Devlet Bahçeli'ye bir tepki de Diyarbakır Barosu'ndan: 'Sessiz kalmamız mümkün değil'

Devlet Bahçeli'ye bir tepki de Diyarbakır Barosu'ndan: 'Sessiz kalmamız mümkün değil'
Diyarbakır Barosu, MHP lideri Bahçeli'nin baroyla ilgili ifadelerine sosyal medya hesabından yazılı açıklamayla tepki gösterdi.

Diyarbakır'ın Çınar ilçesi ile Mardin'in Mazıdağı ilçesi arasındaki çıkan yangında bölge halkı felaketi yaşamış ve 15 kişi hayatını kaybetmişti.

Yaşanan faciada çıkan yangınlara havadan ve zamanında müdahale edilmediği tartışılırken bir diğer iddia da Dicle Elektrik hakkında olmuştu. Dicle Elektrik de elektrik iletim hatlarının bakım, onarım, altyapı çalışması yeterli şekilde yapılmadığı için, yangınların enerji hatlarından kaynaklandığı iddiasını yalanlamıştı.

Ancak Diyarbakır ve Mardin’de çıkan ve 15 kişinin ölümüne neden olan yangına ilişkin hazırlanan raporlara göre yangın, elektrik tellerinden çıkan kıvılcımların ekinlerin üzerine düşmesi sonucu çıktı.

Son olarak MHP lideri Bahçeli, TBMM'de partisinin grup toplantısında konuşmasında yangına yönelik nefret içerikli paylaşımlarda bulunan hesaplar hakkında 'Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik veya aşağılama' suçu kapsamında suç duyurusunda bulunan Diyarbakır .Barosu'nu hedef aldı.

Bahçeli, adli soruşturmanın devam ettiğini ve yangının çıkış nedenlerinin kuşkusuz tespit edileceğini belirterek, Diyarbakır Barosu'nun suç duyurusu hakkında "Hiçbir Türk vatandaşı böylesi bir fahiş ve feci yanlışın içinde olamaz. Hiçbir sağduyu ve vicdan sahibi Türk vatandaşı bu tip ayırıcı ve bölücü bir komplonun kıyısında köşesinde, yanında yöresinde yer alamaz" ifadelerini kullandı.

Diyarbakır Barosu'ndan yanıt

Bahçeli'nin ifadelerine sessiz kalmayan Diyarbakır Barosu, sosyal medya hesabından yazılı açıklama yaparak Bahçeli'ye tepki gösterdi.

Bahçeli'nin yangın faciasından sonra sosyal medya hesaplarından nefret içerikli paylaşımları yapanlara karşı yapılan eleştiriyi anlamlı bulduğu ifade edilen açıklamada baroya yönelik 'itham edici ve hedef gösterici' ifadelere sessiz kalınmasının mümkün olmadığına vurgu yapıldı.

Diyarbakır Barosu’ndan yapılan açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Diyarbakır Barosu’nun, kurulduğu günden beri adalet ve insan hakları mücadelesiyle yarattığı kimliğin, hukuk camiasında ve toplum nezdindeki saygın yeri herkesin malumudur. Diyarbakır Barosu’nun bu kimliği, şüphesiz sağduyulu ve her türlü güç odağından bağımsız tutumunun eseridir. Diyarbakır Barosu, tüm zorlu koşullarda bu kimliğinden taviz vermediği gibi bu kimliğini korumak adına ağır bedeller ödemiş bir kurumdur. 22 Haziran 2024 tarihinde Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına yapmış olduğumuz suç duyurusuyla; MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de ifade ettiği gibi ‘nefretlerini dışa vuran, kinlerini deşifre edenlere’ yönelik yargı makamlarının hukuki süreci başlatması, yıllardır süre gelen nefret içerikli ve ayrımcı dilin cezasız kalmaması ve bir daha benzer söylemlerin önüne geçilerek toplumsal barışa ve bir arada yaşama kültürüne katkı sunmak amaçlanmıştır. Nitekim Avukatlık Kanunu’nun barolara, hukukun üstünlüğünü koruma ve insan haklarını savunma sorumluluğunu yüklediğini bir kez daha hatırlatmakta fayda görmekteyiz. Bu vesileyle ifade etmek isteriz ki Diyarbakır Barosu’nun dili, hukuk ve adaletin dili; açıklamaları, tarihsel tutumuyla uyumlu kurumsal duruşunun eseri; hedefi ise adil ve barışın hakim olduğu toplumsal bir yaşam düzeninin inşasına katkı sunmaktır.”

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.