Kredi kartı olanlar dikkat: Yeni savunma sanayi pay oranı torba yasada

Kredi kartı olanlar dikkat: Yeni savunma sanayi pay oranı torba yasada
AK Parti, Savunma Sanayi için vergi ve kesintilerin yer aldığı torba yasa teklifini Meclis’e sundu. Sunulan teklifte limiti 100 bin TL’yi aşan kredi kartlarından savunma sanayi için katkı payı oranı da yer alıyor.

AK Parti, Savunma Sanayi için vergi ve kesintilerin yer aldığı torba yasa teklifini Meclis’e sundu.

Sunulan teklifte limiti 100 bin TL’yi aşan kredi kartlarından savunma sanayi için yıllık 750 TL’lik katkı payı kesilmesini içeren düzenlenmenin yer aldığını belirtti.

ev-araba-emlak-1-780x520.png

Araç ve emlak vergi kesinti oranları da torbada

Düzenlemeyle ayrıca sıfır araç alırken 3 bin, ikinci el araç alırken ise 1500 TL tescil ücreti ödenecek.

Öte yandan aynı amaçla tapu ve kadastro işlemlerinden de taşınmaz satışlarında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750’şer lira, diğer işlemlerde adına işlem yapılan kişiden de 375 lira olmak üzere katılma payı alınacak.

1725865728975-memuremeklizammiii.jpg

Yeni kesintilerle hedef: 80 milyar

Savunma sanayi projeleri için hizmet bedeli ve vergi olarak yıllık toplam hacmi 80 milyar liraya ulaşması hedeflenen yeni kesintiler paketini Ak Parti, Meclis Başkanlığı’na sundu.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, dün Meclis Başkanlığı’na sunulan 12 maddelik yasa teklifini açıkladı.

Güler, “Türkiye savunma sanayinde kelimenin tam anlamıyla büyük bir başarı destanı yazmaya devam ediyor. Bu başarının daha da artırılması için gerekli kaynakları oluşturmak üzere hazırladığımız bu düzenlemeye vatandaşlarımızın yürekten destek vereceğine inanıyoruz” dedi.

Mevcut uygulamada, Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na gelir ve kurumlar vergisi tahsilat toplamı üzerinden yüzde 6, veraset ve intikal vergisi toplamı üzerinden yüzde 25, Motorlu Taşıtlar Vergisi toplamı üzerinden yüzde 20 pay ayrılıyor.

Yeni vergi kesintileri yolda

Güler’in verdiği bilgiye göre yeni düzenlemeyle; vergi beyannamelerinden, gümrük idarelerine verilen beyannamelerden, sosyal güvenlik kurumlarına verilen beyannamelerden alınan damga vergisi tutarı kadar, yıllık gelir vergisi beyannamelerinden ise damga vergisi tutarının yarısı kadar ek vergi alınacak.

Fon’a, gayrimenkul alım satımında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750’şer lira, tapuda yapılan diğer işlemlerden 375 lira; noterlerde yapılan sıfır araç tescillerinde 3 bin lira, ikinci el araç alım satımında 1500 lira, diğer işlemlerde 75 lira kesilecek. Limiti 100 bin lira ve üzerinde olan kredi kartlarından yıllık 750 lira kesinti yapılacak.

38c158fdbf0240f8a7a4875c4ad2a4e2.webp

Dron, kol saati ve motorlarda gündemde

Şu anda vergilendirilmeyen motor silindir hacmi 100 santimetreküpün altındaki motosikletler ile motor gücü 6 kilovatın altında olan motosikletler MTV kapsamına alınıyor.

Bu araçlar için tarifenin en düşük tutarında vergi ödenecek.

Dronlar ile matrahı 5 bin liranın üzerindeki kol saatleri de Özel Tüketim Vergisi kapsamına alınacak.

İlgili Haberler

Kaynak:Canan İspir

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.