Kadın işçiler sömürülüyor!

Kadın işçiler sömürülüyor!
1 Mayıs İşçi Bayramı'na özel veriler kadın emeği ve eşitsizliğini gözler önüne serdi.

Doç. Dr. Gülçin Taşkıran'ın 1 Mayıs işçi Bayramı'na özel aktardığı verilere göre; “Kadınların yüzde 30,8’i kayıt dışı istihdam ediliyor. Türkiye’de kadınların istihdam oranı erkeklerin yarısından daha az. Geniş tanımlı kadın işsizliği yüzde 32,9. Kadınlar, güvencesiz ve vasıfsız işlerde daha fazla yer alıyor. Kadınlar, hem ücretli hem de ücretsiz emek sömürüsüne maruz kalıyor.”

EV İÇİ BAKIM HİZMETLERİ KADININ ASLİ GÖREVİ OLARAK GÖRÜLÜYOR

Bugün 1 Mayıs İşçi Bayramı. Genel anlamda işçilerin sorunları devam ederken, Her yıl olduğu gibi, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nın gelmesiyle birlikte, Doçent Doktor Gülçin Taşkıran, Türkiye'de kadın emeği hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Taşkıran, “Türkiye'de işgücüne katılım oranı her ne kadar artsa da kadınların işgücündeki payı AB ve OECD ülkelerinin ortalamasının çok altında. Kadınlar, genellikle düşük ücretli ve güvencesiz işlerde çalışmak zorunda kalıyorlar. Üstelik ev içi bakım hizmetlerinin kadının asli görevi olarak görülmesi, kadınların işe girişlerini engelliyor” dedi.

KADINLAR, ERKEKLERE GÖRE YÜZDE 15 DAHA DÜŞÜK ÜCRETLERDE ÇALIŞIYOR

Türkiye'de işgücüne katılım oranının yüzde 54,3 iken, bu oranın sadece yüzde 34,5'inin kadınlardan oluştuğunu belirten Taşkıran, “Türkiye’de geniş tanımlı kadın işsizliği yüzde 32,9. Kadınlar, erkeklere göre yüzde 15 daha düşük ücretlerde çalışıyor. Kadınlar yoğun işgücü gerektiren ve vasıfsız işlerde daha fazla yer alıyorlar” dedi. Kadınların emeğinin genellikle görünmez ve değersiz kılındığını, kadınların hem ücretli hem de ücretsiz emek sömürüsüne maruz kaldığını belirten Taşkıran, Türkiye’de 2023 verilerine göre kadınların yüzde 30,8’i kayıt dışı istihdam ediliyor” açıklamasını yaptı.

BİRLİKTE HAREKET EDİLMELİ

Doç. Dr. Gülçin Taşkıran, “Kadınların işgücüne katılımını artırmak için politika yapıcıların ve toplumun birlikte hareket etmesi gerekiyor. Kadınların işgücüne katılımını artırmak için evde bakım hizmetleri kamusal hizmet olarak sunulmalıdır” dedi.

İlgili Haberler

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.