Fildamı Sarnıcı halka açılsın!

Fildamı Sarnıcı halka açılsın!
Bizans'ın altın çağına ait eserlerden olan Fildamı Sarnıcı Mihrişah Valide Sultan Vakfı tarafından restorasyon karşılığı işletilmek üzere ihaleye çıkarıldı.

İhaleye katılan bir grup Bakırköylü, Tarihi Fildamı için Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğüne dilekçe vererek, sarnıcın kamu tarafından restore edilerek, halkın kullanımına açılmasını talep etti.

Mihrişah Valide Sultan Vakfı tarafından Restorasyon karşılığı ihaleye çıkarılan Tarihi Fildamı’nın yeni sahibi Nişantaşı Eğitim Vakfı oldu. İki isteklinin girdiği ancak evrak eksikliğinden dolayı tek isteklinin katıldığı ihale, rekabet ortamı oluşmadığı gerekçesiyle eleştirilerin odağına oturdu. Vatandaşlar, bu nedenle ihalenin iptal edilmesi gerektiğini vurguladı.

İhaleye alınmadık

Geçtiğimiz günlerde Tarihi Fildamı Sarnıcı önünde basın açıklaması yapan Bakırköy Kent Savunması, Bakırköy Belediyesi’nin sahip çıkmadığı tarihi sarnıca, İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü’nün el attığını belirterek, “Bu kadar önemli bir kültür varlığını cahilce ve belki de bilerek domuz damı diye tanımlayanlara sesleniyoruz: Değerlerimizden elinizi çekin” tepkisini göstermişti. Dün yapılan ihaleye katılmak isteyen bir grup Bakırköylü vatandaş ise İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü tarafından ihaleye alınmadıklarını belirterek, tarihi sarnıcın kamu eliyle restore edilerek kamuya açık bir alan şeklinde işletilmesi için dilekçe verdi. Verilen dilekçede, söz konusu tarihi eserin ticari amaçlarla kullanılmasının bu çok önemli esere zarar vereceğini belirten vatandaşlar, yaklaşık bin beş yüz yıllık Fildamı Sarnıcı’nın, resmi kayıtlara domuz damı olarak işlenmesine de tepki gösterdi. Dilekçede, tarihinde hiçbir zaman domuz damı olmayan bu eserin ihalesinin iptal edilmesi, İstanbul'a ait önemli bir kültür mirası olarak tanıtılmasını ve bu şekilde faaliyete açılması talep edildi.

Belediye sahip çıkmadı

İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü’ne verdikleri dilekçenin bir örneğini de Bakırköy Belediyesi’ne ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne göndereceklerini söyleyen Fettah Erdoğan isimli vatandaş, 1996 yılından itibaren içerisinde konser ve etkinlikler düzenlenen bir alan olan Fildamı’nın bir gösteri merkezi olarak o günlerde halka yönelik güzel etkinliklere ev sahipliği yaptığını belirterek, bu günki hale gelmesindeki en önemli nedeninin Bakırköy Belediyesi’nin sahip çıkmaması olduğunu söyledi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.