Emekli kuru ekmeğe muhtaç!

Emekli kuru ekmeğe muhtaç!
EYT'liler düşük emekli maaşları ve artan hayat pahalılığını protesto etmek için Kadıköy’de bir araya geldi.

EYT Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Arzu Lastikçi, “Bizim emeklimiz şu anda kuru ekmeğe muhtaç durumda. Yeni Türkiye Yüzyılına yakışan emekli maaşları ve zamları talep ediyoruz” dedi.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, düşük emekli maaşları ve artan hayat pahalılığını protesto etmek için bugün İstanbul Kadıköy’de buluştular. EYT düzenlemesinin yeni mağduriyetler yarattığını belirten binlerce vatandaş bu sorunun çözülmesi için hazırladıkları dövizlerle yeni düzenlene talep ettiler.

Hayatta kalmanın yolu var mı?
EYT Federasyonu Başkanı Arzu Lastikçi, “Yaklaşık 16 milyon emeklinin hem yüksek enflasyon karşısında alım gücünün hiç edildiği bu ücret ve zamları hem de yanlış yönetilen politikaların faturasının bizlere kesilmesini, acı reçetenin Millete yazılmasını reddediyoruz. Açlık sınırı olan 10 bin 373 TL’nin altında bulunan 7 bin 500 TL’lik emekli maaşları ile nasıl geçineceğiz.? Emeklinin milli gelirden aldığı pay her geçen yıl düşmekte. Neden? Sabaha yiyecek ekmek bulamayan Emeklinin Yılbaşına kadar beklemeye tahammülü var mı? Takati ve sabrı kaldı mı? En temel ihtiyaçlarını dahi karşılamayan bu ücretlerle yaşamanın bir formülü var mı? Sayın Cumhurbaşkanım. Akaryakıttan vergilere, ilaçtan ekmeğe kadar tüm ürünlere gelen zamlarla hayatta ve ayakta kalmanın bir yolu var mı? Sayın Cumhurbaşkanım öğretin bize… Ayrıca en düşük emekli maaşları 7 bin 500 TL ye çıkarılırken, diğer emeklilere zam verilmemesi yine Sosyal Adalet ilkesine aykırı olup, yüksek prim ve yılla emekli olanlara haksızlık yapılmıştır. Bu durum toplum barışını ve huzurunu sarsmaktadır” diye konuştu.

Emekli olup SGK'ya takıldık
Mart ayında çıkan yasayla emekli olan binlerce EYT’liye maaş bağlanmadığını söyleyen Lastikçi, “3 Mart itibariyle emeklilik dilekçesini verip halen emekliliği onaylanmayanlar. Dönemin Bakanı Sayın Vedat BİLGİN tarafından en geç Mayıs ayında maaşların bağlanacağı, belki 10 günlük bir gecikme olabileceği söylenmişti kamuoyuna. Ancak gelinen süreçte halen emekli aylığı bağlanmayan arkadaşlarımız mağdur durumda. Emeklilik dilekçesini uzun bir işsizlik sürecinden sonra verenler, aylardır nasıl geçiniyor? Aylarca bekleyen EYT li muhatap bulamıyor. Bağlı olduğu kuruma gittiği zaman, çalışan memur ile karşı karşıya bırakılıyor. Biz hiçbir kurumu ve çalışanını hedef almıyoruz. Ancak 24 yıla yakın bir zaman mağdur olan eyt li yaşa takılmaktan kurtuldu fakat bu seferde SGK ya takıldı. Sistem yetersiz, o serviste çalışan sayısı yetersiz. Ve biz halen beklemeye devam ediyoruz. Aylardır İSTANBUL SGK il müdürlüğünden randevu talep ediyorum. Çoğu zaman makamında bulunmuyor. Yaşanan mağduriyetleri anlatıp bilgi almak istiyorum ancak ulaşamıyorum. Hakkımız olan maaşlarımıza kavuşamıyoruz” ifadelerini kullandı.

Stajyer ve çıraklar da mağdur
Lastikçi, çıraklık ve stajyer sigortalarıyla ilgili olarak da, “Meslek liselerinde ve Çıraklık Eğitim merkezlerinde ilk işe başlama tarihinde, öğrencilere sigorta numarası verildi ancak bu süre emeklilik için sigorta başlangıcı olarak sayılmadı. Fiilen çalışıldı ama kabul edilmiyor. Fiili çalışma varsa hizmet de vardır. İşverene bağlı çalışıldı. Ancak gerçek çalışma olarak kabul görmedi. Staj bir çalışmadır. Ücreti de ödenmiştir. Milyonlarca insanımız mağdur edildi. Staj ve çıraklık hizmeti başlangıcının, sigortalılık başlangıç süresi olarak sayılmasını talep ediyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.