Hollywood'un mistik şehri İstanbul

Hollywood'un mistik şehri İstanbul
Türkiye’nin en büyük şehri olan İstanbul Hollywood yapımcı ve yönetmenlerinin de gözdesi. İşte İstanbul'un tarihi atmosferinde çekilmiş dünyaca ünlü Holllywood yapımı filmler.

Hollywood yapımcı ve yönetmenlerinin gözdesi Galata Köprüsü’nden Boğaz'a, Adalar'dan Rumeli Hisarı'na, Kapalıçarşı’dan Haydarpaşa Garı'na uzanan ve eşsiz güzelliğiyle birçok filmin doğal dekoru olan İstanbul'un Hollywood filmlerindeki serüveni bu filmlerle ölümsüzleştirildi.

18042774-728xauto.webp

kapalicarsi-esnafligi-bitiyor-mu.jpg

1. Cehennem (2016)

864378677-2068522132-1.webp

Tarihi Yarımada, Ayasofya, Sultanahmet, Kapalıçarşı, İstanbul Üniversitesi ve Yerebatan Sarnıcı mekân olarak kullanılıyor

Amerikalı yazar Dan Brown'ın milyar dolarlık Robert Langdon serisinin çok satan son kitabı "Inferno/Cehennem"in sinema versiyonu Venedik, Floransa ve İstanbul'da geçiyor. Filmin başrolünde Oscar ödüllü ünlü aktör Tom Hanks yer alıyor. Filmde özellikle Tarihi Yarımada, Ayasofya, Sultanahmet, Kapalıçarşı, İstanbul Üniversitesi ve Yerebatan Sarnıcı mekân olarak kullanılıyor. Filmin yüksek aksiyon içeren sahneleri Yerebatan Sarnıcı’nda geçiyor. Tom Hanks’in oynadığı Profesör Robert Langdon buradan dünya nüfusunun yarısını ortadan kaldıracak küresel bir virüsün yayılmasına mani olmaya çalışıyor.

2. Argo (2012)

986781978-779316063-2.jpeg

Ayasofya çekimleri öncesi müzenin 4 bin ampulünü beyaz yerine sarı ışıkla değiştirildi

Argo filmi 1979 yılında İran'daki Amerikan konsolosluğuna yapılan baskın ve sonrasında yaşanan rehine krizini konu alıyor. Filmin yapımcıları, o yılların dokusuna uygun yer arayışında pek çok ülkeyi araştırıyor ama İstanbul'da karar kılıyor. Argo’nun İstanbul'daki çekimleri iki hafta sürüyor. 5 bin figüran kullanılıyor. Dünyanın en büyük çarşısı ve en eski kapalı çarşılarından biri olan Kapalıçarşı'da 10 Sokak ve 150 dükkân kiralanarak, tabelalar değiştiriliyor. Böylece Tahran'ın Kapalıçarşı’sı gibi görünüyor. Filmin yönetmeni Ben Affleck Ayasofya çekimleri öncesi müzenin 4 bin ampulünü beyaz yerine sarı ışıkla değiştiriyor. Böylece daha sinematografik bir görüntü elde ediliyor. Film en iyi film dalında Oscar’a layık görülüyor.

3. Skyfall (2012)

178660101-1491326821-3.webp

James Bond'un İstanbul’daki çelimleri Eminönü ve Beyazıt'ta gerçekleştirildi

Dünyanın en uzun soluklu seri filmi ve dünyanın en meşhur ajanı James Bond'un İstanbul’daki çelimleri Eminönü ve Beyazıt'ta gerçekleştiriliyor. 1962 yılında yayınlanan 007 kodlu James Bond ajan serisinin 23’ncü filmi Sam Mendes tarafından yönetiliyor. Bu film James Bond’un İstanbul’a ilk gelişi değil. 1963 tarihli ‘From Russia with Love’ adlı James Bond filminde Sean Connery, Yerabatan Sarnıcı’nda dalgıçlık yaparak, Sovyet konsolosluğu’nu bulmaya çalışıyor. Yaklaşık çeyrek yüzyıl sonra 1999’da bu kez de Pierce Brosnan, The World is Not Enough adlı Bond filminde, İstanbul Boğazı’ndan bir nükleer denizaltının havaya uçurulmasını engelleyerek dünyayı kurtarıyor. Daniel Craig’in James Bond’u oynadığı filmin çekimleri İstanbul’un yanı sıra Adana ve Fethiye’de yapılıyor.

4. The International (2009)

1989848133-246848895-5-001.webp

Kapalıçarşı`da silahla koşma sahneleri, çatılara ve bazı noktalara konulan kameralarla çekildi

Filmde İngiliz aktör Clive Owen ile Amerikalı aktris Naomi Watts başrolde yer alıyor. İnterpol ajanı olan Clive Owen ve bir avukat olan Naomi Watts, yasal olmayan işleri olan bir finans kuruluşuna karşı geliyor. Finans kuruluşu kara para aklamadan silah ticaretine birçok olaya karışıyor. Filmde Clive Owen’ın Kapalıçarşı`da silahla koşma sahneleri, çatılara ve bazı noktalara konulan kameralarla çekiliyor. Süleymaniye Camisi ve Yerebatan Sarnıcı da filmde kullanılıyor. Türk aktör, Haluk Bilginer'in de filmde rol alıyor.

5. Hitman (2007)

533383.webp

Çıkmış olduğu görevlerden birinde yolu İstanbul’a düşüyor

Dünyanın en çok satan bilgisayar oyunlarından Hitman’ın sinema uyarlaması olan filmin bazı sahneleri İstanbul’da geçiyor. Filmde İstanbul’un tarihi dokusunun yanı sıra arka mahalleleri de bulunuyor. Timothy Olyphant’ın hayat verdiği Ajan 47 karakteri, özel bir merkezde tetikçi olarak eğitilerek görevlere çıkıyor. Çıkmış olduğu görevlerden birinde de yolu İstanbul’a düşüyor. Filmde en önemli aksiyon sahneleri Galata Kulesi’nde geçen yemek ve cinayet sahneleri olarak biliniyor.

İlgili Haberler

Kaynak:Berrin Yeşiltepe

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.