Bakanlık harekete geçti: ‘Şehit kokusu’ adıyla parfüm satan işletmeye inceleme

Bakanlık harekete geçti: ‘Şehit kokusu’ adıyla parfüm satan işletmeye inceleme
Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, parfümlerini 'şehit kokusu' ismiyle pazarlamaya çalışan işletme hakkında resen inceleme başlatıldığını duyurdu.

Dün sosyal medyada paylaşılan görüntülerde bir işletme sahibinin sattığı parfümlerini 'şehit kokusu' adı altında pazarlamaya çalışarak halkın milli ve manevi hassasiyetlerinin istismar etmesi tepki çekmişti.

Şahıs sattığı parfümleri, 'Bedir kokusu’, ‘Mevlana kokusu’, ‘Misk-Kaşmir kokusu’, ‘Şehit kokusu’, ‘Çınar kokusu’ ve ‘Payitaht kokusu’ isimleriyle tanıtmıştı.

Şahıs, "Size 6 farklı kokudan bahsedeceğiz. Müşterimiz Okan Bey bize İstanbul'dan yazdılar. Biz de 6 farklı kokudan kendilerine hazırladık. 'Bedir kokusu’, ‘Mevlana kokusu’, ‘Misk-Kaşmir kokusu’, ‘Şehit kokusu’, ‘Çınar kokusu’ ve ‘Payitaht kokusu’ndan hazırladık. Sizler de sipariş vermek isterseniz bize ulaşabilirsiniz" ifadelerini kullanmıştı.

İşletme sahibine tepki yağarken bakanlık söz konusu işletme için harekete geçti. Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, tarafından yapılan paylaşımda 'şehit kokusundan hazırladık' şeklindeki ifadeler hakkında resen inceleme başlatıldığını açıkladı.

Reklam Kurulu, söz konusu reklama toplumun milli ve manevi hassasiyetlerinin istismar etmesi nedeniyle 3 ay süre ile durdurma kararı verdi. Öte yandan reklam verene fiyat etikleti mevzuatı kapsamında 52 bin 800 lira para cezası uygulandı.

TİCARET BAKANLIĞI İNCELEME BAŞLATTI

Kararı X hesabından açıklayan Gürcan, şu ifadeleri kullandı:

Çeşitli sosyal medya mecralarında ve internet sitelerinde haberlere konu olan “selamesans_selamcarsaf" isimli instagram hesabında yer alan; “…şehit kokusundan hazırladık.” şeklindeki ifadeler hakkında Bakanlığımızca resen inceleme başlatılmış ve aşağıdaki işlemler tesis edilmiştir.

Reklam Kurulu tarafından; Toplumun milli ve manevi hassasiyetlerinin istismar edilmesi nedeniyle anılan reklamlar hakkında 3 (üç) ay süre ile tedbiren durdurma kararı verilmiş ve bu karar İstanbul Ticaret İl Müdürlüğü vasıtasıyla ilgili şahsa elden tebliğ edilmiştir.

Söz konusu paylaşımlar, Reklam Kurulu’nun ilk toplantısının yapılacağı 8/10/2024 tarihinde görüşülerek reklam veren hakkında 6502 sayılı Kanun’un 77/12’nci maddesinde öngörülen 550.059-TL idari para cezası uygulanabilecektir. İstanbul Ticaret İl Müdürlüğü tarafından; Ayrıca Ticaret İl Müdürlüğümüzce reklam verene ait işyerinde bugün 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 54 üncü maddesinde yer alan “Fiyat Etiketi” mevzuatı kapsamında gerçekleştirilen denetimde tespit edilen aykırılıklar nedeniyle 52.800-TL idari para cezası uygulanmıştır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.