Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer, Şakiro'nun şarkısını söyledi

Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer, Şakiro'nun şarkısını söyledi
Esenyurt Belediyesi ve İl Dernekler Birliği iş birliği ile düzenlenen Esenyurt Kardeş Kültürler Festivali, dördüncü gününde de kültürel etkinliklerle devam etti.

Esenyurt Kardeş Kültürler Festivali’nde sahneye ilk olarak Kürt müziğinin geleneksel temsilcileri olan dengbejler çıktı. Dengbejler, yüzyıllardır nesilden nesile aktarılan sözlü anlatı geleneğini günümüze taşıyan performanslarıyla izleyicileri adeta büyüledi. Ağıtlar, destanlar ve halk hikâyelerinden oluşan ezgileriyle geçmişin izlerini bugüne taşıyan dengbejler, dinleyiciler tarafından beğenildi.

Onlara selam olsun!

Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, konuşmasında dengbej kültürüne değinerek, “Evdalê Zeynê’nin ismini söyleyenler, Kawis Ağa’nın sesini bize getirenler, sesi büküp söz söyleyenler, hoş geldiniz, sefa getirdiniz. ‘Deng’ ses demek, ‘bej’ ise söylemek. Dengbej, sesi, söze dökmek demektir. Denbejler aslında sözlü sanatın şairleridirler çünkü en değme şairler bile bu söz dizilerini yazamazlar. Onlar hem şair hem romancı hem öykücü hem de söyleyici strancılardır. Onlara selam olsun! Sevgili Kazo, benim çok eskiden dostum, Haso ile Naze'yi söylüyor, insanın içini eritiyor. Sevgili Mehmet, bir aşk hâli olan Gaze'yi söyledi, içimizin yağlarını eritti. Şimdi işte diğer dengbejcilerimiz sırayla söyleyecekler ve arkasından Van’ımızın yetiştirmiş olduğu değerli sanatçı biraz sonra size ‘Vana gel, Tatvan’a gel’ diyecek” şeklinde konuştu.

whatsapp-image-2024-10-01-at-21-48-48-1.webp

36 kitap yazdım

Özer, kardeş kültürlerin bir arada yaşadığı Esenyurt’un, Yaşar Kemal’in “Bin bir çiçekli bahçe” metaforunda tanımladığı gibi çok kültürlü bir yapıya sahip olduğunu belirterek, “36 kitap yazdım, 5 roman kaleme aldım. Romanlarımı Şakiro ve sizleri dinleyerek yazdım, çünkü ruhumun derinliklerine hitap ediyordu” dedi. Sahnede yaptığı konuşmanın ardından Özer, Dengbej Şakiro'nun Helîmcanê şarkısını söyledi.

Önemli bir mesaj

Dengbej kültürünün kardeşlik adına önemli bir mesaj taşıdığını belirten Denbej Mihemede Serhedi ise “Öncelikle Kardeş Kültürler Festivali, ülkemiz için çok önemli bir mesajdır. Çünkü bu ülke, uzun yıllardır böylesine kardeşçe bir yaşamı özleyen insanlardan oluşuyor. Dolayısıyla bu proje, ülkemiz açısından çok kıymetlidir. Belki de Esenyurt Meydanı, böylesi bir etkinliğe ilk kez ev sahipliği yapacak; dengbej kültürüne tanıklık edecek. Bu bizim açımızdan çok anlamlı. Sadece bir şarkı ya da stran söylemekten ziyade, kardeşlik adına önemli bir mesaj taşıyor. Bu nedenle belediyemize çok teşekkür ediyoruz. Umarım bu etkinlik ülkemize örnek olur ve her yerde bu tür projeler geliştirilir” ifadelerini kullandı. Denbej Xalide de “Bir halkı tanımak isterseniz, önce o halkın sanatçı topluluğuna bakarsınız. Dengbejlik, bir hafıza görevi görmeye devam ediyor. Ayrıca bu kültürler buluşmasında, kardeşlik adı altında gerçekleştirilen etkinlik için Ahmet Özer’e özel bir teşekkür göndermek istiyorum. Bu tür çalışmaların hem kültürlerin buluşması hem de halkla kaynaşmanın sağlanması için devamını diliyorum” dedi.

İlgili Haberler

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.