Tarım ve Orman Bakanlığı taklit ve tağşiş yapan firmaları açıkladı! İşte o gıdalar...

Tarım ve Orman Bakanlığı taklit ve tağşiş yapan firmaları açıkladı! İşte o gıdalar...
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, güvenilir gıdanın takibi konusunda uygulamaya konulan yeni sistemin bugünden itibaren devreye gireceğini duyurdu. İhlal edenlerin ise ilan edileceğini belirtmişti.

Taklit ve tağşiş yaptığı laboratuvar testleri sonucunda tespit edilen gıdaların üreticileri ifşa edilmeye başlandı.

Yeni sistemde kamuoyu duyuruları anlık olarak, elektronik ortamda tüketicilerimizle paylaşılacak

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı "Bugüne kadar olan eski sistemde; taklit veya tağşiş yapıldığı laboratuvar sonucuyla tespit edilen gıdalar ile kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdalar, Bakanlığımız tarafından altı aşamalı bürokratik bir süreçle yönetiliyordu. Bunlar uzun süreçler aldığı için kamuoyu duyurularında uzun aralıklar meydana geliyordu. Herhangi bir yayınlama periyodu yoktu ve toplu şekilde yayınlanmaktaydı. Yeni sistemde kamuoyu duyuruları anlık olarak, elektronik ortamda tüketicilerimizle paylaşılacak" dedi.

rhfbb.jpg

İki kategoride ele alınacak

Bugüne kadar olan eski sistemde; taklit veya tağşiş yapıldığı laboratuvar sonucuyla tespit edilen gıdalar ile kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdalar, bakanlık tarafından altı aşamalı bürokratik bir süreçle yönetiliyordu.

Uzun süreçler aldığı için kamuoyu duyurularında uzun aralıklar meydana geliyordu. Yeni sistemde kamuoyu duyuruları anlık olarak, elektronik ortamda tüketicilerle paylaşılacak.

Liste "güvenilirgida.tarimorman.gov.tr" adresinde kamuoyuyla paylaşıldı.

her.webp

Taklit-tağşiş yapıldığı kesinleşmiş 463 farklı ürün yayımlandı

Bu kapsamda, kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş ve değiştirilmiş 56 farklı ürün tespit edildi. Ayrıca, taklit-tağşiş yapıldığı kesinleşmiş 463 farklı ürün yayımlandı.

Bitkisel yağın bulunmaması gereken ürünlerde bitkisel yağ yer alması ile söz konusu ürünlere kanatlı eti karıştırılması gibi birçok uygunsuzluk belirlendi.

fsv.jpeg

Tağşiş nedir?

Bir şeyin içine başka bir madde karıştırma. Tağşiş, değerli madenlerin içerisine daha değersiz olanlarına katılarak gerçek değerinin düşürülmesi işlemidir.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yayımladığı güvenilirgida.tarimorman.gov.tr sitedeki bilgiler anlık olarak güncellenecek.

İstanbul'da ki güncel tespit edilen o gıdalardan bazıları

İçlerinde bulunan ve tağşiş yapılan maddeler dikkat çekti: dana etinde kanatlı et tespit edildi, nişasta tespiti, süt ürünlerinde protein oranını düşük olması, çay ve baharatlarda gıda boyası, kekikte yabancı madde tespiti, dana kıymada sakatat tespiti...

rdj.png

dzb.png

gk.png

Kaynak:Canan İspir

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.