DİSK hak arayışında!

DİSK hak arayışında!
DİSK, 0,99 ile ülke barajının altında bırakılarak TİS hakkı gaspedilmeye çalışılan Dev- Sağlık İş için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde açıklama yaptı.

MÜGE CESUR- DİSK/Dev- Sağlık İş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından açıklanan sendika üye sayılarında, yüzde 0,01 oranla baraj altı bırakılmasına ilişkin bakanlık önünde açıklama yaptı. Bakanlığın Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde bekletilen yetki sürecinde daha az üyesi olan Öz-Sağlık İş’e toplu sözleşme yetkisi verildiğini söyleyen DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Sendika ve toplu iş sözleşmesi hakkımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz" diye seslendi.

Sorunlar bitmek bilmiyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde yapılan açıklamada konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Bilindiği üzere sendikamız Temmuz 2024 İstatistiklerine belli konularda itiraz etmiş ve bu itirazını yargıya da taşımıştır. Ankara 4. İş Mahkemesi'ne istatistiklere itiraz davamız, Anayasa Mahkemesi'ne 'hak ihlali gerekçesiyle bireysel başvurumuz davam etmektedir. 10 bin sağlık ve sosyal hizmet işçisi olarak toplu sözleşme hakkımız elimizden alınmaya çalışılmaktadır. 24 Temmuz 2024 tarihinde yayımlanan Resmi Gazetede sendikamızın işkolu barajı 0,99, sendikamızın üye sayısı 7 bin 400, işkolunda çalışan işçi sayısı ise daha önce istatistiklerde görülmeyen 4B'li memurlar ve üniversite hastanelerinde çalışan İntern hekimlerle 750 bin 259 olarak açıklanmıştır" diye konuştu.

Her şey ortada

Bakanlık tarafından Temmuz-2024 istatistiklerinde sendikaya ait olduğu belirtilerek yayımlanana üye sayısı arasında farklılık bulunduğunu belirten Çerkezoğlu, "Sendikamızın kurulu bulunduğu işkolundaki toplam işçi sayısının tespitinde, aslında toplam sayıya dahil edilmemesi gereken ve "4B"li olarak anılan çalışanların, üniversite hastanelerindeki intern hekimlerin, ek ders karşılığı çalışanların, sağlık işkolunda olmayan çalışanların bu toplam sayıya dahil edildiği anlaşılmaktadır. Bu nedenle işkolumuzdaki işçi sayısı açısından tutarlı olamayacak düzeyde bir artış meydana gelmiş ve bu sayı 750.259 olarak gerçeğinden çok daha yüksek olacak şekilde tespit edilmiştir. 3. Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin 2023/6584 Esas, 2023/9234 Karar ve 15/06/2023 tarih sayılı kararında da belirtilmiş olan "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından istatistiklerin Resmi Gazete 'de yayımlandığı günden bir önceki gün itibarıyla gerçekleşen veriler dikkate alınmalı ve bu doğrultuda işçi ve sendika üye sayıları belirlenmelidir" şeklindeki yaklaşımı esas alınmamıştır. Sendikamızın üye sayısına ilişkin tespit yapılırken 23 Temmuz 2024 tarihinin dikkate alınması gerekmekteyken daha erken bir tarih baz alınmıştır" dedi.

DİSK'in önünü kesiyorlar

Çalışma Genel Müdürlüğü ile yapılan görüşmelerde bu hataların sadece mahkeme yoluyla düzeltilebileceği bilgisinin verildiğini söyleyen Çerkezoğlu, "24 Temmuz 2024 tarihinde Resmi Gazete 'de yayımlanan "6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Kanunu Gereğince İşkollarındaki İşçi Sayıları ve Sendikaların Üye Sayılarına İlişkin 2024 Temmuz Ayı İstatistikleri Hakkında Tebliğ" idare hukuku gereğince bu tebliği yayınlayan makam tarafından düzeltilebilir önerimize de kapıyı kapatıp, mahkeme yolunu gösteren Çalışma Genel Müdürlüğü mahkemeyi yanıltmaya en iyi niyetle mahkeme sürecini uzatmaya çalışmaktadır. İstatistiklerin iptali için açtığımız davanın görüldüğü Ankara 4. İş Mahkemesi Çalışma Bakanlığı'ndan sendikamızın üye listesini, işkolunda çalışanların listesini isterken Çalışma Genel Müdürlüğü Temmuz 2024 İstatistiklerini göndererek niyetini göstermiştir" diye konuştu. Çerkezoğlu şöyle devam etti: "Süreç devam etmesine rağmen Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde yetki sürecini bekleteceğiz diyen bakanlık daha az üyesi olan Öz Sağlık-İş'e toplu sözleşme yetkisi veriyor. Bunu asla kabul etmiyoruz. Yaşadığımız bu hukuksuzluk tek başına sendikamızın baraj altında bırakılmaya çalışılması değildir. Sağlık işçileri adına sembolik olarak burada sandalyemi koyacağım. Bugün başlatacağımız oturma eylemi sadece toplu iş sözleşmesi hakkımızın tanınması değildir. Bu oturma eylemi bir demokrasi ve adalet nöbetidir. Sendikamıza üye olan binlerce işçinin adalet arayışıdır. Sendika ve toplu iş sözleşmesi hakkımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz."

İlgili Haberler

Kaynak:MÜGE CESUR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.