolasyonundan esinlenen sanatçı, soyut şekli elektronik iletişim yoluyla dış dünyaya bağlanan parmaklıklı bir hapishane hücresi olarak hayal ediyor. Yazar ve öğretmen olan Halley, 2002’den 2011’e kadar Yale Üniversitesi Sanat Okulu’nda resim ve baskı resim alanlarında çalıştı. Halen New York’ta çalışmakta ve yaşamaktadır.

Sergi, 26 Ekim gününe kadar izlenebilir. Ücretsiz giriş yapabilirsiniz.

Tayfun Gülnar: Hayallerin Sathında Hallerin İması

X-İST

ca98274a47e390026e38fe8561cc5985.jpg

Tayfun Gülnar’ın hayalin hakikat karşısındaki sihirli gücüne odaklanan “Hayallerin Sathında Hallerin İmâsı” başlıklı kişisel sergisi, 12 Ekim’e kadar X-İST'te sanatseverlerle buluşuyor.

Tayfun Gülnar, resmi “hayal sathı” olarak tanımladığı sergide, ışık etkileri ve olumsuz durumlardan çıkışlar üzerinde duruyor. Sergi, sanatçının duygular ve zihinsel dalgalanmalar temelinde büyüyen yalnızlık ve yakınlık, teklik ve çokluk, yaşam ve ölüm döngüsü gibi kavramları derinlemesine irdelediği bir dizi resimden oluşuyor. Manzaraların kişileştirilerek insan duygularının temsiline dönüştüğü eserler; sınıflar arası mücadelenin bulanıklaştığı, yalnızlık ve yakınlık, keder ve umut gibi evrensel beşerî durumları ima etmeyi hedefliyor.

Sergi,12 Ekim’e kadar izlenebilir, girişleri ücretsizdir.

Bilgelik Terazisi

Quick Art Space

bilgelikterazisi-sergi.png

Quick Art Space, Nergis Abıyeva’nın küratörlüğündeki ikinci grup sergisini 14 Eylül- 15 Kasım tarihleri arasında gerçekleştiriyor. “Bilgelik Terazisi” başlıklı sergide Alp İşmen, Başak Kaptan, Beyza Boynudelik, Çiğdem Menteşoğlu, Damla Sari, Merve Zeybek, Selin Göksel ve Züleyha Altıntaş’ın resim, video, enstalasyon, heykel gibi farklı türlerdeki yapıtları gösteriliyor.

Sergi 15 Kasım 2024'e kadar izlenebilir. Girişler ücretsizdir.

İlgili Haberler

Kaynak:Beyza Şengün

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.