HATİD Yönetim Kurulu Başkanı Yeşilgül: 'Adil bir havacılık tazminatı düzenlemeli'

HATİD Yönetim Kurulu Başkanı Yeşilgül: 'Adil bir havacılık tazminatı düzenlemeli'
Türkiye genelinde hava trafik kontrolörlerinin başlattığı iş yavaşlatma eylemleri devam ederken, HATİD Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Yeşilgül, bu eylemlerin iniş ve kalkışlarda ciddi gecikmelere sebep olduğunu söyledi.

EKREM HACIHASANOĞLU- Tüm havalimanlarında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşülmekte olan Havacılık Yasasına tepki olarak iş yavaşlatma eylemi başlatıldı. Ulaştırma Memur-Sen, Türk Ulaşım-Sen, Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası, HAVAÇAD, HAVELTED, Uluslararası ARFF Derneği, SİHAGÜVDER, HAVATED, SİHAMED, Hava Ulaş-Der ve Apron Memurları Derneği bir araya gelerek, “6 Haziran 2024 Perşembe gününden itibaren havalimanlarındaki çalışanlar, hava ve kara tarafındaki operasyonlarda süresiz olarak uluslararası standart ve tavsiyeler ile mevzuatlara aykırı olarak yüklenen işleri yapmayacak, kesinlikle mevzuat dışına çıkılmayacak. Yapılacak olan iş yavaşlatma eylemi, talepler gerçekleştirilinceye kadar devam edecek. Alınan iş yavaşlatma eylemi sonucunda talepler karşılanmazsa tekrar bir araya gelinerek iş bırakma eylemi kararı alınacak” şeklinde karar alındı. Çalışanların talepleri ise “Havalimanı çalışanlarının sendika ve meslek kuruluşları, sözkonusu Kanun Teklifi'nin 26. maddesinin revize edilerek tüm DHMİ çalışanlarına uygulanmasını ve EUROCONTROL prensipleri çerçevesinde, tüm DHMİ çalışanlarını kapsaycak şekilde adil bir Havacılık Tamzinatı düzenlemesinin TBMM gündemine getirilmesinihAV talep ediyor” şeklinde sıralandı.

Komisyon kurulmalı

Türkiye genelinde başilatılan eylemlerin ardından Türk Sivil Havacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik yapılmasına dair Kanun Teklifi geri çekildi. Tekrar bir araya gelen sendika ve dernekler, “Adil ve kapsayıcı bir havacılık tazminatı çalışması yapılıncaya kadar eylem kararımız devam edecektir. Kapsayıcı ve adil bir havacılık tazminatı düzenlemesini yapacak bir komisyonun kurum yetkilileri tarafından; sendika ve STK’ları da kapsayacak şekilde ivedilikle oluşturulması ve çalışmalarını TBMM kapanmadan tamamlaması iradesini de sonuna kadar destekleyeceğimizi beyan ederiz” açıklamasında bulundu.

Milyonlarca dolar zarar

Hava Taksi İşletmeleri Derneği (HATİD) Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Yeşilgül, Türkiye genelinde hava trafik kontrolörlerinin başlattığı iş yavaşlatma eylemleriyle ilgili yaptığı açıklamada, bu eylemlerin iniş ve kalkışlarda ciddi gecikmelere sebep olduğunu ve gerek özel jetlerin, gerekse havayolu şirketlerinin milyonlarca dolar zarar etmesine yol açtığını savundu. Yeşilgül, yolcu tazminatları, yakıt maliyetlerinin artması ve uçakların yerde beklemesi gibi çeşitli kalemlerden kaynaklanan zararların altını çizdi.

26. madde geri çekildi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu'nda Türk Sivil Havacılık Kanunu’nda önerilen değişikliklerin görüşüldüğünü ifade eden Yeşilgül, çalışanların tepkisi üzerine tartışmalı olan 26. maddenin geri çekildiğini hatırlatarak, açıklamasında söz konusu maddenin, Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nde (DHMİ) görev yapan pilotlar, hava trafik başkontrolörleri ve hava trafik kontrolörleri için ek ödemelerin belirlenmesini içerdiğini dile getirdi. Yeşilgül, “Sendika ve derneklerin, kanun teklifinin 26. maddesinin tüm DHMİ çalışanlarını kapsayacak şekilde revize edilmesi ekonomiye yük olmayan adil bir havacılık tazminatı düzenlemesi gerekir” dedi.

Yapıcı diyalog şart

Yeşilgül, hava trafik kontrolörlerinin başlattığı iş yavaşlatma eylemlerinin hem özel jetler hem de ticari havayolları için ciddi maliyetler doğurduğunu ve milli ekonomiye zarar verdiğini vurguladı. Bu sorunun çözümü için acilen adımlar atılması ve taraflar arasında yapıcı bir diyalog kurulması gerektiğini belirtti. Yeşilgül, grevin haklı yanları olmasına karşın, bu tazminattan birçok meydanda sivil trafiğe hizmet veren askeri hava trafik kontrolörlerini de kapsayacak bir düzenleme olması gerektiğini söyledi. Eşit işe eşit maaş verilmesi gerektiğini vurgulayan Yeşilgül, hali hazırda; Konya, Malatya, Diyarbakır, Cengiz Topel, Merzifon ve Batman meydanlarında tüm sivil trafik hizmetlerinib askeri hava trafik kontrolörler tarafından sağlandığını ve birçok meydanda sivil ve askeri kontrolörlerin aynı kulede hizmet ürettiğini belirterek, Akdeniz'in büyük bir bölümünün hava trafik yaklaşmasını İncirlik Üssü'nde görevli askeri kontrolörlerin verdiğine dikkat çekti.

kutu.webp

AĞIR BİR KAZA YAŞANABİLİR

Antalya Havalimanı'nda görev yapan hava trafik kontrolörlerinin başlattığı iş yavaşlatma eylemi nedeniyle havalimanındaki uçuşlarda büyük çaplı aksaklıkların yaşandığı, uçakların zaman zaman iniş yapabilmek için havada yarım saat tur attığı ifade edildi. Hava trafik kontrolörleri uzun süredir iş yavaşlatmalarına rağmen haklarını alamadıklarını belirtirken, Delphin Hotels Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Cömertoğlu saatte 90 olan havalimanındaki iniş-kalkış kapasitesinin iş yavaşlatma nedeniyle saatte 38'e düştüğünü ifade etti. Bunun hem karbon ayak izini hem de yakıt giderini artırdığını kaydeden Cömertoğlu, ağır bir kazanın da yaşanabileceğine dikkat çekti.

İlgili Haberler

Kaynak:EKREM HACIHASANOĞLU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.