Selahattin Demirtaş hangi cezaevinde, neden ceza aldı, kaç yılı kaldı?

Selahattin Demirtaş hangi cezaevinde, neden ceza aldı, kaç yılı kaldı?
Eski HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın kaç yıldır cezaevinde yattığı, hangi hapishanede olduğu ve neden ceza aldığı merak ediliyor.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, eski HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ile 21 Ekim 2024 Pazartesi günü bir görüşme gerçekleştirecek. CHP lideri Özel’in Selahattin Demirtaş’ı ziyaret edeceğinin kesinleşmesinin ardından Demirtaş’ın yattığı cezaevinin hangisi olduğu ve kaç yıl hapis cezası aldığı ve kaç yılı kaldığı araştırılıyor. Peki Selahattin Demirtaş nerede yatıyor, kaç yıl cezası kaldı, neden ceza aldı, kaç yaşında?

Selahattin Demirtaş hangi cezaevinde yatıyor, ne zaman hapse girdi?

Eski HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Kobani davaları kapsamında yargılandığı mahkeme tarafından 42 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Demirtaş, 4 Kasım 2016 tarihinden bu yana cezaevinde yatıyor. Selahattin Demirtaş, Edirne F Tipi cezaevinde tutukluğunu geçiriyor.

picsart-24-10-16-14-32-01-133.webp
CHP lideri Özgür Özel, 21 Ekim'de Selahattin Demirtaş ile görüşecek

Selahattin Demirtaş kaç yaşında, neden ceza aldı?

51 yaşındaki avukat ve siyasetçi Selahattin Demirtaş, 2016 yılında HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve 9 HDP’li milletvekili ile beraber yargılandığı dava neticesinde hapis cezasına çarptırıldı. Demirtaş; "örgüt adına suç işlemek" "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "silahlı terör örgütüne üye olmak" "terör örgütü üyesi olmak" iddialarıyla yargılandığı dava sonucunda çeşitli suçlardan toplam 42 yıl hapis cezası çarptırıldı.

Selahattin Demirtaş kimdir?

Selahattin Demirtaş, 10 Nisan 1973'te Elâzığ’da dünyaya geldi. Demirtaş, hukuk eğitimini Dicle Üniversitesi'nde tamamlamış ve insan hakları ihlalleri konusunda çalışarak kariyerine başlamıştır. 2007'de Demokratik Toplum Partisi (DTP) ile meclise giren Demirtaş, 2010'da HDP’nin selefi olan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) eş başkanı oldu. Daha sonra HDP'nin kurulmasıyla partinin ilk eş genel başkanlarından biri olarak görev aldı. 2014 ve 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday oldu. 2016 yılından beri tutuklu bulunan Demirtaş hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tutukluluğunun sona erdirilmesi yönünde kararlar verse de bu kararlara uyulmamıştır.

Cezaevinde kitap yazdı

Cezaevindeyken yazarlık kariyerine adım atan Selahattin Demirtaş, "Seher" ve "Devran" adlı kısa öykü kitaplarını kaleme aldı.

İlgili Haberler

Kaynak:Hediye Tarakçı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.