Yeni Birlik Gazetesi
İstanbul
Parçalı bulutlu
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Gündem Evinizin altından fay hattı geçiyor mu? e-Devlet’ten sorgulama başladı

Evinizin altından fay hattı geçiyor mu? e-Devlet’ten sorgulama başladı

İstanbul'daki 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından, tahliye planları hazırlandı. İçişleri Bakanlığı önderliğinde, vatandaşlar ring araçlarıyla güvenli alanlara ulaşacak. Ulaşım altyapısı güçlendirilerek, deniz, kara ve demiryolu ile tahliye imkânları sağlanacak.

İstanbul’da dün meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem ve ardından yaşanan artçı sarsıntılar, megakentin olası büyük bir depreme hazırlık seviyesini bir kez daha gündeme taşıdı. Devletin güçlü koordinasyonuyla yürütülen çalışmalar kapsamında tahliye planları detaylı biçimde şekillendirildi.

İçişleri Bakanlığı’nın öncülüğünde, İstanbul Valiliği, AFAD, İl Jandarma Komutanlığı ve kamu kurumlarının ortak çalışmaları sonucu oluşturulan stratejik plana göre; büyük çaplı bir deprem sonrası destek illerine veya memleketlerine gitmek isteyen vatandaşlar, ring araçlarıyla belirlenen tahliye alanlarına ulaştırılacak. Bu alanlardan, deniz, hava, kara ve demiryolu olmak üzere çok yönlü ulaşım imkanları devreye sokulacak.

Denizden Güvenli Tahliye İçin Gemi Filosuna Hazırlık

Deprem sonrası deniz yoluyla tahliyelerin hızlı şekilde başlatılabilmesi için şehir hatları vapurları, deniz otobüsleri, Kıyı Emniyeti’ne bağlı gemiler ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın deniz araçları hazır konuma geçirilecek.

Bu kapsamda İstanbul’da belirlenen 6 önemli tahliye noktası şunlar oldu:

Sirkeci Feribot İskelesi

Yenikapı Deniz Otobüs Terminali

Pendik Hızlı Feribot İskelesi

İstinye İskelesi

Harem Feribot İskelesi

Zeytinburnu Zeyport Liman İşletmeleri

Adalar bölgesi için ise 5 “kapak atma alanı” belirlendi. Tahliyeler, Kınalı-Malkara hattı üzerinden Çanakkale yönüne organize edilecek.

Karadan, Havadan ve Demiryoluyla Güvenli Çıkış

Osman Gazi Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu, kara tahliyelerinde ana arter olacak. Otogarlar ve belirlenen tren istasyonları da şehir dışına çıkış noktası olarak kullanılacak.

Devletin büyük yatırımlarıyla güçlendirilen ulaşım altyapısı, bu tür kriz anlarında milletin hizmetinde olacak şekilde planlandı. İstanbul’daki asma köprülerin askı hatları yenilenirken, viyadükler de depreme dayanıklı hale getirildi.

EVİNİZİN ALTINDAN FAY GEÇİYOR MU? 

Vatandaşın Güvenliği İçin Her Detay Düşünüldü

AFAD ve MTA tarafından sunulan Türkiye Deprem Tehlike Haritası İnteraktif Web Uygulaması ile vatandaşlar evlerinin fay hatlarıyla ilişkisini kolaylıkla kontrol edebiliyor. E-Devlet üzerinden erişilen bu sistem, halkın bilinçlenmesine katkı sağlıyor.

DEPREM ÇANTASINDA OLMASI GEREKENLER

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) başta olmak üzere birçok uzmanın önerdiği temel malzemeler şu şekilde:

■ Kişi başı en az 1 litre olmak üzere 3 günlük ihtiyacı karşılayacak miktarda içme suyu.

Konserve, kuru meyve, bisküvi gibi bozulmayan ve kolay tüketilebilecek yiyecekler.

■ Temel tıbbi malzemeler, reçeteli ilaçlar, sargı bezleri, antiseptik solüsyon.

■ Elektrik kesintilerine karşı el feneri veya kafa lambası.

■ Pille çalışan veya dinamo sistemli radyo ile haberleşme takip edilebilir.

■ Mevsime uygun giysiler, iç çamaşırı, çorap. Soğuktan korunmak için.Çok amaçlı çakı veya pense.Islak mendil, tuvalet kâğıdı, hijyen ürünleri.

■ Maske, dezenfektan, eldiven: Özellikle salgın dönemlerinde önemli.Nakit para: Elektronik sistemlerin çalışmadığı durumlarda kullanılmak üzere.Kimlik fotokopisi, önemli evraklar ve iletişim bilgileri.

■ İç çamaşırı, çorap, yağmurluk, iklime uygun yedek temiz çamaşırlar.

DEPREM SIRASINDA NE YAPILMALI?

Savunma Analisti Mehmet Naci Efe, deprem anında can kaybının en aza indirilmesi için bazı temel kurallara uyulması gerektiğini belirtti. Efe, “Büyük dolapların yatakların kenarında ya da kolonların yanında saklanmalıyız. Bu başımızın korunması için hayati öneme sahip. Asansör ve merdiven kullanmak çok tehlikeli” dedi. Panik yaşanmaması ve reflekslerin doğru çalışabilmesi için halkın önceden bilgilendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Efe, “Bu tür kriz anlarında soğukkanlı kalmak için düzenli olarak deprem eğitimleri verilmeli, tatbikatlar yapılmalıdır. Hazırlıklı olmak, hayat kurtarır” açıklamasını yaptı.

Yorumlar
B
Bahadir Hamamcioglu 3 gün önce
İstanbul da 6.2 lik deprem sonrası daireler değere bindi!!! Apartmanların depreme dayanıklı olup olmadığını gösteren belge varsa o daire için istenen para (bedel) miktarı doğrudur. Hem satın alırken hem de daire kiralarken yöneticiden apartmanın depreme dayanaklı olduğunu gösteren belgeyi mutlaka isteyiniz ve kira sözleşmesine ekleyiniz. Yani daire kiralarken depreme dayanıklı belgesi yok ise çok daha ucuza daireyi tutabilirsiniz. Ancak tüm sorumluluk size aittir deprem olduğunda.
BEĞENME
0
CEVAPLA
B
Bahadir Ömer Hamamcioglu 3 gün önce
Oturduğunuz yaşadığınız apartmanın depreme dayanıklı olduğunu gösteren belgeyi apartmanın girişine asınız. Olmadı dairenizin kapısına çerçeve içinde sergileyin. Daire kiralarken apartmanın depreme dayanıklı olduğunu gösteren belgeyi kira sözleşmesine iliştirin ve ileride meydana gelen depremde apartman ve daireniz zarar görürse kira sözleşmesini ve depreme dayanaklı olduğunu gösteren belgeyi devlete gösterin zararlarınızı karşılarlar. O belgeyi zaten devlet veriyor. Tüm yük onların üzerinde.
BEĞENME
0
CEVAPLA