EYT ile birlikte çalışan emekliler azalacak

EYT ile birlikte çalışan emekliler azalacak
EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) düzenlemesinin hayata geçmesiyle birlikte, genç yaşta emekli olan milyonlarca insanın sayısı hızla artış gösterdi. Emeklilik sonrası çalışma durumu ve tazminat konuları ise gündemdeki sıcak tartışmalar arasında yer alıyor

EYT düzenlemesinin yasalaşmasıyla, 40’lı ve 50'li yaşların başında emekli olanların sayısında belirgin bir artış gözlemlendi. Bu durum, hem emekli olan hem de çalışan nüfusun sayısını artırdı. Emekli çalışanlar için tazminat süreçleri ise merak ediliyor. Birçok emekli, ya mevcut bir işte çalışmaya devam ediyor ya da kendi işini kurarak yaşamlarına devam ediyor. Tamamlayıcı emeklilik sisteminin mevcut olmaması, düşen maaşları telafi etmek amacıyla çalışmayı zorunlu hale getiriyor. 2025 yılında devreye girmesi planlanan tamamlayıcı emeklilik sistemi, çalışan emekli sayısını azaltmayı hedefliyor.

Tazminat ve izin hakkı

Emekli çalışanlar, diğer çalışanlarla aynı haklara sahip. Tazminat ve izin günleri, kıdem sürelerine göre hesaplanıyor. Emekli bir çalışan, 1 yıl dolduğunda işten çıkarılırsa, ihbar ve kıdem tazminatını brüt maaşı üzerinden alabiliyor. Ayrıca, 50 yaşından büyük çalışanlara kıdemine bakılmaksızın en az 20 gün izin verilmesi zorunlu.

Kıdem tazminat kuralları

Emekli olup istifa edenler, kıdem tazminatını alabilirken, emekli çalışmaya başladıktan sonra istifa edenler bu haktan yararlanamıyor. Emekli olduktan sonra aynı işyerinde devam edenler için kıdem süresi sıfırlanır ve yeniden bir yıl beklemek gerekiyor.

Emekli maaşların durumu

Emeklilik sonrası SSK'lı olarak çalışan bireyler, her iki maaşı da alabilken, emekli maaşları kesilmediği öğrenildi. Bağ-Kur kapsamında çalışanların da maaşları etkilemiyor. Ancak, malulen emekli olanların çalışmaya başlaması durumunda maaşları kesiliyor. Sürekli iş göremezlik ödeneği alanlar için bu durum söz konusu değil. Ayrıca, vergi indirimi ile erken emekli olan engelliler ve eşinden dul maaşı alanlar, çalışmaya başladıklarında maaş kaybı yaşamazlar ancak oranları düşebilir. EYT düzenlemesi ile emeklilik ve çalışma hayatı arasında yeni bir denge kurulurken, çalışan emeklilerin hakları ve koşulları da önem kazanmakta.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.