Böbrek nakli ticaretindeki sanıklarına 14’er yıla kadar hapis cezası

Böbrek nakli ticaretindeki sanıklarına 14’er yıla kadar hapis cezası
Bursa'da böbrek nakli için komisyona giren kişilerin, nakil öncesi sahte evrak ile organ nakli ticareti yaptığı ortaya çıktı. Tutuksuz olarak yargılanan sanıklara 7 yıldan 14 yıla kadar hapsi istendi.

Bursa'da, böbrek hastası İsrail vatandaşı Younis Kashakra (37), kardeşi Saber Kashakra (30) adına düzenlenen sahte pasaportla Suriye uyruklu İsmail El Torat'ın (31) donör olması için Ali Almuhammed (32) ile 40 bin dolara anlaştı. Bursa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından oluşturulan komisyon, nakil öncesi sorgulamak üzere donör olarak çağrılan Saber Kashakra'nın yerine pasaporttaki fotoğraf ve bilgileri değiştirerek gelen İsmail El Torad'ı fark edince şüpheliler yakalandı. "Resmi belgede sahtecilik', "organ ve doku ticareti suçlarından açılan davada mütalaa veren savcı, tutuksuz 4 sanık için 7 yıldan 14 yıla kadar hapis cezaları istedi.

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından donörden organ nakli yapacak kişilerin araştırılması için kurulan komisyon, 40 bin dolar karşılığında sahte evrak düzenleyerek nakil yapmak isteyen 4 kişinin yakalanmasını sağladı. Filistin uyruklu İsrail vatandaşı olan böbrek hastası Younis Kashakra, böbrek nakli için sosyal medyada tanıştığı Bursa'da oturan Ali Almuhammed'den yardım istedi. İddiaya göre, Suriye uyruklu Almuhammed'den para karşılığında donör bulma sözü alan Younis Kashakra, böbrek nakli konusunda resmiyette donör olarak göstereceği kardeşi Saber ile Bursa'ya geldi.

BÖBREĞİNİ 15 BİN DOLARA SATIŞA ÇIKARMIŞ

Younis Kashakra, kafeteryada buluştukları Ali Almuhammed'in, "Ben sana donör buldum. İlaçlarını da temin edeceğim. Yalnız, donör olacak kişinin fotoğraf ve kimlik bilgilerini kardeşinin pasaportuna eklememiz gerekiyor. Nakil gerçekleştikten sonra da 40 bin dolarınızı alırım" teklifini, kardeşiyle birlikte kabul etti. Bunun üzerine, Almuhammed, Adana'da yaşayan ve nakil için bir böbreğini 15 bin dolara satışa çıkartan İsmail El Torad" ile anlaştı. Almuhammed, sonraki gün Bursa'ya gelen vericiye, otel ve yemek giderleri için 2 bin lira verirken, fotoğraf ve kimlik bilgilerini de Saber Kashakra'nın pasaportuna yapıştırdı.

Olay, Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'nün oluşturduğu nakil öncesi komisyonun, döner olarak Saber Kashakra'yı sorgulamak üzere çağırması sonucu ortaya çıktı. Toplantıya, Saber Kashakra'nın pasaportuna kimlik bilgilerini yükleyip, fotoğrafını yapıştırarak gelen İsmail El Torad, çelişkili ifadeler verince gözaltına alındı. Polis daha sonra, Kashakra kardeşleri kaldıkları otelde, Ali Almuhammed'i ise Yıldırım ilçesindeki evinde yakaladı. Adliyeye çıkartılan şüphelerden 3'ü tutuklanırken, İsmail El Torad ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

SAVCI, TUTUKSUZ SANIKLARIN HAPİS CEZASINI İSTEDİ

Savcılık soruşturmasının ardından sanıklar hakkında, Bursa 31'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Yapılan ilk duruşmada, Ali Almuhammed yöneltilen suçlamayı kabul etmezken diğer sanıklar ise Türkiye'de bu şekilde organ naklinin suç olduğunu bilmediklerini söyledi. Mahkemede söz alan, Kashakra kardeşlerin avukatı Canan Kongur, "Müvekkilerden Younis, kronik böbrek hastası. Kardeşi Saber, böbreğinin birini ağabeyine vermeyi kabul etti. Bu nedenle Türkiye'ye geldiler. Suç işleme gibi bir amaçları yoktu. Evrakta gerçekleştirilen "sahtecilik" suçu ile hiçbir ilgileri bulunmuyor. Onların dışında yapılan bir olay bu. Haberleri olsa, böyle bir riske asla girmezlerdi" dedi. Mahkeme hakimi, duruşma sonrası tutuklu üç sanığın da tahliyesini kararlaştırdı.

Dava ile ilgili yargılamaya devam edildi. Mütalaa veren savcı, sanıklar hakkında, "resmi belgede sahtecilik', "organ ve doku ticaretin" suçlarından 7 yıldan 14'er yıla kadar hapis cezası talep etti. Mahkeme, karar vermek üzere duruşmayı erteledi.

Böbrek nakli ticaretindeki sanıklarına 14’er yıla kadar hapis cezası

Böbrek nakli ticaretindeki sanıklarına 14’er yıla kadar hapis cezası

Böbrek nakli ticaretindeki sanıklarına 14’er yıla kadar hapis cezası

Böbrek nakli ticaretindeki sanıklarına 14’er yıla kadar hapis cezası

İlgili Haberler

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.