İlber Ortaylı'dan kritik uyarı: Suriyelilerin nüfusu çok artıyor, parti kurabilirler

İlber Ortaylı'dan kritik uyarı: Suriyelilerin nüfusu çok artıyor, parti kurabilirler
Prof. Dr. İlber Ortaylı, ''Suriyelilerin nüfusu çok artıyor, bu bir gerçek. Bir müddet sonra parti kurabilirler. Başka göçmene benzemezler. Kendine göre bir parti kurar ya da gider başka bir partinin içine girer.'' dedi.

BM Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) 2024 Dünya Göç Raporu'na göre Türkiye'nin yaklaşık 3,6 milyon mülteci ile dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapması ve çoğunluğunun Suriyelilerin oluşturması olası riskleri gündeme getirirken konuya dair çarpıcı örnek Prof. Dr. İlber Ortaylı'dan geldi.

Suriye’de başlayan iç karışıklık sonucunda milyonlarca Suriyeli mültecinin Türkiye'ye gelmesi ve işsizlik, güvenlik, suç, demografik değişim gibi riskleri oluşturdu.

Bunun yanında Suriyelilerin giderek çoğalması ve ilerleyen yıllarda Türkiye'nin nüfusuna giderek yaklaşacak olması bir takım ihtimalleri de tartışılacak düzeye getirdi. Ancak konuyla ilgili önlemler almaya çalışan belediye başkanları olsa da henüz ciddi anlamda tartışılan ve önemsenen bir düzeye gelemedi.

Kafa Tv YouTube kanalında Candaş Tolga Işık'ın sorularını yanıtlayan İlber Ortaylı da Suriyelilerin nüfusunun çok arttığına dikkat çekti. Ortaylı, Suriyelilerin bir müddet sonra parti kuracaklarını söyleyerek şu uyarıda bulundu:

“Suriyelilerin nüfusu çok artıyor, bu bir gerçek çok doğum yapıyorlar. Her Suriyeli böyle değil tabii ki. Sığınmacı olarak geldiler, sonra sessiz sedasız ne iş yapıyorsa tahsil yapacak yapmayacak. Suriyeliler bir müddet sonra parti kurarlar bundan emin olun. Başka göçmene benzemezler. Kendine göre bir parti kurar ya da gider başka bir partinin içine girer. Suriye’de hiçbir zaman bir Suriye vatandaşının vatanı mefhumu yok, ama partilerinin içine girip onu ele geçirme bütün vatandaşlarında var. Çok politikler o konuda. Nepotizm denilen şey kendi işleri kendi memleketleri…”

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.